Čeští vědci vytvořili unikátní mapu lesního mikroklimatu v národních parcích

Čeští vědci vytvořili unikátní mapu lesního mikroklimatu v národních parcích
17. února 2023 Události Autor: Adéla Šimoníková

Vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR připravili detailní mapy lesního mikroklimatu pro území národních parků Šumava, České Švýcarsko a Saské Švýcarsko. Oproti doposud používaným klimatickým datům zahrnují nové mapy informace o důležitých lokálních efektech. Poskytují tak správám parků mnohem přesnější podklady pro ochranu ohrožených druhů i samotných lesních ekosystémů, protože teplotní a vlhkostní podmínky konkrétní lokality mají zásadní vliv na prosperitu rostlin na stanovišti.

Klimatická data ovlivňuje řada lokálních efektů, které mapy odvozené z měření na meteorologických stanicích nezohledňují – ať jde o stabilnější lesní mikroklima, proudění chladného vzduchu do údolí či rozdíly teplot mezi jižními a severními svahy kopců. Teplotní a vlhkostní podmínky konkrétní lokality přitom mají zásadní vliv na přežívání, růst a šíření rostlin na daném stanovišti: „Tyto mapy lesního mikroklimatu jsou poměrně unikátní nejenom v České republice, ale i celosvětově. Skoro všechny informace, které má současná věda o klimatu a o fungování globální změny klimatu, jsou postavené na datech z meteorologických stanic. To jsou velmi dobrá a kvalitní data, ale má to jeden významný háček. Meteorologické stanice vlastně neexistují v lese. Vždy jsou někde na otevřeném prostranství na rovince a měří teplotu nad krátce posečeným trávníkem, jenomže v lese to funguje úplně jinak," vysvětluje Matěj Man z Oddělení geoekologie Botanického ústavu Akademie věd ČR.

„Mapy jsou spočítané na základě detailních bodových měření v lese. Na území parků máme asi něco přes 500 mikroklimatických stanic, což jsou takové válečky o průměru třeba násady od koštěte a velikosti pivní láhve, které se zapichují do země. Částečně vykukují a měří automaticky každých 15 minut teplotu vzduchu, teplotu půdy a půdní vlhkost. Tato bodová data jsme následně interpolovali do plochy a vytvořili jsme z nich spojitou mapu," říká Matěj Man. Vzdušnou a půdní teplotu, zkombinovali vědci s daty z leteckého a satelitního snímání. To jim umožnilo odvodit mapy mikroklimatu v rozlišení 5 metrů pro celé území národních parků.

Mapy lesního mikroklimatu Národního parku České a Saské Švýcarsko jsou volně dostupné online. Mapy jsou vypočteny pro hydrologické roky (od 1. listopadu do 31. října) 2018/19, 2019/20, a 2020/21. Pro každý rok jsou dostupné mapy průměrné, maximální a minimální teploty vzduchu ve dvou metrech a v patnácti centimetrech na zemí, průměrná teplota půdy osm centimetrů pod zemí a počet dnů se sněhovou pokrývkou.

Poslechněte si celý rozhovor s Matějem Manem z Akademie věd. Podklady připravila Jitka Uhnavá, moderuje Marta Kunčarová: 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony