Nezastavitelný Rashford režíroval další výhru Rudých ďáblů, Tottenham uspěl proti West Hamu

Aston Villa podlehla ve 24. kole Premier League 2:4 Arsenalu. K výhře měl přitom po prvním dějství blíže tým Unaie Emeryho díky brance Philippeho Coutinha, jenž se v kariéře neprosadil proti žádnému jinému klubu vícekrát. Po změně stran však Londýňané skóre otočili ve svůj prospěch. Nejdříve se poprvé v anglické nejvyšší soutěži prosadil Oleksandr Zinčenko, na kterého v nastavení navázal Jorginho, po jehož prudké ráně do břevna se míč odrazil do zad domácího gólmana a následně za brankovou čáru.

Nezastavitelný Rashford režíroval další výhru Rudých ďáblů, Tottenham uspěl proti West Hamu

Aston Villa - Arsenal 2:4
Branky: 5. Watkins, 31. Coutinho - 16. Saka, 61. Zinčenko, 90+3. vlastní E. Martínez, 90+8. Martinelli

Arsenal ještě před nedávnem hřál osmibodový náskok na Manchester City, po sérii nezdarů a především porážce ve vzájemném utkání však spadli na druhou příčku právě Kanonýři. Na startu sobotního programu se mohli do čela vrátit, v cestě jim však stála družina Emeryho, který trénoval Kanonýry v sezoně 2018/2019. Ten se sice při návratu na Ostrovy uvedl výborně, dvě porážky v řadě však sebevědomí Villans lehce nalomily.

Souboj španělských stratégů začal výrazně lépe pro toho domácího, jelikož se jeho svěřenci ujali vedení už po pěti minutách hry. Rychlý přechod do útoku po zisku míče zakončil po jednoduchém uvolnění Ollie Watkins přízemní ranou na zadní tyč. Gunners chtěli okamžitě přispěchat s odpovědí, jenže gólovou radost Bena Whitea překazil skvělým defenzivním zákrokem na brankové čáře Tyrone Mings. V 16. minutě už ale srovnáno bylo. Mings tentokrát nešťastně odvrátil centr přímo ke kopačkám Bukaya Saky a mladý Angličan dělovkou pod břevno nedal Emilianu Martínezovi žádnou šanci. Gólové hody ve Villa Parku pokračovaly i nadále, když se ve 31. minutě na konci výborné kombinace zjevil Coutinho a přesným pokusem do protipohybu brankáře poslal domácí zpět do vedení.

Londýnský celek ihned po změně stran diktoval tempo hry a kýžené vyrovnání mohlo přijít v 56. minutě, jenže hlavička Eddieho Nketiaha zblízka rozezněla pouze břevno. Další příležitost Kanonýrů už ale síť za zády Martíneze rozvlnila, jelikož po rohu rozehraném nakrátko dostal příliš mnoho volného prosoru na hranici šestnáctky Zinčenko a přesnou ranou k pravé tyči zvonu vyrovnal. Obránce hostů se zároveň stal prvním Ukrajincem, který se prosadil v barvách Arsenalu.

Obrat svěřenců Mikela Artety mohl dokonat 12 minut před koncem Martin Ödegaard po hrubce Ezriho Konsy, Norovi však míč při zakončení sklouzl a netrefil bránu. Ke třem bodům byli v závěru blízko i domácí, dělovka Leona Baileyho ovšem skončila i s přispěním Aarona Ramsdalea na břevně. Poslední slovo v zápase si ale vzali hosté. Konkrétně Jorginho, jenž zpoza vápna trefil prudkou ranou břevno a od zad nešťastníka Martíneze se míč odrazil do sítě ve třetí minutě nastavení. Definitivně pak upravil na konečných 2:4 Gabriel Martinelli do prázdné brány.

Londýnský Arsenal se tak vzpamatoval ze série špatných výsledků a zvítězil. V příštím kole se 25. února představí na půdě Leicesteru, Aston Villa bude tentýž den hrát na stadionu Evertonu.

Brentford - Crystal Palace 1:1
Branky: 90+6. Janelt - 69. Eze

Brentford vybojoval bod v utkání 24. kola Premier League s Crystal Palace po výsledku 1:1. Série remíz ve vzájemných duelech se tak prodloužila i ve čtvrtém souboji těchto celků v anglické nejvyšší soutěži. Na branku Eberechi Ezeho dokázal v nastavení odpovědět Vitaly Janelt. Domácí tak prodloužili ligovou sérii bez porážky, která trvá od 23. října.

Včely ani v posledních týdnech nepřestávaly udivovat anglickou fotbalovou veřejnost. Naposledy se představily na hřišti vedoucího Arsenalu a předvedly další srdnatý výkon, jenž stačil na cenný bod. Podobná chvála ovšem nešla aplikovat na jejich soupeře, Orli se totiž v novém roce ze šesti pokusů ještě neradovali z ligového vítězství, k čemuž navíc přidali i vypadnutí z FA Cupu hned ve třetím kole. Pokud by se však brala v potaz nedávná vzájemná bilance, utkání by dospělo k remíze. To se totiž stalo při všech předešlých setkáních v rámci Premier League.

Papírové předpoklady se mohly v úvodu potvrdit po specialitě svěřenců Thomase Franka - po dlouhém autu. Christian Nörgaard se po sérii odrazů odhodlal k zakončení placírkou, od gólové radosti ho ale dělily centimetry. Na druhé straně naopak zahrozil Michael Olise jedovatou ranou pod břevno, změnu stavu ovšem nepřipustil David Raya.

Po změně stran se musel vyznamenat také Rayův krajan mezi třemi tyčemi na druhé straně Vicente Guaita, když po hodině zlikvidoval i druhou nebezpečnou střelu Nörgaarda. Následně měl šťastnou ruku při střídání Patrick Vieira, jenž do hry poslal v 63. minutě Ezeho a ten o šest minut později otevřel skóre, když hlavou zužitkoval nadýchaný centr Oliseho. Klid do závěrečných minut mohl Eagles zajistit Naouirou Ahamada, přízemní střela však prosvištěla i díky Rayovi těsně vedle pravé tyče. To hosty mrzelo, jelikož poslední akce zápasu znamenala výbuch radosti na Brentford Community Stadium, když hlavou v šesté minut nastavení srovnal záložník Janelt.

Brentford tedy nepotvrdil lepší momentální rozpoložení a připsal si jen remízu. V lize se kvůli odloženému utkání představí znovu až 6. března proti Fulhamu. Crystal Palace 25. února přivítá Liverpool.

Brighton - Fulham 0:1
Branka: 88. Solomon

Fulham dokázal ve 24. kole Premier League zaskočit domácí Brighton, který porazil 1:0. Racci měli po celý zápas jasnou převahu a spoustu šancí, do listiny střelců se však nakonec zapsal pouze hostující Manor Solomon, jenž v 88. minutě rozhodl o výhře Chalupářů. Svěřenci Roberta De Zerbiho se tak po sedmi soutěžních kláních v řadě bez porážky museli smířit se ztrátou všech bodů.

Týmy se v Premier League poprvé potkaly v září roku 2018 a od té doby Brighton žádný vzájemný zápas nevyhrál. Tentokrát se to mohlo změnit, Racci předváděli pod koučem De Zerbim pohledný fotbal a v tabulce pokukovali po příčkách zajišťujících evropské poháry. Totožný počet bodů, byť odehrál o dva duely více, ale dosud získal i Fulham. V jeho barvách se rozehrál do slušné formy Brazilec Willian, jenž v minulém kole krásným gólem rozhodl o výhře nad Nottinghamem.

Od výkopu utkání dával o sobě vědět jedině domácí tým. Ten v úvodních minutách hrozil především průnikovými přihrávkami za obranu, kdy se díky nim dostal do několika nadějných střeleckých pozic, ale vytvořené pokusy trestuhodně zahazoval. Na druhé straně Fulham trápila nepřesná kombinace a soupeřovu branku za celý první poločas vůbec neohrozil. Nadějná přihrávka do vápna přišla ve 43. minutě, kdy se Evan Ferguson díky ní ocitl v dobrém úhlu, ovšem obrana hostů byla dnes poctivá a Issa Diop předvedl pohotový zákrok.

Záhy po změně stran měl po rohovém kopu na hlavě otevření skóre kapitán Lewis Dunk, skvěle si vyskočil na centrovaný míč, ale vyslal ho jen těsně vedle pravé tyče. Od té chvíle dával o sobě vědět pouze Brighton, nejprve Solomon March nevyužil šance z bezprostřední blízkosti. Poté se stejný hráč už gólově prosadil, ovšem zakončoval z jasného ofsajdu. V rámci druhého poločasu byl Bernd Leno i nadále velmi vytížený, kdy téměř každou chvíli musel reagovat na střelecký pokus z kopaček Racků. Buď ho zachránil ofsajdový praporek a nebo se vyznamenal pohotovým zákrokem a podržel svůj tým. Ukázka produktivity přišla v 88. minutě, kdy Solomon dokázal využít ojedinělé průnikové přihrávky a ranou na zadní tyč rozhodl o vítězství.

Fulham tak ovládl i druhý vzájemný duel této sezony. V příštím kole 24. února přivítá Wolves, Brighton se o den později představí na půdě Newcastlu.

Everton - Leeds 1:0
Branka: 64. Coleman

Everton se ve 24. kole Premier League mohl těšit z veledůležitého vítězství v boji o záchranu, když překonal hosty z Leedsu 1:0. V úvodním dějství se činila defenziva Pávů v čele s Illanem Meslierem. Ten však po změně stran udělal fatální chybu, když podcenil střelu Seamuse Colemana. Kouč Sean Dyche si tak mohl připsat první výhru proti The Whites v nejvyšší anglické ligové soutěži.

Týmy si před nedávnem prošly změnou trenéra a v obou případech to vedlo k bodovému zisku s favoritem. Everton senzačně srazil Arsenal, zatímco Leeds pod vedením dočasného kouče Michaela Skubaly remizoval na půdě Manchesteru United. Blesková odveta s Rudými ďábly se sice hostům nepovedla, 40letý lodivod ovšem zůstal na lavičce i pro duel s Karamelkami. V něm ho čekala konfrontace se zkušeným Dychem, jenž okamžitě proměnil herní projev domácích.

Duel se již od úvodních minut prezentoval jako klasická bitva v boji o záchranu. Časté souboje, menší důraz na techniku a málo příležitostí. Ve 20. minutě vyběhl špatně hostující Meslier, ale tým z Merseyside toho nevyužil a brankáře zaskočili jeho obránci. Po půlhodině hry mohl Amadou Onana litovat, že nevyužil lépe nabídnuté šance z hranice pokutového území. O dvě minuty později se opět činila defenziva Pávů, když po standardní situaci museli dokonce dvakrát vykopávat míč z brankové čáry.

Rukopis Dycheho šel poznat na Toffees již ve třetím utkání na jejich lavičce. Právě dlouhé míče od brankáře umožnily Evertonu získat kontrolu nad průběhem utkání a jejich trefa vypadala, že je pouze otázkou času. V 64. minutě se konečně dočkali, když z neuvěřitelného úhlu skóroval kapitán Coleman. Meslier v tomto případě chyboval nesprávným postavením a irský obránce jej potrestal. Asistenci si připsal přihrávkou za obranu Alex Iwobi. Atmosféra v Goodison Parku sehrála klíčovou roli v závěrečných minutách, když se Leeds hnal za vyrovnávací trefou. Hosté si však nedokázali vytvořit pořádnou příležitost a z utkání tedy nevytěžili ani jeden bod.

Everton doma vyhrál podruhé v řadě a stlačil svého soupeře do pásma sestupu, z nějž se sám vymanil. V příštím kole přivítá 25. února Aston Villu, na stadion Leedsu tentýž den zavítá Southampton.

Nottingham - Manchester City 1:1
Branky: 84. Wood - 41. Silva

Hráčům Manchesteru City nestačil dominantní výkon ve 24. kole Premier League na vítězství a na půdě Nottinghamu Forest se museli smířit pouze s bodem za remízu 1:1. O úvodní trefu utkání se postaral Bernardo Silva, který v listině střelců zastoupil nevýrazného Erlinga Haalanda. Zahozené šance norského kanonýra nakonec hosty mrzely, jelikož v 84. minutě srovnal stav utkání střídající Chris Wood. Forest tak prodloužili úctyhodnou ligovou sérii neporazitelnosti na domácí půdě již na osm klání v řadě.

Hráči z modré části Manchesteru zvládli veledůležité klání na hřišti Arsenalu a na vítězství chtěli navázat v Nottinghamu. Ten sice patřil v novém roce k nejúspěšnějším celkům soutěže, o jeho pozici outsidera přesto nikdo nepochyboval. Na ikonickém City Ground ovšem svěřenci Stevea Coopera neprohráli od poloviny září a v tabulce se vyšvihli na slušnou 14. příčku.

Taktovku zápasu drželi od úvodních minut jasně hráči Citizens. V nadějné pozici se ocitl v deváté minutě Jack Grealish. Dělovkou z levého okraje vápna ale nastřelil pouze bránícího hráče. Hosté téměř neprodyšně uzamkli Forest na jejich vlastní polovině, dlouho se ale k další šanci nedostali. Až ve 34. minutě měl na své hlavě gól Rodri, mířil ale těsně vedle pravé tyče. Střeleckou nemohoucnost City přerušil až ve 41. minutě Silva, když poslal nechytatelnou pumelici z hranice vápna pod břevno brány Keylora Navase.

Krátce po změně stran se hnal sám na bránu Phil Foden, kousek před brankářem ale zavrávoral a z nadějné příležitosti tak nebyla ani střela na bránu. Obrovskou šanci měl v 52. minutě Aymeric Laport, hlavičkou z bezprostřední blízkosti ale napálil pouze slabiny domácího brankáře. Další velkou možnost měli hosté v 68. minutě, Haaland z dorážky ale trefil pouze břevno. V závěrečné čtvrthodině už Citizens povolili oprátky utkání a začalo se hrát více i na jejich polovině. A to potrestal šest minut před koncem Wood, když dostal naservírovanou přihrávku před prázdnou bránu a bez problému srovnal skóre utkání.

Nevyzpytatelnost Premier League tak opět zafungovala a Citizens po důležité výhře nad Arsenalem ztratili body v Nottinghamu. Hosté se v příštím kole 25. února představí na půdě Bournemouthu, Forest budou tentýž den hrát na stadionu West Hamu.

Wolves - Bournemouth 0:1
Branka: 49. Tavernier

Fotbalisté Bournemouthu ve 24. kole Premier League překvapivě zvítězili na půdě Wolverhamptonu 1:0. Po nepříliš záživném prvním dějství se zkraje toho druhého prosadil Marcus Tavernier, jehož na počátku kalendářního roku trápilo zranění. Vlci naopak potvrdili pověst nejméně produktivního celku ze zápasů hraných na vlastním hřišti, když opět nedokázali skórovat a po 11 odehraných domácích duelech mají na kontě pouhých devět branek.

Vlci začali dělat velmi důležité kroky k záchraně, když v posledních dvou duelech zvítězili. Po skalpu Liverpoolu, který porazili vysoko 3:0, si v důležité bitvě o udržení poradili také se Southamptonem. Tentokrát na ně čekal jejich přímý konkurent v boji o přežití mezi anglickou elitou – Bournemouth. The Cherries se na rozdíl od svého soka obrovsky trápili a chuť vítězství nepoznali již devět soutěžních klání. V těžkém boji o setrvání v nejvyšší anglické soutěži jim vázla především obrana, která byla nejhorší v celé lize.

První ze židle zvedající okamžik nastal v sedmé minutě, kdy brankář hostí nespolehlivě odvracel rohový kop. Následně byl v jeho vápně pořádný chaos, který ale nakonec žádné nebezpečí nepřinesl. Utkání však doprovázely časté nepřesnosti. Oba celky měly problém vytvořit si slušnou šanci. Byli to ovšem domácí, kteří naprosto herně dominovali a za celý první poločas soupeře nenechali vystřelit na bránu. Jenže fanoušci si první půli nejspíš moc neužívali. Během úvodního dějství si totiž ani jeden z týmů nevypracoval žádnou tutovku.

Cherries se ve druhém poločase probudili a krátce po jeho začátku se po přesném centru z pravé strany prosadil Tavernier, jenž se mezi střelce zapsal naposledy 12. listopadu proti Evertonu. Anglický křídelník nastoupil poprvé po dlouhém zranění teprve v minulém kole proti Newcastlu, kdy byl na hřiště vpuštěn na 28 minut. Po gólu se fotbalisté v červených dresech opět zatáhli a snažili se nadějně se vyvíjející výsledek udržet. The Wanderers potvrdili svou mizernou střeleckou formu a vyrovnávací trefu, i přes nástup dvou kanonýrů Raúla Jiméneze a Diega Costy, nepřidali. Nejblíže k vyrovnání byl až v nastaveném čase Rúben Neves, jehož pumelici z dálky nakonec vytěsnil Neto.

Wolves tak po skalpech silných soupeřů zaváhali a ze zápasu si neodnesli ani bod. V následujícím kole se 24. února představí na půdě Fulhamu. Bournemouth svede o den později těžký souboj s Manchesterem City.

Chelsea - Southampton 0:1
Branka: 45+1. Ward-Prowse

Southampton šokoval ve 24. kole Premier League Chelsea, když zvítězil na jejím stadionu 1:0. Anglický gigant nedokázal porazit ani poslední celek soutěže, který se předvedl velmi aktivním a bojovným výkonem. O zisku tří bodů rozhodl v nastavení prvního poločasu přesnou střelou z přímého kopu James Ward-Prowse, jenž opět dokázal, že je na rozehrávání standardních situací tím nejpovolanějším. V historické tabulce této statistiky mu chybí pouhý jeden gól na vyrovnání rekordu Davida Beckhama.

Chelsea v posledních třech ligových kláních vstřelila jediný gól a uhrála jen tři remízy, na nevýrazné výkony navíc navázala i v Lize mistrů. V jejím osmifinále se totiž trápila v koncovce a na hřišti Dortmundu prohrála 0:1. Chytit se nejen mohla, ale rozhodně také měla v duelu s posledním Southamptonem. Ten se rozloučil s trenérem Nathanem Jonesem. A ačkoliv českým éterem kolovala mylná informace o jednáních s Jindřichem Trpišovským, nejblíže měl k angažmá na lavičce Saints Jesse Marsch.

Domácí začali velmi nejistě, když se do šance prodral Kamaldeen Sulemana. Zakončení ghanského útočníka z úhlu brankář vychytal a následnou dorážku Stuarta Armstronga před prázdnou bránou odkopl jeden z obránců. V 10. minutě vyskočil ve vápně nejvýše ze všech Paul Onuachu, který však zamířil jen těsně vedle levé tyče. Chelsea si první velkou šanci vytvořila až ve 28. minutě, kdy César Azpilicueta zakončil dobrou kombinaci pouze do boční sítě. Saints ale hráli aktivněji a v první minutě nastavení byli odměněni. Šikovný Ward-Prowse se prosadil z přímého kopu, když přesnou střelou nedal brankáři šanci.

The Blues začali druhou půli velmi aktivně. Před osamoceným brankářem se ocitl po zmatcích ve vápně Azpilicueta, který však míč nedokázal dostat do brány. Kapitán Londýňanů stál ale stejně v ofsajdu, a tak by případný gól neplatil. V 68. minutě se sám před gólmanem ocitl Kai Havertz. Ten ještě hledal Raheema Sterlinga, jenž následně střílel do odkryté brány. Proti letícímu míči však skočil jeden z defenzivních hráčů a zblokoval jej. O pár chvilek později se anglický reprezentant znovu ocitl v tutovce. Proti jeho hlavičce na brankové čáře opět zakročil jeden z bránících hráčů. Po rychlém protiútoku se v šanci ocitli i Saints, ale Adam Armstrong ji spálil, když trefil pouze vyběhlého gólmana. Potterovi svěřenci se tlačili vpřed, ale ani v dlouhém nastavení se nedokázali prosadit.

Londýnský gigant tak nezvládl duel s posledním celkem tabulky a nezískal ani bod. V příštím kole se Chelsea 26. února představí na hřišti Tottenhamu. Southampton se o den dříve představí v Leedsu.

Newcastle - Liverpool 0:2
Branky: 10. Núňez, 17. Gakpo

Liverpool si ve 24. kole Premier League poradil s překvapením této sezony Newcastlem, který porazil na jeho půdě 2:0. O bleskurychlé vedení se postaral už v 10. minutě Darwin Núněz. Na letní posilu navázala gólově i ta zimní. Nizozemec Cody Gakpo střelou k pravé tyči pojistil The Reds tři body. Nepovedený souboj podtrhl ze strany Magpies ve 22. minutě Nick Pope, jenž za hru rukou mimo vápno viděl červenou kartu. Domácí tak od úvodu ročníku prohráli teprve podruhé, v obou případech je porazil právě tým z města Beatles.

Reds v minulém kole hodili za hlavu mizernou formu a poradili si v derby s Evertonem. Na stadionu Newcastlu je však čekal ohromně těžký úkol odemknout nejlepší defenzivu ligy. Straky se po zimní přestávce změnily v remízové přeborníky, ze sedmi ligových klání zapsaly hned pět nerozhodných výsledků. I přes některé zbytečné ztráty bodů tak narůstala jejich série bez porážky. V Premier League totiž dosud prohrály jen jednou, a to na konci srpna paradoxně právě s Liverpoolem.

Domácí začali utkání aktivněji, ale byli to hráči v rudých dresech, kteří se radovali první. V 10. minutě totiž Trent Alexander-Arnold dokonalou přihrávkou našel Núněze, který si míč zpracoval a nekompromisně prostřelil brankáře. Zdvojnásobit vedení se povedlo Gakpovi, kterého našel Mohamed Salah krásným lobem. Nizozemský objev z Mistrovství světa se trefil přesně k pravé tyči. O chvíli později na tom byly Straky ještě hůře. Brankář Pope před vápnem chtěl odehrát míč hlavou pryč, ale zasáhl jej rukou, čímž si vysloužil vyloučení. O snížení se pokusil Allan Saint-Maximin, jenž dokázal obejít několik obránců, avšak nad Alissonem, který předvedl skvělý zákrok, nevyzrál.

Svěřenci Jürgena Kloppa ve druhé půli v poklidném tempu kontrolovali vývoj utkání a drželi své vedení, zatímco Toons se pokoušeli o zápis ve statistikách díky protiútokům. Blízko ke snížení byl Fabian Schär, který dokázal v 57. minutě nejvýše vyskočit na centrovaný balon od rohového praporku. Jeho hlavička však prosvištěla kolem tyče. Poté se ukázali i Reds, a to když se Andy Robertson uvolnil v pokutovém území. Místo střelby volil skotský křídelní obránce přihrávku, která nenašla žádného spoluhráče. Na druhé straně se Callum Wilson před bránou nad ničím nerozmýšlel a tvrdě vypálil do pravého růžku. Alisson ovšem rychle zareagoval a udržel si čisté konto.

Liverpool tak na hřišti těžkého soupeře zvítězil a připravil mu teprve druhou ligovou porážku v sezoně. V příštím kole se 25. února představí na půdě Crystal Palace, Newcastle tentýž den přivítá Brighton.

Manchester United - Leicester 3:0
Branky: 25. a 56. Rashford, 61. Sancho

Rozjetý Manchester United nezastavil ve 24. kole Premier League ani Leicester, který na Old Trafford prohrál 0:3. Vstup do utkání se povedl Liškám, které však žádnou z řady šancí nevyužily. Ve 25. minutě naopak nezaváhal Marcus Rashford a připsal si už 23. branku v sezoně, čímž překonal své osobní kariérní maximum. Po změně stran navíc přidal další přesný zásah. Jeho povedený výkon na druhé straně hřiště podpořil brankář David de Gea čistým kontem, kterým dle některých zdrojů překonal klubového rekordmana Petera Schmeichela. Oficiální statistika týmu však hovoří pouze o vyrovnání Dánova počinu.

Leicester se vzdálil sestupovým pozicím, za což vděčil především ofenzivě, která v posledních třech ligových utkáních vstřelila 10 gólů. V Manchesteru však modrobílé nečekala jednoduchá práce. Na Old Trafford totiž naposledy slavil výhru Real Sociedad, jenž porazil Rudé ďábly v úvodním kole Evropské ligy. Z prvního klání play off této soutěže se nyní United vraceli z Barcelony, která na ně taktéž účinný recept nenašla. Obranu Katalánců však překonal Rashford, jenž se prosadil ve 13 z posledních 16 utkání.

V úvodu střetnutí byli výrazně nebezpečnější hosté, kteří podnikali rychlé výpady k bráně Red Devils. Ve velké šanci se v deváté minutě ocitl po pěkné kombinaci Harvey Barnes. Rychlonohý křídelník však tváří v tvář de Geovi neuspěl. Španělský gólman ukázal skvělé reflexy také proti hlavičce Kelechiho Iheanacha. Navzdory převaze Leicesteru se jako první radovali domácí. Nezastavitelný Rashford utekl obráncům a zamířil přesně na zadní tyč. Krásnou asistenci si při svém 150. startu v červeném dresu připsal Bruno Fernandes. Ve 37. minutě mohl zvýšit náskok United Diogo Dalot, jenže přízemní centr z pravé strany nedokázal usměrnit na bránu.

Krátce po změně stran několikrát zahrozili svěřenci Erika ten Haga. Ve 49. minutě nejprve hlavičkoval po perfektně rozehraném přímém kopu Lisandro Martínez do břevna. Následně po povedené individuální akci zakončoval Rashford, ale připraveného Dannyho Warda nepřekonal. Tahoun Rudých ďáblů se druhého zásahu přece jen dočkal v 56. minutě, kdy využil další samostatný únik. Poslední úder zasadil bezmocným obráncům Leicesteru po pohledné akci střídající Jadon Sancho. V závěru ještě neproměnil obrovskou příležitost Wout Weghorst, který neprostřelil Warda a nadále tedy čeká na první trefu v Premier League.

Manchester si tak dalším domácím vítězstvím upevnil třetí místo v tabulce. Příští ligový duel jej čeká až 5. března s Liverpoolem, Leicester se střetne 25. února s Arsenalem.

Tottenham - West Ham 2:0
Branky: 56. Emerson, 72. Son

Tottenham porazil ve 24. kole Premier League na vlastním stadionu West Ham 2:0 a vyšvihl se na průběžnou čtvrtou příčku tabulky. Rozhodující zásah si při svém 50. prvoligovém startu připsal pravý obránce Emerson Royal, kterého vysunul do střelecké pozice jeho defenzivní kolega ze druhé strany hřiště Ben Davies. Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem odehráli celé utkání. Zařídit alespoň bod, jenž by Kladiváře dostal ze sestupového pásma, však nedokázali.

Příznivci Spurs si rozhodně nemohli stěžovat na monotónnost výkonů jejich miláčků. Tottenham po senzačním triumfu nad Manchesterem City schytal bez zraněného Huga Llorise debakl od Leicesteru a v týdnu herně zklamal i v duelu Ligy mistrů s milánským AC. Proti Kladivářům jej přesto bookmakeři sázkových kanceláří pasovali do role favorita, a to navzdory skutečnosti, že West Ham v minulých dvou kolech obral o body Newcastle i Chelsea.

Hosté navíc dobře vstoupili i do klání na severu Londýna, když už v úvodní minutě našel Coufal autovým vhazováním na hranici vápna Součka, který ještě přihrával na lépe postaveného Jarroda Bowena. Nejlepší střelec West Hamu svůj přízemní projektil namířil jen těsně vedle. Oba čeští reprezentanti nadále předváděli aktivní výkony a i díky tomu se domácí do žádné šance dlouho neprodrali. Až těsně před pauzou se k dlouhému balonu za obranu dostal Richarlison, zakončoval však z mírného úhlu a z otočky jen trefil nohu Lukasze Fabiaňského.

V úvodu druhé půle měl Brazilec další šanci, zpětnou přihrávku Dejana Kuluševského ale nevyslyšel a jeho nevýrazný pokus doprostřed si Fabiaňski v klidu posbíral. Vzápětí se v ještě lepší pozici objevil Harry Kane, ani jemu však zakončení nevyšlo a branku soupeře minul o několik metrů. V 56. minutě už domácí slavili. Prosadit se musel netradiční střelec Emerson Royal, který placírkou uklidil míč do sítě po výborném náběhu a přihrávce Daviese. Jen chvíli poté chtěl odpovědět Bowen, z mírného úhlu nicméně Frasera Forstera nepřekonal. V 68. minutě na hřiště nastoupil Heung-Min Son a netrvalo mu dlouho, aby se do zápisu vepsal i gólem. Kane poslal jihokorejskou hvězdu do úniku a ta střelou do protipohybu zpečetila osud utkání.

Tottenham po dvou zaváháních zabral a získal důležité body v boji o postup do Ligy mistrů. Příliš odpočinku ovšem Kohouti nedostanou, protože hned za týden je čeká další atraktivní derby s Chelsea. West Ham na svém stadionu přivítá 25. února Nottingham.