Král, Benák nebo Jiříček. Tohle jsou TOP dorostenci v juniorské extralize

Foto: Ronald Hansel, Martin Voltr, Jan Běhounek

Jasně, hokejisté by se neměli do starší kategorie posouvat bezhlavě. Dává to smysl teprve ve chvíli, kdy dostávají hodně prostoru a dokáží se prosadit i proti těžší konkurenci. Kteří dorostenci jsou v probíhající sezoně vidět v juniorské extralize?

Do DHL extraligy juniorů nakouklo v letošní sezoně 45 hráčů ročníků 2006 a sedm hráčů ročníku 2007. Dohromady devatenáct hokejistů v poli má na kontě dvouciferný počet startů, do zbytku můžeme započítat i tři talentované gólmany.

Mrkněte, jak vypadá čelo dorosteneckého bodování v juniorské soutěži.

1. Lukáš Král (Ú, Hradec Králové): 38 zápasů – 10+14

Hradeckou juniorku po většinu ročníku trápí záchranářské starosti, přesto mají v jejím útoku pevné místo dva dorostenci. Lukáši Královi staršímu, který působí u místní mládeže jako trenér, vyrůstá víc než zdatný následovník. Lukáš Král junior je třetím nejproduktivnějším hráčem svého týmu.

Lukáš Král

Lukáš Král | Foto: Martin Voltr

2. Adam Jiříček (O, Plzeň): 33 zápasů – 10+10

Ještě jsme si „neodpočinuli“ od jednoho Jiříčka... A je tady druhý. Adam Jiříček odhodil brýle a vydává se ve stopách staršího bratra, roste z něj taky (na české poměry) výjimečný obránce. Měl by jet na šampionát osmnáctek a leden strávil v plzeňském áčku, takže body v juniorce už moc dlouho sbírat nebude.

Adam Jiříček

Adam Jiříček | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

3. Vasyl Špilka (Ú, Liberec): 25 zápasů – 6+13

Měl trochu jinou cestu než dva prvně zmiňovaní, ročník totiž začal v dorostu. Když přesvědčil tam, posunul se o kategorii výš, ale i dorostencům ještě občas pomůže. Každopádě i v juniorce se Vasyl Špilka blíží skvělé bilanci bodu na utkání. Dost mu pomáhají výtečné fyzické parametry, má téměř 190 centimetrů.

Vasyl Špilka

Vasyl Špilka | Foto: Martin Voltr

4. Adam Titlbach (Ú, Plzeň): 24 zápasů – 7+10

Ve srovnání se Špilkou je skoro o hlavu nižší, ale to mu příliš nevadí. Také Adam Titlbach odvedl na podzim kus práce v dorostu a následně si udělal dobré jméno na World Hockey Challenge. Útočník, který přišel do Plzně během loňského ročníku z Chomutova, aby hrál mezi největšími talenty v republice, po únorové reprezentační přestávce zažil v juniorce první tříbodový večer (2+1) proti Kometě.

Adam Titlbach

Adam Titlbach | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

5. Adam Benák (Ú, Plzeň): 20 zápasů – 6+11

Tady jdeme ještě o ročník níž! Adam Benák momentálně platí za jasně největší český příslib narozený v roce 2007, menší postavu vynahrazuje neuvěřitelnými dovednostmi. Gólmani soupeře už před vzájemným zápasem musí počítat s hrozbou „Michiganu“. Jako patnáctiletý ještě do seniorské extraligy nemůže, po prázdninách už do ní nakoukne. Nebo nejen nakoukne...

Adam Benák

Adam Benák | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

6. Sebastian Glas (Ú, Vítkovice): 37 zápasů – 5+7

O Glasovi jsme ještě tolik neslyšeli, každopádně však patří k důkazům, že Vítkovice mohou i s mladým kádrem patřit do špičky juniorské extraligy – aktuálně jsou druhé. Sebastian Glas si na podzim také několikrát zahrál v dorostu. Ale pokud jde o juniorku, tam ho zdobí úžasná bilance účasti na ledě +20! Jasně, tohle číslo se mnohdy přeceňuje a vliv na něj mají zkušenější pobočníci z lajny, ale kdyby Glas neměl kvalitu, nehrál by s nimi.

Sebastian Glas

Sebastian Glas | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

7. Jiří Klíma (Ú, Hradec Králové): 38 zápasů – 6+5

Bodově sice Jiří Klíma nezáří tolik jako jeho hradecký parťák, ale i jeho postrkuje starší konkurence pořád dál a dál. Dokazují to i nominace do reprezentační sedmnáctky, za kterou pouze Klíma, Titlbach, Benák a Král odehráli v probíhajícím ročníku plný počet 22 zápasů.

Jiří Klíma

Jiří Klíma | Foto: Martin Voltr

8. Tomáš Galvas (O, Olomouc): 21 zápasů – 1+9

Další známé příjmení v seznamu! Syn Lukáše Galvase a mladší bratr Jakuba Galvase má za sebou debut v extralize i národním výběru U18. Olomouckou juniorku už nejspíš nepomůže zachránit, tak dostává víc zápasů v dorostu, kde má navlas stejný úkol. Ještě těžší ale bude jiný úkol: Aby čeští obránci ročníku 2006 v čele s Jiříčkem a Tomášem Galvasem naplnili svůj potenciál a za tři roky jsme z nich měli na MSJ stejnou radost, jakou jsme měli letos.

Tomáš Galvas

Tomáš Galvas | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

9. Marek Chaloupka (O, Vítkovice): 40 zápasů – 1+8

V zadních řadách zůstaneme. Vítkovickou akademií za poslední roky prošla celá spousta nadějných zadáků, většina z nich delší či kratší dobu patřila do mládežnických reprezentací. Marek Chaloupka není výjimkou.

Marek Chaloupka

Marek Chaloupka | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

10. Jakub Fibigr (O, Vítkovice): 36 zápasů – 0+9

A ještě jednou do Ostravy... Dva bažanti v zadních řadách jednoho týmu? Který má i tak třetí nejlepší defenzivu v soutěži? Klobouk dolů! Pavel Trnka odehrál v Anaheimu 415 zápasů a obráncům má tedy opravdu co předávat, což je znát i na Jakubu Fibigrovi – další stálici reprezentační sedmnáctky.

Jakub Fibigr

Jakub Fibigr | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

A co ostatní?

Další dorostenci třeba nemají tolik bodů, ale juniorka jim taky svědčí. Plzeňský zadák Jan Skok v ní tráví téměř celý ročník a už se dostal i do áčka. Mladé Boleslavi rostou velké naděje v Adamu Martinovi Hlinském, Patriku Královi či Oskaru Lislerovi.

Petr Sikora v lednu vydatně pomohl neporažené juniorce Třince. Aspoň desítku startů mají rovněž Tobiáš Pastor a Jakub Galnor z Karlových Varů, zlínský Martin Vaculík a pardubický Martin Švec.

V premiéře za juniorku hned skórovali hradecký Dominik Pavlík, liberecký Pavel Průšek či Berani Adam Klimek a Jakub Heš. Práve ve Zlíně se po Novém roce navzdory dvouměsíčnímu výpadku stabilně usadil mezi staršími dokonce i obránce Tomáš Mikel z ročníku 2007!

Petr Sikora

Petr Sikora | Foto: Martin Voltr

Tři brankáři

Z mladších gólmanů zanechal po svém nástupu do juniorky nejlepší stopu Jakub Milota: Za zády třinecké sestavy se chlubí senzační bilancí šesti výher a jediné porážky, v lednu vychytal dvě čistá konta a připsal si i jednu asistenci.

Ještě o dva starty víc má karlovarský Adam Ebenstreit, jenž nahlížel do brány hned od září. A na konci ledna se v ELJ objevil i Matěj Tuláček z ročníku 2007. S pardubickou juniorkou hned oslavil triumf 3:2 nad Litvínovem!

Adam Ebenstreit

Adam Ebenstreit | Foto: Nikola Křížová

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz