Nový endemitní keř ČR si lze prohlédnout v Jihočeském muzeu

V loňském roce byl formálně popsán nový druh ostružiníku – ostružiník tmavorůžový (Rubus atroroseus) Martinem a Petrem Lepšími a Jiřím Velebilem. Objevení nové rostliny pro vědu ve středoevropském prostoru je bezesporu pozoruhodnou událostí a platí to obzvláště v České republice, která má dlouhou botanickou tradici.

Česká republika patří mezi nejvíce botanicky prozkoumané země světa. Ale i přes 200 let trvajícího botanického výzkumu zůstává část druhů doposud neobjevena, obzvláště ve skupinách rostlin, které obsahují velké množství vzájemně podobných druhů. Mezi takové skupiny patří právě rod ostružiník, jehož výzkumem se mimo jiné dlouhodobě zabývá botanické pracoviště Jihočeského muzea.

Ostružiník tmavorůžový (Rubus atroroseus) je zařazený do čeledě růžovité (Rosaceae), podrodu ostružiník (Rubus), sekce Corylifolii, řada Sepincola.

Jde o regionální druh endemický v severozápadních Čechách. Byl zaznamenán prozatím na cca 70 lokalitách a největší vzdálenost mezi lokalitami nálezu je cca 60 kilometrů.

Ostružiník tmavorůžový se od všech příbuzných druhů ostružiníků známých z České republiky a přilehlého Německa výrazně odlišuje. Pro laiky je nejvýraznějším znakem sytě růžová barva okvětních lístků.

Kdo by měl zájem se o této nové endemitní rostlině České republiky dozvědět více, může do konce února navštívit Hlavní budovu Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, kde se ostružiník tmavorůžový stal Exponátem měsíce února 2023. Dozvíte se o něm mnoho dalších informací, uvidíte fotografie i vylisované části tohoto nového endemitního keře.

Jihočeského muzea v Českých Budějovicích je otevřeno od úterý do neděle od 9 hodin do 17.30 hodin.

(mac)

FOTO – Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, OpenStreetMap/pladias.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy