Vítkovice odložily pardubické oslavy. Hradec utekl Třinci, na dno spadl Motor

Radost Mountfieldu HK | Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

17. února 2023, 19:38

Adam Bagar

Pardubické oslavy Poháru Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části se odkládají. Proti byly Vítkovice, které na ledě Dynama vyhrály 4:1 a upevnily si druhou pozici. V boji o čtyřku znovu uspěl rozjetý Hradec Králové, jenž podruhé v týdnu přetlačil Třinec a vede nad ním už o čtyři body. Na opačném pólu tabulky se po vítězství v Plzni ode dna odpoutalo Kladno, poslední už jsou přes bodový zisk proti Spartě České Budějovice. V dalších zápasech 47. kola uspěly Litvínov, Karlovy Vary a Liberec.

Důležitá bitva o čtyřku opět pro Mountfield

Hradec Králové i po návratu svého kapitána Radka Smoleňáka pokračuje na vítězné vlně. V Třinci sice po trefě Samuela Bučka prohrával, ale ve třetí třetině potvrdil pohodu a blýskl se parádním obratem. Lukáš Cingel nejdřív srovnal krok a pak Radovan Pavlík rozhodl. Mountfield i díky 32 zákrokům Henriho Kiviaha bodoval naplno poosmé v řadě, což se mu podařilo poprvé v historii klubu, a v boji o čtyřku vede nad Oceláři už o čtyři body.

Vladimír Országh (asistent trenéra Třince): „Byl to typický playoffový zápas – fyzický, náročný, nasazení od začátku do konce. My jsme hlavně začátek měli velmi dobrý, tam jsme měli několik dobrých šancí, kdy jsme mohli odskočit. Byl to boj o každý metr, třetí třetina byla o tom, kdo da gól, ten bude šťastnější. My jsme ho z některých dobrých šancí nedali, naopak soupeř z předbrankového prostoru nám dal dva góly. Je to škoda, klukům není co vyčítat, nechali tam všechno. Ale to nejpodstatnější pro nás jsou body a ty nemáme. Boj o čtyřku nebalíme, ale už to nemáme ve vlastních rukách. Tento zápas byl důležitý, výkon byl na to, abychom to zvládli, bohužel už se musíme spoléhat na někoho jiného.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Myslím si, že to byl náročný, bojovný zápas. Podali jsme obětavý, týmový výkon. Bylo důležité, že jsme přežili začátek, kdy Třinec byl hodně aktivní, měl tlak i šance. Vůbec myslím, že v zápase si vypracoval dost šancí a nás znova podržel Kiviaho, kolikrát jsme měli i štěstí. Naopak my vytěžili z minima maximum, byli jsme efektivní v koncovce a díky tomu bereme tři body. Je to fráze, ale nadále jdeme zápas od zápasu, čeká nás dalších pět těžkých utkání. Bojují o to tři čtyři týmy.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – MOUNTFIELD HK 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Buček – 41. Cingel (Eberle, Lev), 54. R. Pavlík (Chalupa, F. Pavlík).
Rozhodčí: Úlehla, Kika – Rampír, Axman.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 33:27.
Diváci: 4 741.
Nejlepší hráči: Daniel Voženílek – Henri Kiviaho.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Smith, Čukste, Roth, Mar. Adámek – Daňo, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, Hudáček, Voženílek – Chmielewski, Dravecký, Kurovský – Buček, M. Roman, Hrňa. Trenéři: Moták a Országh.
Mountfield HK: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lev – R. Pavlík, Lalancette, Chalupa – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Pilař, Zachar, Smoleňák. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.

Mladá Boleslav prohrála pošesté za sebou

Mladá Boleslav ani podruhé v sezoně doma nedala Karlovým Varům branku a podlehla jim i počtvrté. Hostující vítězství nad oblíbeným soupeřem vystřelil už v čase 7:30 Daniel Kružík, pojistku ve třetí části přidal v přesilovce Matěj Stříteský. Skvělý výkon podal Štěpán Lukeš, který kryl všech 33 střel a zapsal třetí nulu v ročníku. Bruslařům speciální dresy štěstí nepřinesly, padli pošesté v řadě a od dna tabulky je dělí jen čtyři body.

Jiří Kalous (trenér Mladé Boleslavi): „Z naší strany nebyla hra nejlepší, měli jsme velké rezervy v koncovce. Šance na vstřelení branky tam jednoznačně byly, ale ta produktivita je mizerná. Nemáme dostatečný důraz do branky, málo se tam cpeme a gólmani tak všechno vidí. Na tom musíme zapracovat, pokud góly chceme dávat. Musíme ale jít krok po kroku. Kluci utkání odmakali, to jim nemůžu upřít, ale produktivita je bohužel nulová.“

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „Bylo to nesmírně těžké utkání, a tak jsme za tři body rádi. Před zápasem se Spartou nám odpadlo pár hráčů, někteří se dali dohromady a bylo to pro ně fyzicky velmi náročné. V závěru celý tým šlapal, dobře jsme blokovali střely. Děkujeme za podporu našim fanouškům, kteří byli slyšet.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Kružík (Redlich, Kohout), 54. Stříteský (Černoch).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 33:20.
Diváci: 3 156.
Nejlepší hráči: Róbert Lantoši – Štěpán Lukeš.
BK Mladá Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Štich, Bernad – Söderlund, O. Najman, Lantoši – Lunter, Fořt, Šťastný – Malát, O. Roman, Přibyl – J. Stránský, Bičevskis, Kelly Klíma. Trenéři: Kalous, Haken a Pletka.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Huttula, Havlín, M. Kočí, Stříteský, Rohan, Dlapa – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Hladonik, Kofroň – Redlich, Kružík, Kohout – Juusola, Koffer, Šmajda. Trenéři: Bruk a Šik.

Kladno vyloupilo Plzeň a už není poslední

Plzeň bodovala s Kladnem v předchozích deseti vzájemných zápasech, ale tentokrát úplně vyhořela. Nejlépe o tom vypovídají střelecké pokusy v úvodní třetině – 1:15! A ani v dalších částech to nebylo z její strany ono, Adamu Brízgalovi stačilo ke druhé nule v sezoně pouze 17 zákroků. Rytíři si své gólové příspěvky rozložili rovnoměrně do všech třetin a opustili dno tabulky. Indiáni zůstávají osmí, ale padli počtvrté v řadě.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „První třetina byla z naší strany poněkolikáté špatná. Kladno hrálo velmi aktivně, dostalo se do vedení. Něco jsme si řekli a druhá třetina byla otevřená. Musíme se zamyslet, za dva zápasy žádná branka. Přitom jsme měli přesilovky. Ve třetí třetině si to Kladno pohlídalo, hrálo s větším zápalem. Měli jsme strašně málo střel, ani žádnou vyloženou šanci. Víme, že se trápíme s koncovkou, neuděláme pro to ale nic. To je pak těžké hodnotit. Chtěl bych moc poděkovat lidem, kterých přišlo nejvíc v sezoně.“

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „Přestože do utkání lépe vstoupili domácí, potom jsme začali hrát aktivně, vyrovnali jsme se jim, měli jsme dobrá střídání a dostávali jsme se do šancí. Do kabin jsme šli s dobrým pocitem, s první třetinou jsme byli spokojeni. Ve druhé se hrála prakticky jen oslabení nebo přesilovky, ale podržel nás brankář Brízgala. Tří bodů si velmi ceníme.“

HC ŠKODA PLZEŇ – RYTÍŘI KLADNO 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Melka (Zikmund, Slováček), 27. Pytlík (Sotnieks, Cibulskis), 55. Indrák (M. Procházka, Cibulskis).
Rozhodčí: Hribik, Jaroš – Brejcha, Zíka.
Vyloučení: 4:5, navíc Bitten – Cibulskis oba 5 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 17:30.
Diváci: 5 926.
Nejlepší hráči: Jan Piskáček – Adam Brízgala.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Houdek, Zámorský, Baránek, Piskáček, Kvasnička, Kremláček, Jaroměřský – Schleiss, Mertl, Holešinský – Hrabík, Suchý, Blomstrand – Pour, Honejsek, Rekonen – M. Beránek, Bitten, Adamec. Trenéři: Kořínek a Bombic.
Rytíři Kladno: Brízgala – Kehar, Dotchin, Ticháček, Cibulskis, Slováček, Babka, Sotnieks – Kubík, Plekanec, Jágr – M. Procházka, Klepiš, Indrák – Melka, Filip, Zikmund – O. Bláha, Pytlík, Michnáč. Trenéři: Vejvoda, Skrbek a Mach.

Motor sebral Spartě bod, ale už je poslední

Sparta i počtvrté v sezoně našla recept na Motor. Tentokrát jej udolala v prodloužení díky trefě Michala Řepíka, který se v utkání blýskl třemi body (2+1). Dvakrát se prosadil rovněž Milan Gulaš, ale Jihočechům ani to nepomohlo – prohráli popáté v řadě a na dně tabulky vystřídali Kladno. Pražané naopak natáhli svou bodovou šňůru už na dvanáct zápasů a dál nahánějí druhé Vítkovice, na které aktuálně ztrácejí tři body.

David Čermák (trenér Českých Budějovic): „Vzhledem k průběhu zápasu jsme rádi za bod. Měli jsme problémy hlavně ve druhé třetině, kdy jsme měli daleko střídačku a Sparta nás zmáčkla. Hráčům musím za výkon poděkovat.“

Miloslav Hořava (trenér Sparty Praha): „Věděli jsme, že Budějovice hrají o život a čeká nás těžký zápas. Hrálo se nahoru dolů. Konec jsme úplně nezvládli, chyběla nám trochu disciplína. Se dvěma body jsme ale spokojeni.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC SPARTA PRAHA 3:4 v prodloužení (2:2, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Gulaš (Štencel), 17. Gulaš (Percy), 56. Čachotský (Pech, Percy) – 8. Krejčík (Sobotka, Řepík), 19. Řepík (Sobotka, Moravčík), 32. Tomášek (Kempný, Horák), 61. Řepík (Sobotka, Kempný).
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Ondráček, Klouček.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 21:36.
Diváci: 6 348.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Vladimír Sobotka.
HC Motor České Budějovice: Strmeň – Štencel, Vráblík, Bindulis, Percy, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, M. Toman, Doležal – Strnad, Přikryl, V. Tomeček. Trenéři: Čermák, Novotný a Fousek.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Krejčík, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, E. Thorell – Řepík, Sobotka, M. Forman – Buchtele, D. Vitouch, P. Kousal – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen. Trenéři: Hořava, Wallson a Hlinka.

Liberec v únoru jede a dál pomýšlí na čtyřku

Liberec v únoru ještě nenašel přemožitele. Po triumfech nad Mladou Boleslaví, v Plzni a s Třincem těsně uspěl také na Hané. Rozhodlo o tom úspěšné trestné střílení v podání Oscara Flynna, který má formu jako hrom – trefil se podvacáté v sezoně. Bílí Tygři se už dotáhli na Třinec a dál mohou pomýšlet na čtyřku, kterou uzavírá se čtyřbodovým náskokem Hradec Králové. Sedmá Olomouc ztrácí na čtvrtfinále už jedenáct bodů.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Začali jsme dobře, vedli 1:0, ale gól na 1:1 nás trošku zbrzdil. Druhou třetinu jsme neodehráli dobře, a to nás stálo zápas. Ve třetí jsme podali skvělý výkon, vytvořili jsme si šance, které jsme bohužel neproměnili a ten gól nám prostě chyběl.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Samozřejmě jsme hrozně rádi za výhru, velmi si jí vážíme, protože odtud často body neodvážíme. Myslím si, že jsme odehráli velice slušně první dvě třetiny, ve třetí jsme se dostali pod tlak, což bylo myslím dané výsledkem 3:2. Byla to velká hokejová bitva, ve třetí třetině jsme udělali minimum chyb. Bylo to jako v play off, vše se dohrávalo a jsem rád za výkon, který jsme podali. Výborný brankář nám dal šanci vyhrát a kluci to vepředu odpracovali.“

HC OLOMOUC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Škůrek (Mareš, Navrátil), 37. J. Káňa (Rutar, Nahodil) – 11. Faško-Rudáš (Balinskis, Flynn), 27. Vlach (Dlouhý), 33. Flynn z trest. střílení.
Rozhodčí: Šír, Vrba – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 4:3, navíc Nahodil (Olomouc) 10 minut a do konce utkání.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:22.
Diváci: 4 306.
Nejlepší hráči: Jan Káňa – Jakub Neužil.
HC Olomouc: Konrád – Dujsík, Ondrušek, Mareš, Škůrek, Řezníček, T. Černý – J. Káňa, Nahodil, Bambula – Plášek ml., P. Musil, Navrátil – Klimek, Kusko, Strapáč – Anděl, Menšík, Rutar. Trenéři: Tomajko a Žabka.
Bílí Tygři Liberec: Neužil – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, Flynn, Ordoš – Jelínek, Rychlovský, Vlach – Šír, Dlouhý. Trenéři: P. Augusta, Kudrna a Jiruš.

Litvínov zabral, po nájezdech udolal Kometu

Litvínov po třech porážkách zabral v pravý čas a vyšlápl si na Kometu. Pod Krušnými horami ale Brňané tahali za kratší konec a za bod mohli děkovat především fantastickému Dominiku Furchovi, který pochytal 48 střel. Nájezdy už ale vyšly lépe domácím střelcům, o ten vítězný se postaral Nicolas Hlava. Verva si v dramatické bitvě o předkolo a zároveň vyhnutí se baráži udržela dvanáctou příčku, ale od dna ji stále dělí jen dva body.

David Kočí (asistent trenéra Litvínova): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání proti velice silnému soupeři, který poslední dobou hraje dobře a nedostává moc gólů. Brno hraje dobře v obraně, brankář mu chytá výborně, tudíž jsme věděli, co nás čeká a připravovali jsme se na to. Chtěli jsme po hráčích větší nasazení, než jaké bylo v utkání s Hradcem Králové. Myslím si, že to dokázali. Kluci makali, šli na doraz a pracovali celých šedesát minut. Dva body si zasloužili.“

Patrik Martinec (trenér Komety Brno): „V oslabení jsme dostali gól, i když jsme se na to připravovali. Litvínov vyrovnal a od té doby byl lepší. Díky Dominiku Furchovi jsme se drželi v zápase a za získaný bod můžeme děkovat pouze jemu, vychytal ho.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC KOMETA BRNO 3:2 po nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Abdul (Estephan, Straka), 43. Zdráhal (Sukeľ, Š. Stránský), rozhodující nájezd Hlava – 15. Pospíšil (Holík, Ščotka), 53. Horký (Holík, Zbořil).
Rozhodčí: Pražák, Pilný – Svoboda, Hnát.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 50:26.
Diváci: 3 905.
Nejlepší hráči: Matúš Sukeľ – Dominik Furch.
HC VERVA Litvínov: M. Tomek – Zile, Strejček, Freibergs, Wesley, Demel, Jaks, D. Zeman – Š. Stránský, Sukeľ, Zdráhal – Kudrna, Estephan, Abdul – Fronk, Straka, Hlava – Havelka, Jurčík, Zygmunt. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.
HC Kometa Brno: Furch – Kundrátek, Ďaloga, Holland, Kučeřík, Ščotka, Hrbas – Horký, Holík, Ondráček – Šalé, Zbořil, Zaťovič – Pospíšil, Kollár, Flek – Koblížek, Strömberg, Vincour. Trenéři: P. Martinec, Modrý, Horáček a Otoupalík.

Vítkovice ještě nedovolily Dynamu slavit

Sparta na jihu Čech ztratila, a tak Dynamu stačilo jediné, aby už nyní slavilo zisk Poháru Jaroslava Pouzara – porazit Vítkovice. Ale na čtvrtý pokus se mu to nepovedlo. Televizní šlágr se nesl v režii Ostravanů, kteří si upevnili druhou pozici a potvrdili, že venku se jim daří – bodovali tam už podeváté za sebou. Výborný výkon podal Lukáš Klimeš, který chytil 28 z 29 střel. Ridera navíc ziskem 92 bodů vyrovnala klubový rekord.

Marek Zadina (asistent trenéra Pardubic): „Zápas jsme si prohráli v první třetině. Šli jsme tam do dvojnásobného oslabení, ve kterém jsme dostali gól. Druhá třetina byla lepší, hlavně druhých deset minut. Tam jsme soupeře zatlačili, bohužel jsme ale udělali chybu na modré čáře a z protiútoku dostali na 0:2. Pak jsme dali kontaktní gól, zvedli jsme se. Přišla ale další chyba v útočném pásmu, úplný nesmysl, a z protiútoku jsme opět dostali branku. Museli jsme to otevřít, dostali další gól a zápas prostě prohráli."

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Pro nás samozřejmě výborné utkání, výborné vítězství. Velice těžký soupeř, o jeho síle nemusím mluvit. Chtěl bych vyzdvihnout výkon celého mužstva i to, jak jsme zápas začali, šli jsme do přesilové hry, vedli jsme, to byl asi základ toho, že jsme v utkání odskočili i na druhý gól. Ve druhé třetině nás možná více zatlačili, ale výborný výkon Lukáše Klimeše nás držel stále ve hře. Čekali jsme na chyby a trestali jsme je. Hráli jsme velice obětavě, dobře, udržovali jsme tempo hry, hráli jsme na kontakt. Hráči pracovali dobře s taktickými věcmi, věděli, že můžeme jít do napadání, nezalezli jsme jen do obrany, takže samozřejmě spokojenost se třemi body, ale jedeme dál."

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Čerešňák (Radil, Zohorna) – 10. Mueller (Lakatoš), 29. Fridrich (Lakatoš), 51. Chlán (Koch, Kotala), 54. Dej (Prčík).
Rozhodčí: Jeřábek, Stano (Slovensko) – Lhotský, Šimánek.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 29:22.
Diváci: 10 027.
Nejlepší hráči: Peter Čerešňák – Lukáš Klimeš.
HC Dynamo Pardubice: Will – Vála, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, J. Kolář, Bučko – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – Štetka, Zohorna, Radil – R. Kousal, Poulíček, T. Zeman – Herčík, A. Musil, Vondráček. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Prčík, J. Stehlík – Bukarts, Lindberg, Mueller – Fridrich, L. Krenželok, Lakatoš – Kotala, Chlán, Kalus – Dej, Marosz, Jarůšek. Trenéři: Holaň a Philipp.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 47 28 8 4 7 149:96 104
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 47 25 4 9 9 144:112 92
3. HC Sparta Praha 46 25 6 2 13 140:106 89
4. Mountfield HK 47 20 7 4 16 127:115 78
5. HC Oceláři Třinec 47 20 4 6 17 132:106 74
6. Bílí Tygři Liberec 47 16 8 10 13 139:120 74
7. HC Olomouc 46 19 4 2 21

113:119

67
8. HC Škoda Plzeň 47 15 6 7 19 116:128 64
9. HC Energie Karlovy Vary 47 18 4 2 23 116:142 64
10. HC Kometa Brno 47 16 6 3 22 120:138 63
11. BK Mladá Boleslav 47 12 6 8 21 100:118 56
12. HC VERVA Litvínov 47 12 5 8 22 121:136 54
13. Rytíři Kladno 47 14 3 5 25 107:159 53
14. HC Motor České Budějovice 47 12 5 6 24 114:143 52

Další program Tipsport extraligy

Neděle 19. února – 48. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Motor České Budějovice
16:00 Mountfield HK – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav
17:20 Rytíři Kladno – HC Olomouc (ČT sport)

Středa 22. února – předehrávka 49. kola:
17:30 HC Motor České Budějovice – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Pátek 24. února – 49. kolo:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Rytíři Kladno
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK
18:00 Rytíři Kladno – HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz