Andrew Thornebrooke

17. 2. 2023

Republikánský Senátor Josh Hawley prohlásil, že Spojené státy svou podporu obrany Ukrajiny před ruskou invazí přehnaly, a že pokud by došlo ke konfliktu na Tchaj-wanu, nebudou schopny odstrašit Čínu, pokud by podporu Ukrajiny neukončili.

„Čína je na pochodu a my nejsme v tuto chvíli připraveni ji zastavit,“ řekl Hawley během rozhovoru v konzervativním think tanku Heritage Foundation 16. února.

„Pokud by Čína dnes napadla Tchaj-wan, zvítězila by.“

Hawley nesouhlasí se současnou „oddaností“ americké vlády ohledně poskytování zbraní a další pomoci Ukrajině, a považuje ji za přání „liberálního impéria“ ze strany neokonzervativců a globalistů.

Sdělil, že ambice prosazovat demokracii a liberální hodnoty po celém světě není udržitelná a vojenská síla USA je vyčerpatelným zdrojem.

„Základním problémem je, že naše akce na Ukrajině přímo ovlivňují naši schopnost odstrašit našeho největšího protivníka v Tichomoří,“ řekl Hawley.

Senátor dále tvrdil, že válka na Ukrajině a válka o Tchaj-wan by vyžadovaly „mnoho stejných zbraní“, ačkoli dle zprávy Centra pro strategické a mezinárodní studie zabývající se dostupností munice pro válku na Tchaj-wanu to není pravda.

Stejně tak Hawley vytkl Bidenově administrativě, že klade větší důraz na boj proti změně klimatu než na přípravu na reálnou možnost války s Čínou. V tomto bodě Hawleyho projev přerušil protestující, který vykřikoval, že nepřítelem je změna klimatu, nikoli Čína.

„Temná budoucnost“

Senátor varoval, že Komunistická strana Číny (KS Číny) již dlouho plánuje převzetí Tchaj-wanu. Poznamenal, že vůdce KS Číny Si Ťin-pching často prohlašuje, že tuto ambici uskuteční.

„Invaze na Tchaj-wan je Siovým cílem již léta,“ řekl Hawley a dodal: „Obávám se, že pokud nezměníme kurz, možná s tím nebudeme schopni nic udělat.“

Tchaj-wan je významným obchodním partnerem Spojených států, který vyrábí naprostou většinu jejich vyspělých polovodičových čipů, které se používají ve všem, od moderních aut až po hypersonické rakety.

Podle Hawleyho jsou Spojené státy a celý svět ekonomicky závislé jak na Tchaj-wanu, tak na Číně, a invaze čínských komunistů na ostrov by měla katastrofální následky a možná by položila základy pro erozi samotných Spojených států.

„Podle některých odhadů by nás válka o Tchaj-wan uvrhla do hluboké recese bez jasné cesty ven,“ řekl Hawley.

Stejně tak by podle Hawleyho Čína prolomením první části ostrovního řetězce, který se táhne dále k Japonsku až po Indonésii, mohla zajistit svou vojenskou přítomnost po celém světě a rozšířit svou kampaň nátlaku, zastrašování a nadvlády.

„Představte si svět, kde by čínské válečné lodě mohly hlídkovat ve vodách Havaje,“ řekl Hawley, „a čínské ponorky by mohly sledovat pobřeží Kalifornie. Představte si svět, kde má Lidová osvobozenecká armáda vojenské základny ve Střední a Jižní Americe. Představte si svět, kde čínské síly volně operují v Mexickém zálivu a Atlantském oceánu.“

„To je budoucnost, která nás čeká, pokud nebudeme schopni Čínu konečně zastavit. Je to temná budoucnost. Je to stále pravděpodobnější budoucnost. Není to však budoucnost nevyhnutelná.“

Potřeba nové zahraničněpolitické strategie

Hawley uvedl, že Spojené státy budou muset provádět nacionalistickou zahraniční politiku, aby zabránily naplnění této temné vize, politiku, která by přistupovala ke geopolitické situaci s „jasným realismem“ a chápala, že odrazení Číny od invaze na Tchaj-wan by mělo být „hlavní prioritou americké zahraniční politiky“.

Proto by se podle něj měly obranné výdaje a pozice orientovat na Tichomoří, nikoli na Evropu, a Spojené státy by musely omezit nebo dokonce ukončit své závazky vůči Ukrajině.

To by však dle republikánského senátora neznamenalo opuštění aliance NATO. Navrhl, že spíše by Spojené státy a jejich spojenci měli v NATO přijít se spravedlivějším uspořádáním rozdělení zátěže, v němž by hlavní roli při čelení hrozbám v Evropě měly převzít evropské státy a naopak, Spojené státy při reakci na hrozby v Indopacifiku.

„Evropa je pro nás důležitá, ale není klíčová, a je načase, abychom to našim spojencům v NATO řekli na rovinu.“

„Pokud nezastavíme Čínu v Asii, nic dalšího, co proti Číně kdekoli jinde podnikneme, nebude mít velký význam,“ řekl Hawley.

„USA jsou nejsilnější zemí na světě… Zvítězíme. Musíme však nyní učinit rozhodnutí, abychom zajistili, že se tato možnost stane skutečností.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Mráz letos dle ministra Výborného zlikvidoval skoro 78 % plánované produkce ovoce
Mráz letos dle ministra Výborného zlikvidoval skoro 78 % plánované produkce ovoce

Ministr zemědělství Marek Výborný dnes jednal se zástupci postižených ovocnářů, vinařů a lesních školek. Mrazy zlikvidovaly zhruba 78 % plánované úrody...

Na kolik si loni mohli přijít poslanci? Možná budete překvapeni
Na kolik si loni mohli přijít poslanci? Možná budete překvapeni

Poslanci dostávali v minulém roce plat v průměru 121 tisíc korun měsíčně. Kromě toho se jim proplácejí náhrady, v roce 2023 to bylo v průměru...

„Rusko, pro tebe všecko“. Koalice Spolu podle Fialy využila chybu kampaně ANO
„Rusko, pro tebe všecko“. Koalice Spolu podle Fialy využila chybu kampaně ANO

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) podle premiéra Petra Fialy (ODS) využila toho, že si opoziční hnutí ANO nezaregistrovalo doménu s heslem své kampaně do Evropského parlamentu Česko, pro tebe všecko.

Nizozemská komentátorka upozorňuje na spojitost mezi imigrací a stoupající kriminalitou v Evropě
Nizozemská komentátorka upozorňuje na spojitost mezi imigrací a stoupající kriminalitou v Evropě

Nizozemská právnička a politická komentátorka Eva Vlaardingerbroeková ostře kritizovala evropský přístup k migraci, její dopady a možnou budoucnost. Její projev YouTube dokonce smazal.

Slováci překvapili. Na munici pro Ukrajinu vybrali již přes 100 milionů korun
Slováci překvapili. Na munici pro Ukrajinu vybrali již přes 100 milionů korun

V rámci sbírky darovalo více než 64 tisíc Slováků přes 4 miliony eur, v přepočtu přes 100 milionů korun, během pouhých dvou týdnů.