Hlavní obsah

Nejen Květ, Řezníček a Van Buren. Bitva o krále ligových střelců je pořádně zamotaná, Koller favorita má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jean-David Beauguel loni po životní sezoně a devatenácti gólech vyměnil fotbalovou Plzeň za Saúdskou Arábii, trůn pro krále kanonýrů Fortuna ligy je volný. Po prvních třech jarních kolech je kandidátů pořád dost, střelecká tabulka je hodně našlapaná. Tři borci se seřadili na jedenácti trefách a další číhají za nimi. „Já favorita mám,“ říká pro Sport.cz historicky nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller.

Roman Květ (na snímku), Jakub Řezníček a Mick van Buren po 19. kole vedou s jedenácti góly pořadí ligových střelců.Video: Sport.cz

 
Článek

Vezmeme to pěkně podle abecedy: Roman Květ, Jakub Řezníček a Mick van Buren. Tohle je galerie aktuálně nejlepších ligových střelců, všichni tři jsou na jedenácti gólech. „Zajímavá situace. Je vidět, že v lize nikdo nedominuje. Není tu jeden extra střelec jako v nedávných časech Davida Lafaty, který by měl velký náskok před ostatními," vykládá Koller.

Po podzimu byl jediným lídrem střeleckého pořadí brněnský veterán Řezníček, jenž měl před zbytkem pelotonu dvougólový náskok. Ovšem na jaře se zatím ani jednou netrefil. „Dalo se očekávat, že nebude pořád dominovat. Na podzim se Brnu abnormálně dařilo, zato na jaře zatím uhrálo jediný bod po bezgólové remíze," popisuje Koller. „Kuba se zase může rozjet, je to gólový hráč a má po ruce schopného nahrávače Ševčíka. Ovšem těžko říct, jestli dokáže zopakovat podzimních jedenáct gólů."

Nejlepší střelci Fortuna ligy (v závorce počet jarních gólů)
11 gólů: Roman Květ (Plzeň/Bohemians, 2), Jakub Řezníček (Brno, 0), Mick van Buren (Slavia/Liberec, 2)
10 gólů: Tomáš Chorý (Plzeň, 1)
9 gólů: Stanislav Tecl (Slavia, 0)
8 gólů: Ondřej Lingr (Slavia, 1), Michal Ševčík (Brno, 1)
7 gólů: Tomáš Čvančara (Sparta, 2), Jan Chramosta (Jablonec, 0), Filip Žák (Teplice, 0)

Květovi s Van Burenem neublížily ani zimní přesuny, góly střílejí i na nových adresách. Někdejší mládežnický reprezentant Květ se v neděli připomněl dvěma zásahy proti Českým Budějovicím a nizozemského vousáče Van Burena hřeje jarní bilance 2+1.

„Květ pomalu uvadal, ale na podzim se nastartoval, stal se klíčovou postavou Bohemky a řekl si o přestup do Plzně. Jedenáct gólů je na záložníka skvělé číslo," chválí Koller.

„Upřímně, nedokázal jsem si představit, že budu dávat tolik gólů, ale teď se chci o korunu krále střelců porvat," vzkázal Květ. Mimochodem, zatím posledním záložníkem, který se stal nejlepším ligovým střelcem, byl před devíti lety Josef Hušbauer. Sparťanská hvězda zlaté sezony 2013/2014 stihla 18 zásahů.

I Van Buren zažívá zajímavý příběh. „Ve třiceti vyzrál a formu z hostování v Liberci si přenesl do Slavie. Líbí se mi, že i když nastoupí jen na pár minut, chce být vidět. Nedostává tolik prostoru, ale umí být produktivní," oceňuje Koller jarního slávistického žolíka. „Zasloužil by si častěji hrát od začátku, ovšem konkurence je velká. Trenér Trpišovský má jasnou představu, jak hráče vytěžovat, a zatím mu to vychází. Slavia vyhrála všechny tři jarní zápasy a vede ligu."

Jen o gól zpátky za nejlepší trojkou je plzeňská ofenzivní jednička Tomáš Chorý. Trefil se hned v jarní premiéře, pak už ne. „Přesto mu pořád dávám největší šance," tvrdí Koller. Chorý pro něj byl favoritem číslo jedna už v anketě Sport.cz před jarním ligovým startem. „Je to gólový hráč, často hraje celé zápasy a má podporu týmu. Proto mu věřím," vysvětluje Koller.

A další v pořadí? Devítigólový slávista Stanislav Tecl skóroval naposledy zkraje října a na osmi zásazích jsou záložníci Ondřej Lingr (Slavia) s Michalem Ševčíkem (Brno). „Zmínil bych ještě jedno jméno: Tomáš Čvančara," upozorňuje Koller na rozjetého sparťanského útočníka, jenž se trefil sedmkrát. Jeho jarní bilance? Tři zápasy, dva góly. „Může být ještě líp. Záleží, jak se bude v dalším pokračování ligy dařit celé Spartě," zdůrazňuje Koller. „Pokud tým nakopne nedělní výhra 6:2 na Bohemce, může z toho těžit i Čvančara."

Reklama