Ve věku 65 let zemřel významný plzeňský chirurg Vladislav Třeška

foto Ilustrační foto - Přednosta chirurgické kliniky FN Plzeň Vladislav Třeška (vlevo) přebírá čestnou plaketu z rukou Přemysla Frýdy z Koordinačního střediska transplantací (KST) 14. února 2020 v Praze na tiskové konferenci k tématu transplantací. Uprostřed přihlíží ředitel KST Miloš Adamec.

Plzeň - Ve věku 65 let zemřel v pátek plzeňský chirurg a přednosta chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Vladislav Třeška. Oznámila to dnes plzeňská nemocnice na webu. V čele kliniky stál od roku 1999, jako její přednosta z ní vybudoval prestižní lékařské pracoviště. Položil základy největšího centra jaterní chirurgie v Česku. Zabýval se také cévní chirurgií a transplantologií. Za své dlouhodobé přínosy vědě, výzkumu či vzdělávání obdržel loni státní vyznamenání.

"Odešel vynikající odborník uznávaný na celém světě, pro kterého byl pacient vždy na prvním místě. Odchod profesora Vladislava Třešky je pro celou FN Plzeň velkou ztrátou," uvedla nemocnice.

Třeška se narodil v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni a svému rodnému městu zůstal věrný. Celý profesní život působil na chirurgické klinice Fakultní nemocnice Plzeň, kterou od roku 1999 vedl jako přednosta. Od té doby se tamní péče zaměřila především na cévní chirurgii, chirurgii jater a žlučových cest, hrudní chirurgii, chirurgii gastrointestinálního traktu a experimentální chirurgii.

Chirurgická klinika se pod jeho vedením stala také významnou součástí traumatologického centra pro dospělé a děti a svou velikostí a zaměřením patří k předním chirurgickým pracovištím v České republice. V roce 2002 byla na chirurgické klinice, a to poprvé v ČR, provedena transplantace ledviny z takzvaného nebijícího dárce.

Během několika málo let se Třeška stal mezinárodně uznávaným specialistou v oboru transplantologie a cévní a jaterní chirurgie. Absolvoval řadu zahraničních stáží, například v Británii nebo v USA.

Loni převzal z rukou prezidenta Medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti vědy, výchovy a školství. Byl rovněž držitelem Ceny města Plzně.

Třeška rovněž učil na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni, kde působil také jako proděkan. Byl předsedou České transplantační společnosti a Vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze a lékařské fakulty v Plzni. Je autorem mnoha odborných monografií, počet jeho domácích i zahraničních publikací přesahuje čtyři stovky. Byl také častým hostem domácích a zahraničních odborných fór.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď