InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Absolventský koncert hudebního oddělení ZUŠ

    pondělí 3.6 18:00 - Městská galerie Vodňany

  • Pohádky pana Pohádky

    pondělí 3.6 9:30 - Městské divadlo Prachatice

    Vtipné zpracování známých pohádek.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pod Kamenným mostem v Písku dnes plavalo 58 otužilců

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

PÍSEK – Valentýn pod mostem. To nezní jako moc lákavá nabídka, řeklo by se. Ovšem rozhodně ne v podání píseckých Ledoborců. Spolek nadšených otužilců pořádal dnes nultý ročník valentýnského plávání u nejstaršího mostu ve střední Evropě. Zaplavat si a pobavit se na jedinečné místo přijeli i otužilci ze Strakonic, Katovic či Českých Budějovic. Celkově se sobotního plavání zúčastnilo 58 otužilců.


Valentýnské plavání začalo hodinu po poledni, kdy se první otužilci chodili registrovat do Divadla Pod čarou. Krátce před druhou hodinou se všichni společně přesnuli ke Kamennému mostu v Písku. Někteří nadšenci měli kostýmy.

Počasí otužilcům přálo. Venkovní teplota okazovala jedenáct stupňů, což podle plavců nebylo špatné. Naopak špatně byla nízká hladina Otavy. Pokud někdo chtěl jít ve vodě po svých, nebyl problém. Velká většina plavců se ale nakonec přeci jenom rozhodla pro plavání. Každý uplaval alespoň krátkou vzdálenost. Problém také dělal poměrně silný proud.

Třebaže se jednalo o nultý ročník, na Kamenný most v Písku přišlo otužilce podpořit i dost diváků. To samotní účastníci ani neočekávali.

Mezi otužilci se objevila i Markéta Čápová z Českých Budějovic. Ta byla patrně největší hvězdou mezi otužilci, protože nedávno dosáhla velkého úspěchu.

K otužování ji přivedla kamarádka Petra Márová. „Jednou takhle nad vínem mi řekla, že ma kamaráda z práce z Budvaru, který se otužuje a jestli bychom to spolu nemohly také zkusit. Bylo to ale uprostřed zimy v únoru. Nikdy jsem ve studené vodě nebyla. Musím se však přiznat, že odvážná jsem tehdy nebyla. Do vody jsem poprvé nešla, ale má kamarádka ano. Já jsem si o tom něco později přečetla. Následujícím létem a podzimem jsem se prokoupala až do zimy. Od té doby už mi to zůstalo napořád," uvedla Markéta Čápová. A promluvila i o svém nedávném úspěchu.

Medailistka z plavání ve studené vodě

„Já jsem se otužovala šest let, až jsem se dostala na dráhu závodního plavání ve studené vodě. Nikdy jsem nevěděla, že se v České republice se plave pohár a že tu máme hodně dobrých plavců. V roce 2020 jsem se dokonce dostala na mistrovství světa do Bledu ve Slovinsku. Nyní jsem se tam po třech letech vrátila. Z Českých Budějovic nás tam bylo dokonce osm. Závodím za Promrzlé pijavice. Podařilo se mi vyplavat tři stříbrné medaile," pochlubila se Markéta Čápová. Plavala v Bledu na 450 metrů volný způsob, 100 metrů prsa a 200 metrů prsa. Také v závodě ve studené vodě jde o to zaplavat nejrychlejší čas. Nejdelší tratí ve studené vodě je jeden kilometr. Pokud má voda pod čtyři stupně, závodník musí zvládnout svůj závod do 22 minut, jinak je diskvalifikován.

„Náš oddíl byl v Českých Budějovicích založen teprve před rokem a půl. Nejsme zatím až tak zdatní. Sháníme sponzory a podporovatele, abychom měli alespoň na startovné pro naše plavce. Momentálně je nás deset závodníků, jinak máme 30 členů. Mladých ale moc není. Kdo z mladých začal chodit, tak bohužel nevydržel. Mají spousty jiných zájmů. Většinou nám je kolem čtyřiceti, ale máme mezi sebou i osmdesátiletého plavce," dodala Markéta Čápová.

Ledoborci z Písku

Písecký otužilecký spolek Ledoborci zahájil svou činnost před čtyřmi lety. „Začali jsme se scházet u řeky. Nejdříve to byla jen parta kamarádů. Postupně jsme se začali rozrůstat. Založili WhatsApp skupinu, pak facebookovou stránku a pak se to dostalo mezi ostatní. Mě osobně přivedl k otužování manžel. V ten rok, kdy se zakládali Ledoborci, jsme spolu skočili v půlce ledna do Blanice. Já jsem dokonce neměla žádnou přípravu, například, že bych si dávala studenou sprchu. Prostě jsme do té Blanice skočili. Byl to šok. Překvapení, jak ta voda je ledová. Když však pak z té vody vylezete, máte tak krásný pocit, že vás to nutí zkoušet to znova a znova, " popsala Ilona Vazačová z Písku.

Spolu s ní byl v řece i další člen píseckých Ledoborců Pavel Rutta, otec hokejisty Jana Rutty, který několik sezon působí v zámořské NHL. „Já jsem začal před sedmi lety. K padesátým narozeninám jsem od kamarádů dostal výlet na kole Litva - Lotyšsko. Jelikož Lotyšsko je země tisíce jezer stejně jako Finsko, tak se tam koupání přímo nabízelo. Jenže voda dosahovala jen třinácti stupňů. Vedle jízdy na kole jsem se tam tedy začal i otužovat. Já jsem se narozdíl od Ilony na to připravoval. Nejdříve jsem se otužoval studenou sprchou, poté v rybnících a nakonec jsem absolvoval tento krásný výlet. Bohužel pak jsem šel na operaci s koleny a musel jsem na nějakou dobu přestat. Už jsem se k tomu ale zase vrátil a narazil jsem na písecké Ledoborce. Od té doby jsem do toho zase ponořený naplno," řekl Pavel Rutta.

Písecké postřehy přinesou další informace.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace