Trojanovice a Kamil Mrva Architects. Symbióza vesnice a architektů nese ovoce

Trojanovice. Takřka třítisícová obec při úpatí Moravskoslezských Beskyd by byla jednou z mnoha a mnoha obyčejných vesnic, jakých je v naší zemi plno. Kdyby si je nevzal do parády kopřivnický ateliér Kamil Mrva Architects. Plodné – a v rámci Česka stále nepříliš časté – spojení si nedávno připsalo další úspěšný zářez – novostavbu informačního centra.

Podhorská obec má už přes 10 let svého obecního architekta. Je jím Kamil Mrva a společně s progresivním starostou Jiřím Novotným zahájili rozvoj obce, který nemá v českém kontextu obdobu. Z jejich spolupráce už vzešly rekonstrukce veřejné obecní budovy, hasičské zbrojnice, základní a mateřské školy, hostince, přestavba prodejny potravin nebo přerod garáže na kavárnu.

Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice

Vedle toho přibyla i zakázka ze soukromého sektoru, novostavba sídla místní firmy, která se přitom nese v podobném duchu jako předešlé realizace. Důraz se klade na kombinaci skla, dřeva a betonu, aby vše dobře zapadalo do zdejší horské scenérie.

Místo pro turisty i místní

Na všechny tyto projekty pak navázala budova Informačního centra Trojanovice. Ta by měla sloužit nejen jako informační místo pro turisty, ale také jako pošta a knihovna a nabídne i další služby pro veřejnost jako jsou veřejné toalety.

Do budovy se vstupuje z centrálního vydlážděného prostranství přes prosklenou stěnu, kde je vstup krytý přesahem střechy, což vytváří pomyslné loubí. Stávající zděná budova garáží je nahrazena dřevostavbou v kombinaci s ocelovými sloupy. Stavba je založena na půdorysu původního objektu, pouze úroveň podlahy prvního podlaží je zvýšena o 30 centimetrů oproti stávající.

Informační centrum Trojanovice
Informační centrum Trojanovice | Zdroj: Studio Toast, Libor Stavjaník

Informační centrum bylo navrženo a zatepleno v souladu s požadavky pasivního standardu. Vzhled objektu je doplněn systémem dřevěných stínících slunolamů, kotvených na předsazený dřevěný rošt. Infocentrum je plně klimatizováno, navržené slunolamy brání společně s roletami přehřívání fasádního pláště.

Postupné zvelebování a zkulturnění Trojanovic je dokladem toho, že kvalitní architektura nemusí být jen výsadou velkých a bohatých center. Pokud komunální politici (a jejich voliči) chtějí, dá se vytvářet i v malých sídlech, kde dokážou pozvednout kvalitu života a vytvořit místa pro setkávání obyvatel.

Informační centrum Trojanovice

Lokalita: Trojanovice, Česko
Autor: Kamil Mrva Architects
Spolupráce: Jaroslav Holub, Tomáš Cirmaciu, Jakub Chaloupek, Lenka Krhovjáková
Projekt: 2018
Realizace: 2020-2021
Investor: obec Trojanovice