Násilníci unesli muže z Břeclavska a ve sklepě ho utýrali, tělo se nenašlo

  11:26
Pardubičtí kriminalisté dnes oznámili, že objasnili únos a násilnou smrt muže z Břeclavska. Dva obvinění ho podle zjištění policie drželi svázaného ve sklepě domu na Svitavsku, kde ho několik dnů týrali a fyzicky napadali. Muž následně zemřel. Těla se pak pachatelé zbavili tak, aby nebylo možné ho nalézt a snažili se také ztížit identifikaci mrtvého. Mrtvola se zatím nenašla.

Případem se kriminalisté začali zabývat večer v pátek 10. února 2023, kdy získali informaci, že v jednom domě v Pohodlí údajně zemřel muž, kterého tam někdo držel násilím.

„Ještě týž den policisté zjistili, že jde o osmadvacetiletého muže, který měl být loni v létě unesen z obce na Břeclavsku. Tam ho měli fyzicky napadnout a násilně naložit do auta dva muži,“ uvedl dnes vedoucí odboru obecné kriminality krajského ředitelství policie Milan Šimek.

Podle zjištění policie poškozeného unesli dva pachatelé, pětatřicetiletý muž ze Svitavska a třicetiletý muž původem z Brna. Mladší se k činu přiznal, starší využil práva nevypovídat.

„Tito dva muži údajně měli po únosu poškozeného cestou v autě fyzicky napadat, zejména starší z nich, a dovézt ho až do domu squatterského typu v Pohodlí na Svitavsku, jež právě zmiňovaný podezřelý užíval. Uneseného mladého muže měla dvojice držet svázaného ve sklepních prostorách. Tam ho po dobu několika dalších dnů fyzicky napadali a týrali, i za pomoci různých nástrojů, až bohužel za několik dní došlo k jeho úmrtí. Těla se únosci zbavili takovým způsobem, aby ho nebylo možné nalézt a maximálně byla ztížena i identifikace při jeho případném nálezu. Z taktických důvodů nemohu v této fázi vyšetřování sdělit podrobnosti,“ řekl Šimek.

Kriminalista pouze naznačil, že mladší z obviněných policii řekl, kde by se tělo mělo nacházet. „Děláme maximum, abychom se k němu dostali, ale není to jednoduché.“

Zásahová jednotka oba podezřelé zadržela letos 11. února, starší muž byl zadržen na Svitavsku, mladší poblíž Brna. Pachatelé jsou obviněni ze zvlášť závažného zločinu zbavení osobní svobody s následkem smrti a hrozí jim osm až šestnáct let vězení. Oba jsou od minulého úterý ve vazbě.

Podle kriminalistů byl motivem činu údajný „majetkový delikt“ poškozeného vůči obviněným.

„Již v počátku prověřování této věci jsme zachytili poznatky, že starší obviněný měl ve výše uvedeném domě v Pohodlí držet a fyzicky napadat další osoby. Jedná se o velmi fyzicky zdatného vyznavače bojového umění. V domě měla platit jakási pravidla, při jejichž porušení měl přijít trest v podobě omezení pohybu, fyzického napadání a tak dále. Napadáni měli být jak muži, tak ženy,“ sdělil Šimek.

A protože právě tito lidé by mohli přispět svým svědectvím k objasnění případů, vyzývají je kriminalisté, aby se obrátili na policii na telefonní číslo 974 561 324 nebo přímo na linku 158. Stejně tak policie shání i další svědky, kteří by měli k případu jakékoli informace.

„Chci apelovat na všechny, kteří měli s mužem nějakou zkušenost, aby se nebáli přihlásit na policii. Oba obvinění jsou už ve vazbě,“ zopakoval Šimek.

Rodině zemřelého policie poskytla psychologickou pomoc.

Autoři: ,