Lidé znovu přejdou přes historický vojenský Baileyho most v Poušově u Třebíče, na jeho mostovce je provizorní lávka

20. únor 2023 13:41

Od listopadu na unikátní historický most přes řeku Jihlavu v Poušově u Třebíče nemohla vjet auta a využívat ho nemohli ani chodci. Vojenský Bailey Bridge dostalo město po druhé světové válce od západních spojenců. Po téměř osmdesáti letech dosloužil. Před několika dny vyrostla na jeho torzu dřevěná lávka pro pěší.

Provizorním přemostěním Bailey Bridge vznikl jakýsi most na mostě a lidé už tak kvůli překonání několika desítek metrů vodního toku v třebíčské místní části Poušov nemusí obcházet půlku města. Platí to ale jenom pro pěší.

Lubomír Winkler kontroluje světelnou signalizaci a dopravní značky, které mají zabránit autům ve vjezdu na historický vojenský Bailey Bridge. Aby se s autem dostal na druhou stranu mostu, musí projet několik ulic.

„Musí se dolů, vlastně přes centrum kolem autobusového nádraží a zpátky nahoru směrem na Jihlavu a za přejezdem zase zpátky dolů,“ popisuje technik.

Auta se teď na most Baileyho konstrukce, jeden ze dvou, které Třebíč dostala jako dar od západních spojenců po druhé světové válce, už několik měsíců kvůli jeho špatnému technickému stavu nedostanou. Ale tento týden na něm vznikla dřevěná lávka.

„Protože je to rekreační oblast. Lidé tam chodí na procházky, proto jsme chtěli, aby alespoň pěší a cyklisté tam do doby, než se začne stavět nový most, mohli přejít,“ vysvětluje důvody pro stavbu provizorního mostu mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

V budoucnu by se na most měla vrátit i auta.

Kdy se začne nový most stavět a kolik bude stát, si poslechněte v reportáži.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související