U ohniště se scházejí trampové. Horácké divadlo o nich uvádí muzikál

U ohniště se scházejí trampové. Horácké divadlo o nich uvádí muzikál
Milan Šindelář jako Grizzly, Lucie Sobotková coby Stáňa, Taťána Schottnerová v roli Šmodrůvky a Josef Kundera jako Rikitan.
Gabriela Schottnerová jako Mamí, Svetlana Hruškociová coby Dcerka, Vít Hofmann v roli Synátora a Zdeněk Stejskal jako Táta.
František Maňák jako F. N., Lenka Schreiberová coby Jarka a Stanislav Gerstner v roli Oldy.
Ondřej Šípek jako Liborek.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
18. 2. 2023 7:00
Českému trampingu je věnován nový muzikál, který v režii Michala Zetela nastudovalo Horácké divadlo Jihlava. "Kdo má ruce nohy, hraje a zpívá. Od banja, kytary po basu je tam opravdu vše, na co se dá hrát," avizuje ředitel divadla Ondrej Remiáš.

Inscenace nazvaná Nad Sázavou má premiéru tuto sobotu 18. února, nejbližší reprízy následují 20. a 24. února. Podle ředitele Remiáše největší výzvu představovala hudba včetně autorských písní. "Tam bylo asi nejvíc mravenčí práce, kde se muselo trénovat," říká.

Muzikál složil Mario Buzzi, texty napsal režisér Michal Zetel. Na jevišti se objeví dvacítka herců včetně hostujících. Diváci uvidí výkony Zdeňka Stejskala, Víta Hofmanna, Svetlany Hruškociové či Gabriely Schottnerové. O choreografii se postarala Anna Korba Vanacká, výpravu vytvořila Eva Jiřikovská.

"Děj uvádí rozmanitou směs lesních návštěvníků. Spleť nástrah vyšlapaných pěšinek v situacích, jež nepostrádají nadhled, postupně svede skupinku pravověrných trampských pamětníků, kteří se k ohništi uchylují už bezpočet let," nastiňuje dramaturg a spoluautor příběhu Jaroslav Čermák. "Rovněž se sem vydává rodinka, která přijela zdolat přírodu a pokořit své tábornické limity. K vlastnímu překvapení se zde ocitají i zatoulané hvězdy trampského hudebního nebe," dodává.

Podle ředitele Remiáše se hra snaží dopátrat, proč Češi tak zbožňují tramping a proč v zemi existuje tolik folkových zpěváků. Cílí na publikum napříč generacemi, téma pojímá s humorem. "Chtěli jsme krásný autorský muzikál, který bude divácky vstřícný. Jedná se o téma, které máme všichni rádi," dodává Remiáš.

Nad Sázavou je šestou jihlavskou novinkou letošní sezony, Horácké divadlo dále uvede ještě hru Dodo Gombára Popel na křídlech Suzanne Renaud o francouzské básnířce a překladatelce, manželce výtvarníka a básníka Bohuslava Reynka, s nímž žila na Vysočině. Sobotní muzikál ovšem představuje symbolickou metu - jedná se o 1000. premiéru Horáckého divadla založeného roku 1940.

 

Právě se děje

Další zprávy