Basketbalisté mají v nominaci na závěr kvalifikace MS i nováčka Slavíka

foto Mediální den národního týmu basketbalistů před zápasy kvalifikace mistrovství světa, 7. listopadu 2022, Poděbrady. Patrik Samoura, David Böhm a Marek Vyroubal.

Praha - Čeští basketbalisté mají v nominaci na závěr neúspěšné kvalifikace mistrovství světa i nováčka Jakuba Slavíka z Opavy. Polovinu čtrnáctičlenného kádru kouče Ronena Ginzburga tvoří účastníci loňského mistrovství Evropy v Praze a Berlíně, mezi nimiž nechybí ani pivot Patrik Auda z Jokohamy. Nominaci oznámila domácí federace. Češi se utkají ve čtvrtek v 18:45 v Pardubicích s Francií a v neděli v Podgorici s Černou Horou (19:00).

V listopadu, kdy český tým přišel v duelech s Černou Horou a Maďarskem o naději na postup, se dočkali prvních zápasů v reprezentaci David Pekárek z Pardubic a Ondřej Švec s Davidem Böhmem z USK Praha. Teď se může těšit na první sraz třiadvacetiletý křídelník Slavík. Po účasti v přípravných zápasech by se mohli dočkat i bojů v duelech FIBA Ondřej Hanzlík z Girony a Čechokanaďan James Karnik ze Ženevy.

"James je po zranění a nějaký čas nehrál, ale chtěli jsme ho vidět. Rozhodli jsme se prověřit i Jakuba Slavíka z hlediska jeho potenciálu, a pokud jde o Ondřeje Hanzlíka, toho jsme mohli pozvat už minule, ale ještě nebyl tak připravený," uvedl Ginzburg v tiskové zprávě. "Jsem pravidelně v kontaktu s asistentem Girony Lubošem Bartoněm a Ondřej už dostal nějaké minuty ve španělské lize, s týmem trénuje, a tak jsme se dohodli, že ho zkusíme," připojil kouč.

V kádru jsou z účastníků Eurobasketu vedle Audy také kapitán Vojtěch Hruban z Londýna, Martin Kříž s Ondřejem Sehnalem z Nymburka, Ondřej Balvín z Prometeje, Tomáš Kyzlink z Limoges a Martin Peterka ze Štrasburku.

"Mohli jsme vzít i některé starší hráče, kteří v tuhle chvíli třeba jsou o trochu lepší, než někteří z nominovaných mladíků, ale ti nominovaní by měli být během dvou tří let důležití v národním týmu a musíme jim dávat čas na hřišti, aby se učili, i s chybami, které zatím dělají," doplnil Ginzburg. Vedle Víta Krejčího z Atlanty z NBA nemá k dispozici ani hvězdy z euroligové Barcelony Tomáše Satoranského a Jana Veselého.

Proti Francii se Češi chystají i na souboje se supertalentem Victorem Wembanyamou. Devatenáctiletý hlavní adept na jedničku letošního draftu NBA, který měří 219 centimetrů, už debutoval v reprezentaci v listopadu proti Litvě i Bosně a Hercegovině.

"Pro některé naše hráče bude zápas proti takovému borci zážitkem na celý život a věřím, že totéž bude platit pro fanoušky. Z toho, co jsem zatím viděl, mi stačí vědět, že ve svém věku už vládne francouzské lize, což je naprostý unikát. Rozhodně to není běžný hráč," uvedl Ginzburg na adresu hráče Boulogne-Levallois.

"Pokud budou jednou hrát i další hráči jako on, bude se muset uvažovat o změně pravidel, možná bude potřeba zvýšit obroučku, nebo zvětšit hřiště. A teď si nedělám legraci. I když na takového hráče budou naši fanoušci zvědaví, pořád je to náš soupeř a oni budou fandit nám," dodal Ginzburg, který má od neděle naplánované soustředění v Poděbradech.

"I když Francii podobně jako nám chybí některé největší hvězdy, má velkou kvalitu, většina působí ve velmi dobrých ligách a s touhle soupiskou by mohli na loňském EuroBasketu bez problémů skončit někde mezi pátým a osmým místem," uvedl Ginzburg. Černohorci bojují o postup na MS. "Vzhledem k jejich situaci předpokládám, že složí tu nejsilnější možnou sestavu," dodal.

Nominace basketbalistů za kvalifikaci MS v Pardubicích proti Francii (23. února) a v Podgorici proti Černé Hoře (26. února):

Rozehrávači: Richard Bálint, Viktor Půlpán (oba Brno), Ondřej Sehnal (Nymburk).

křídla: Jakub Slavík (Opava), Petr Šafarčík (Pardubice), Ondřej Hanzlík (Girona/Šp.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), Tomáš Kyzlink (Limoges/Fr.).

pivoti: David Böhm (USK Prah), Martin Kříž (Nymburk), Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.), James Karnik (Ženeva/Švýc.), Martin Peterka (Štrasburk/Fr.).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 6°C

Celá předpověď