Silničáři začali v Ústeckém kraji s důkladným úklidem odpočívadel po zimě. Měsíčně odklidí na 20 tun odpadu

17. únor 2023 10:17

Silničáři v Ústeckém kraji začali před příchodem jara s důkladnějším úklidem kolem odpočívadel u hlavních silnic a dálnic. Každý měsíc uklidí průběžně na 20 tun odpadů. Podle Ředitelství silnic a dálnic pocházejí odpadky nejen od řidičů nákladních aut. Často totiž při úklidu nacházejí i zbytky z domácností nebo stavební odpad.

„Uklízíme všechno možné – od bobků, když to na řidiče přijde a odskočí si přes flašky, autodíly, injekční stříkačky, chemikálie,“ přibližuje Jiří Mika, který spolu s kolegy uklízí jedno z odpočívadel u hlavního tahu mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Práce mu mnohdy přijde marná. „Štve mě to, protože na tom necháváme ruce a je to pořád dokola. A málo obrany proti tomu,“ dodává.

„Na těch odpočívkách, kterých máme v kraji víc než desítky, každý měsíc sebereme kolem 20 tun odpadků. Z toho u zhruba 1,5 tuny jde o nebezpečný odpad,“ shrnuje Jan Rýdl z ŘSD.

Konkrétně na odpočívce mezi Dolními Zálezly a Ústím nad Labem ale odpadkové pytle doslova přetékaly.

Jan Rýdl přiznal v tomto případě dočasné problémy: „Tady jsme měli zhruba od začátku letošního roku výpadek, protože skončila smlouva a než jsme navázali novou, tak tu byl výpadek úklidu. A můžete se podívat, co se za ten měsíc, a to už máme část uklizenou, tady dokázalo nashromáždit,“ ukazuje.

„Nacházíme tady i nebezpečné látky – třeba odpady z varen, kde se dělají drogy. Těkavé látky, žíraviny – někdy to jsou dobré šílenosti,“ uzavírá Jiří Mika, který s kolegy uklízel jedno z odpočívadel u hlavního tahu mezi Lovosicemi a Ústím.

Řešením by podle něj bylo instalování fotopastí, které by mohly nepořádné řidiče odradit.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související