Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový most v třebíčském Poušově se začne stavět ještě letos. Starý po úpravě využívají pěší a cyklisté

Třebíč začne letos stavět most přes řeku Jihlavu v části Poušov. Původní železný most nechala radnice kvůli nevyhovujícímu technickému stavu loni v listopadu bez náhrady uzavřít. Náklady na stavbu nového mostu se podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové odhadují na sedmnáct milionů korun. Na most žádá radnice dotaci. Zda jí získá, se dozví zřejmě příští týden.

Původní most podle radnice poničila příliš těžká auta, která nerespektovala jeho omezenou nosnost. Po jeho uzavření následovala kontrola, ze které vyplynulo, že auta už na most nesmějí. Na začátku roku byl pouze upraven pro potřeby pěších a cyklistů, protože Poušovem prochází i cyklostezka Jihlava - Třebíč - Raabs.

Zanedbaná údržba?

Podle zastupitelů opoziční strany Třebíč Občanům! musel být poušovský most uzavřený kvůli zanedbané údržbě.

Podle radnice byl most kontrolovaný pravidelně. Jeho generální oprava byla nutná už podle závěrů kontroly z roku 2012. O dva roky později se opravila železná konstrukce i jeho výdřeva, od roku 2015 se připravuje jeho náhrada.

„V letech 2016 – 2017 byl projekt připraven k realizaci. Jenže bylo nutné zbourat a postavit Podklášterský most a Poušov byl jednou z objízdných tras pro občany Třebíče. Vzhledem k tomu, že se také opravovala Bráfova třída, nebylo možné most na delší dobu uzavřít. V roce 2017 proto proběhla další významná oprava tohoto mostu, aby se prodloužila jeho životnost," uvedla Irini Martakidisová.

Rozsáhlé dopravní stavební práce podle ní znemožnili větší opravu mostu spojenou s jeho uzavřením i v následujících letech. Most byl určený pro auta do dvou tun. Přes most projíždělo denně asi 3 500 aut. Podle odhadů radnice jich asi patnáct procent bylo těžších než dvě tuny. Na nový most už má radnice stavební povolení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Města Třebíč

Štítky stavby, Třebíč, most, pěší, rekonstrukce, cyklista, Poušov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový most v třebíčském Poušově se začne stavět ještě letos. Starý po úpravě využívají pěší a cyklisté | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.