Ministerstvo spravedlnosti se potýká s výpadky informačních systémů

Ministerstvo spravedlnosti a třeba i Vězeňská služba ČR se potýkají s výpadky informačních systémů. Jejich rozsah a příčiny ministerstvo zjišťuje, řekl ČTK Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. Výpadky potvrdila také mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. 

Podle Pleskota zatím není jasné, jestli je nynější problém větší nebo menší než čtvrteční výpadek justičních webů, za kterým byl podle ministerstva kybernetický útok.

"Zjišťuje se to," řekl Pleskot k okolnostem nynějšího výpadku. Až bude jasněji, zveřejní podle něj ministerstvo informace na sociálních sítích. Vězeňská služba podle Prunerové zaznamenala výpadek informačních systémů, například elektronické pošty. Konkrétnější být z bezpečnostních důvodů nechtěla. Weby ministerstva spravedlnosti i Vězeňské služby ČR nicméně fungují.

Jiné to bylo od středeční noci do čtvrtečního odpoledne, kdy rozsáhlý výpadek postihl právě justiční weby. Po celý pracovní den tehdy nefungovaly nejen internetové stránky ministerstva, ale také například databáze soudních jednání Infosoud a Infojustice, insolvenční rejstřík, jednotlivé weby soudů ani portál verejnazaloba.cz, pod který spadají weby státních zastupitelství. "Příčinou výpadku byl sofistikovaný kybernetický útok na Justici, který nadále trvá a v čase se mění. Činnost systému je stabilizována a nadále monitorována ve spolupráci se všemi dodavateli," uvedlo ministerstvo po obnovení fungování webů.

Justiční weby se s výpadky potýkají opakovaně, obvykle ale problém trvá jen několik hodin. Větší výpadek nastal například v létě roku 2016, kdy ministerstvo jako důvod uvedlo poruchu elektroinstalace v pražském justičním areálu Na Míčánkách.

České justici dodává IT systémy dlouhodobě firma CCA Group, která nyní čelí společně se svým majitelem Tomášem Váchou a dalšími šesti lidmi trestnímu stíhání kvůli krácení daní se škodou 100 milionů korun.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy