Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak vybrat krmivo pro psa? Nedejte na reklamy, ale studujte složení
Sdílet:

Jak vybrat krmivo pro psa? Nedejte na reklamy, ale studujte složení

Psi
Druhy a plemena

Najít ideální krmivo pro psa může být trochu oříšek. Z regálů zooprodejen na vás vykukuje spousta různých značek a typů granulí, konzerv a pamlsků, navíc se postupně dočítáte také o barfu a dalších druzích doma připravovaného krmení. Není divu, že zvláště začínající pejskaři často tápou a hledají radu, jak vybrat to nejlepší krmení.

5 obecných zásad správného krmení

  • Neexperimentujte příliš. Pestrá strava je důležitá, příliš časté změny jídelníčku ale mohou způsobit zažívací potíže.
  • Přizpůsobte krmení věku a fyzické zátěži vašeho chlupáče. Nekrmte staršího psa granulemi pro štěňata, i když mu chutnají. Jeho nutriční potřeby se totiž liší.
  • Psi jsou všežravci, přesto potřebují poměrně velké množství bílkovin. Maso je velmi důležitou součástí jídelníčku, ať už v domácí stravě, nebo zpracované do kvalitních granulí pro psy.
  • Budete-li šetřit na krmení, uspořené peníze velmi pravděpodobně vynaložíte na léčbu zdravotních potíží, které by se u dobře živeného psa neobjevily. Investovat do kvalitního krmení pro psy se rozhodně vyplatí. V žádném případě psovi nedávejte zbytky z kuchyně nebo jídlo, které byste nesnědli vy sami (zapáchající maso, plesnivé produkty).
  • Potravinové alergie jsou poměrně častým problémem. Při déletrvajícím průjmu, zácpě, svědivosti nebo nežádoucím úbytku váhy proto konzultujte psí jídelníček s veterinářem.

Komerční krmiva, nebo doma připravovaná strava?

Oběma způsoby lze dosáhnout optimální výživy vašeho zvířete, u domácí stravy je to ale o poznání obtížnější. Sestavit krmné dávky tak, aby pes denně dostával veškeré potřebné živiny ve správném poměru a množství, vyžaduje jistou zkušenost a znalosti. V porovnání s komerčními krmivy je náročnější i skladování výchozích surovin a příprava jednotlivých porcí.

Zvláště začínajícím chovatelům proto odborníci obvykle doporučují sáhnout po kvalitním komerčním krmivu určeném pro psa daného věku a velikosti. Dostupné jsou i varianty přizpůsobené dalším individuálním potřebám vašeho mazlíčka – krmiva pro psy s citlivým zažíváním, light výrobky nebo naopak produkty pro zvířata s vysokou fyzickou aktivitou. Stále více výrobců nabízí i krmení vytvořené na míru těm nejpopulárnějším psím plemenům. 

Komerční krmiva pro psy se dělí na dvě základní skupiny:

Kompletní krmiva 
Kompletní krmiva pro psy sou určená ke každodennímu krmení jako hlavní zdroj výživy zvířete. Měla by obsahovat všechny potřebné živiny ve správném poměru a množství, nicméně realita se hodně odvíjí od kvality konkrétního produktu. Typickým příkladem komerčního krmiva (komerční diety) jsou granule, případně konzervy. 

Doplňková krmiva
Jak napovídá název, doplňková krmiva slouží k příležitostnému zpestření jídelníčku nebo jako odměna. Nejsou určena jako hlavní jídlo a neměla by být podávána příliš často a/nebo v příliš velkém množství. Nepřekračujte proto výrobcem doporučené dávkování. Obvyklý sortiment doplňkových krmiv představují nejrůznější tyčinky, dropsy nebo žvýkací pochoutky. Podobně jako u kompletních krmiv, i zde jsou mezi jednotlivými výrobky značné rozdíly co do kvality a výživových hodnot.

Raději suché, nebo mokré krmení pro psa?

Řešíte-li, jak vybrat krmivo pro psa, a váháte mezi suchým krmivem (granulemi) a mokrým (konzervy a kapsičky), neexistuje univerzální rada. Je pravdou, že většina chovatelů volí spíše suché krmivo, případně podává granule zalité vodou či vývarem. Servírování tekutinou nasáklých granulí je vhodnou prevencí obávané torze žaludku – akutní břišní příhody postihující především velká plemena.

Suché krmení vychází oproti konzervám levněji a je méně náročné na podmínky skladování. Tvrdé granulky navíc pomáhají udržovat zdraví chrupu, nicméně pokud už nějaký stomatologický problém existuje (třeba u starých zvířat), je samozřejmě vhodnější měkká strava – namočené granule nebo právě konzervy a kapsičky. 

Mokré krmení bývá chuťově i pachově atraktivnější a psi ho raději přijímají, vhodná proto může být i kombinace obou typů, kdy do granulí vmícháte trochu mokrého krmiva, které krmnou dávku zatraktivní. 

Někde na půli cesty stojí poloměkká krmiva – obvykle v podobě měkkých granulek nebo plněných polštářků. Na našem trhu je ale nabídka tohoto kompromisu poměrně omezená. 

Mnohem důležitější než forma je obsah – zatímco ty nejkvalitnější granule pro psy obsahují čisté maso, zeleninu, ovoce, lososový olej a další zdraví prospěšné suroviny, levné výrobky bývají založené v podstatě na živočišném odpadu, náhražkách, dochucovadlech a barvivech. Samozřejmě že ne vždy dražší = kvalitnější, vhodné suroviny ale něco stojí, není proto namístě na psím krmení nadměrně šetřit.

BARF pro psy - ano, nebo ne?

Zkratkou BARF označujeme krmení syrovou stravou (z anglického Bones And Raw Food, případně Born Again Raw Feeders). Obliba barfování je u nás stále na vzestupu, nicméně i tak má tento způsob krmení své odpůrce. 

Ve prospěch barfu mluví návrat k přirozené stravě, jakou konzumují divocí psovití v přírodě, i to, že jako chovatel máte dokonale pod kontrolou, co dáváte svému zvířeti do misky. Druhá výhoda je však výhodou pouze za předpokladu, že máte dostatečné znalosti o výživě psů a připravujete svému chlupáčovi každý den vyváženou krmnou dávku z kvalitních surovin. 

Samozřejmě že barfovat může i začátečník, měl by se ale průběžně radit se zkušeným chovatelem, případně s veterinárním lékařem. 

Zrovna mezi veterináři je ale poměrně dost odpůrců syrové stravy, protože se ve svých ordinacích nejčastěji setkávají s negativní stránkou tohoto způsobu krmení. Nutno ale podotknout, že většina zdravotních komplikací je důsledek špatně prováděného barfování. Špatně sestavený jídelníček vede k podvýživě a/nebo k nadváze (pes může být obézní a zároveň trpět nedostatkem živin). Nekvalitní nebo nevhodně skladované suroviny zase přinášejí nebezpečí nákazy parazity nebo bakteriálním onemocněním (například salmonelou). 

Zvláště štěňata a mladí psi v růstu jsou velmi citliví na jakékoliv chyby ve výživě, v tomto období tedy buďte opatrní dvojnásob.

Může být pes vegetarián?

I když i u nás jsou již k dostání veganské a vegetariánské granule a další výrobky pro psy, většina odborníků z řad veterinářů, zootechniků i chovatelů je proti takovýmto pokusům.

Zatím nejsou k dispozici dostatečně rozsáhlé studie, které by potvrzovaly dlouhodobou nezávadnost tohoto způsobu výživy. Zvláště nelze doporučit jakékoliv experimentování u štěňat, mladých zvířat v růstu nebo u březích a kojících fen. Ještě nejpřijatelnější variantou je krmení vegetariánské, ani to ale není bez rizika. 

Pro hodně lidí jsou jsou naštěstí eticky přijatelnou alternativou výrobky s rybím masem, rozšiřuje se i nabídka granulí s hmyzím proteinem.

Veterinární diety pro psy

Vedle komerčních diet existují i diety veterinární a je důležité, abyste si byli vědomi rozdílu mezi těmito produkty. Veterinární dietu by totiž měl ordinovat pouze veterinární lékař. 

A jak se v tom tedy vyznat? Komerční diety jsou běžně dostupné v zooprodejnách a nejsou určeny pro příliš specifické zdravotní potíže. Obvyklé jsou light výrobky pro obézní psy, sensitive krmiva pro citlivé zažívání nebo produkty pro aktivní psy ve zvýšené fyzické zátěži. Naopak veterinární diety bývají vázané na poměrně konkrétní diagnózu – močové kameny, srdeční onemocnění nebo třeba cukrovku. Veterinární dietu sice dnes můžete sehnat i přes internet, ale její zavedení bez konzultace s veterinářem může napáchat víc škody než užitku.

Krmiva pro psy s alergiemi nebo intolerancí

Při potravinové intoleranci nebo alergii můžete krmit třeba těmi nejlepšími granulemi pro psy, a přesto váš miláček hubne, trpí průjmy nebo se neustále drbe. Naštěstí dnes již máme k dispozici celou řadu hypoalergenních krmení, takže se najde řešení i pro psy alergiky. V některých případech postačí i prosté vynechání jedné suroviny, jako je třeba drůbeží maso. 

V poslední době roste poptávka po krmivu bez obilovin. Bezobilná strava je další způsob krmení, který má své příznivce i kritiky. Na jedné straně stojí chovatelé, kteří po zavedení bezobilné diety pozorují zlepšení zdraví a vitality svého mazlíčka, na straně druhé kritici namítají, že neexistuje žádný výzkum, který by naznačoval, že by se psům dařilo lépe na bezobilných dietách. Specifickou situací je nesnášenlivost lepku, která se může vyskytnout i u psů. Intolerance glutenu ale sama o sobě není důvodem ke zcela bezobilné dietě. 

Jak tedy vybrat to nejlepší krmení?

Pro začínající chovatele bývají první volbou granule. Najdete-li výrobek, který vašemu psovi vyhovuje, zbytečně neexperimentujte a krmení neměňte. Při výběru granulí se ale neřiďte jen tím, co vašemu psovi chutná. Bohužel, spousta pofiderních produktů je chuťově atraktivní, kvůli obsahu soli a dochucovadel. Nejste-li si jisti výběrem, poraďte se s odborníkem – zkušeným chovatelem nebo veterinářem. 

Produkt vždy přizpůsobte věku, velikosti a životnímu stylu vašeho psa, všímejte si složení krmiva i toho, jak na ně váš pes reaguje. Má lesklou srst? Produkuje přiměřené množství formované stolice? Má dost energie a správnou kondici? Vždy ale počkejte několik týdnů, než si pes na nové krmení zvykne, bezprostředně po změně stravy může dojít k menším výkyvům oproti normálu. 

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru