Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSA: Trumpovo UFO, upřednostnění černoši a vzpomínka na feťáka

  20:09
Zatímco americká vláda loví UFO, tamní politická scéna už se chystá na primárky před prezidentskými volbami. Ve Velké Británii přistoupili ke generační obměně a končí také jeden z nejvýraznějších afrických státníků. Přinášíme tradiční přehled vybraných zahraničních událostí.
Donald Trump a Nikky Haleyová (9. října 2018)

Donald Trump a Nikky Haleyová (9. října 2018) | foto: Profimedia.cz

Ve Spojených státech budou za rok touto dobou v plném proudu prezidentské primárky a účinkující už přicházejí na pódium. Rušněji je zatím u republikánů. Po Donaldu Trumpovi, který oznámil kandidaturu na podzim, do boje vstoupila bývalá americká velvyslankyně při OSN a guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. A mimo jiné řekla, že politici nad 75 let by měli podstupovat testy mentální způsobilosti.

Exprezident (76) se nezalekl a přivítal ji se skromností a vřelostí sobě vlastní: „Jsem rád, že kandiduje. Chci, aby poslouchala své srdce – i když se zavázala, že by nikdy nekandidovala proti někomu, koho nazvala nejlepším prezidentem za jejího života.“ Případná větší konkurence v primárkách, do nichž by se mohl zapojit i guvernér Floridy Ron DeSantis (Sarah Palinová mu radí, aby to nedělal, takže by měl), exministr zahraničí Mike Pompeo nebo bývalý viceprezident Mike Pence, ho prý neznepokojuje.

Republikánka Haleyová oznámila kandidaturu na prezidentku, postaví se Trumpovi

„Čím více, tím lépe. Všechny je znám. Všechny jsem je tam dal (do oněch funkcí, pozn. red.). Většina z nich by beze mě nebyla nic. Ve všech průzkumech o hodně vedu. Moje prezidentství bylo jedno z nejúspěšnějších v historii,“ řekl dále Trump, kterého různé studie porovnávající působení šéfů Bílého domu řadí na první až čtvrté místo – od konce, po bok takových zosobnění úspěchu, jakými byli James Buchanan a Andrew Johnson.

Zbývá tak už jen počkat na exprezidentovo vyjádření k UFO, které zpozorovali už za jeho administrativy. Určitě byly mnohem větší a balonovitější než ty, které nechal sestřelit jeho nástupce.

Léze na hrudníku, arytmie. Biden je jinak zdravý a v kondici pro úřad, řekli lékaři

Demokraté zatím stále nevědí, jestli Joe Biden (80) bude úřad obhajovat. Největší událostí u nich zatím byla změna pořadí států, v nichž se primárky konají jako první. Toto privilegium držela od roku 1972 Iowa, Demokratický národní výbor (DNC) však počátkem února potvrdil, že první bude nově Jižní Karolína, kde žije více černošských voličů. „Demokratická strana vypadá jako Amerika, stejně tak tento návrh,“ vysvětlil předseda DNC Jaime Harrison. Iowa Billa Brysona („Narodil jsem se v Des Moines, někdo musel“) s kukuřičnými poli, červeně natřenými stodolami a dobráky pomalu jezdícími v pick-upech holt vyšla z módy.

Nikki Haleyová oznámila kandidaturu na prezidentku. (15. února 2023)

Des Moines je možná nudné, ale kanadské Toronto je asi prokleté, minimálně jeho radnice. Osmašedesátiletý Starosta John Tory rezignoval poté, co vyšlo najevo, že měl románek s 31letou bývalou zaměstnankyní. Skončil přesto, že mu to rozmlouval premiér Ontaria Doug Ford, jenž se s ním přitom v roce 2014 o křeslo starosty utkal. Ten se teď bojí toho, že úřad obsadí nějaký levičák, který by podle něho byl mnohem horší než nevěrník. „Ať pak Torontu pomáhá Bůh,“ řekl.

Zahraniční glosář

GLOSA: Biden zase mimo, paranoidní Slováci a Británie horší než reality show

GLOSA: Populisté v extázi. Snowden v ruském ráji. A oblečte si roláky

GLOSA: Kamenná tvář Scholz, finská premiérka inspirací a bitva o Británii

Toronto už toho ovšem přečkalo hodně. Především řádění Fordova legendárního bratra Roba, jenž město řídil předtím. Proslavil se kouřením cracku, opileckými výhrůžkami kritikům („Vyrvu mu hrdlo, vydloubu mu oči“) či nabídkami orálního sexu, které popíral s tím, že toho má dost k lízání doma. Politického mastodonta, který na vrcholu sil vážil 150 kilo (Doug míval 125), nakonec skolila až v roce 2016 rakovina. Budiž mu země lehká.

Skotsko vstupuje po ohlášené rezignaci premiérky Nicoly Sturgeonové do nové éry. Dvaapadesátiletá šéfka Skotské národní strany už toho měla plné zuby, podobně jako nedávno Novozélanďanka Jacinda Ardernová. Za favoritku na uvolněný post je považována ministryně financí Kate Forbesová. Pokud dvaatřicetiletá manželka kominíka Sturgeonovou skutečně nahradí, bude nejmladší premiérkou Skotska v historii. Nyní je na rodičovské dovolené, prý se však cítí „svěžejší a připravená na nové výzvy“.

Skotskou premiérku dorazil genderový hlavolam, sen o nezávislosti mizí

K omlazování mezitím přistoupili i britští labouristé. Jejich šéf Keir Starmer oznámil, že bývalý lídr Jeremy Corbyn nebude moci za stranu kandidovat v příštích volbách. Třiasedmdesátiletý rudý lišák, jenž je poslancem od roku 1983 a v partaji po sobě zanechal pachuť antisemitismu a brexitové schizofrenie, to označil za útok na demokracii.

Jeho reptání ale Labour Party nemusí moc trápit, před konzervativci si udržuje v průzkumech dvacetiprocentní náskok a míří za návratem do vlády. Jen s tím brexitem pořád nějak nemá jasno. Britské tápání tak zřejmě bude muset ukončit Boris Johnson, který před přespříštími volbami znovu otočí, objede království s kampaní Get back to the EU a po vzoru Harolda Wilsona a Winstona Churchilla se podruhé (jen trochu větší oklikou) uvelebí v Downing Street.

Jak udělat z brexitu úspěch? Britská elita snovala plány na tajné schůzce

Velká změna čeká i Nigérii. Šestá nejlidnatější změna světa si příští sobotu zvolí nového prezidenta, neboť tomu dosavadnímu, Muhammadu Buharimu končí druhý čtyřletý mandát. A lidé už se těší, minimálně ti vyzpovídaní týdeníkem The Economist. „Jsme tak hladoví po změně,“ řekl student Umar Garba Umar z druhého největšího nigerijského města Kano a cynik by možná podotkl, že jako Afričan ví, o čem mluví.

„Buhari nám předal mnoho wahala (problémů, pozn. red.),“ přidává se další student Usáma Sani. Jeho úřadování bylo provázeno terorismem, propadem cen ropy, covidem, inflací a také… jeho častou nepřítomností. Buhari strávil více než 200 dní na léčení v Británii. Před čtyřmi lety musel dokonce přesvědčovat občany, že není mrtvý, když se rozšířila fáma, že místo něho vystupuje dvojník Džubril ze Súdánu. „Jsem to opravdu já,“ ujišťoval.

Ať už to byl kdokoli, největší šance stát se nástupcem má podle médií bývalý byznysmen Peter Obi. Přejeme Nigerijcům šťastnou ruku a méně televizních debat, než se konalo v Česku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...