Hana Fousková: Už jsem němá. Verše z rukopisné sbírky básnířky a malířky

19. únor 2023

Ve Světě poezie představuje Viola Fischerová verše Hany Fouskové z doby před patnácti lety, když už se jí jako básnířce dostalo jistého ohlasu a byla známá z cen Magnesia Litera. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Viola Fischerová (také autorka úvodního slova)
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2008

„Jak krutý, podivně po svém žitý život. Jak uhrančivá poezie a próza, jako vytesaná do kamene,“ říká básnířka a někdejší členka literární redakce Československého rozhlasu Viola Fischerová o díle spisovatelky a výtvarnice Hany Fouskové, autorky sbírek Jizvy, Troud a Psice.

Hana Fousková se narodila v Podještědí v květnu 1947. Učila se na tkadlenu a textilní výtvarnici, později studovala na umělecko-průmyslové škole na Hollarově náměstí. Jako výrazný talent byla opakovaně doporučena na vysoké výtvarné školy, ale kvůli kádrovému posudku z dalších studií sešlo. Její život i dílo byly poznamenané pohnutým rodinným životem (jedno z jejích dětí zemřelo po roce života, o druhé se soudila s úřady) a duševní chorobou, která jí ovšem byla také motorem k práci, jak sama uvádí: „Jenže ono to šílenství rozvíjí dál.“

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související