Zemřel legendární překážkář Greg Foster, stříbrný olympijský medailista a trojnásobný mistr světa

Ve věku 64 let zemřel hvězdný americký překážkář Greg Foster. O jeho nedělním úmrtí informovala bez udání příčiny Kalifornská univerzita v Los Angeles UCLA, za niž kdysi závodil. Fosterovi před osmi lety lékaři diagnostikovali amyloidózu postihující srdce a v lednu 2020 podstoupil transplantaci tohoto orgánu.

St. Louis Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Greg Foster během závodu na 110 metrů překážek na mistrovství světa v Římě 1987

Greg Foster během závodu na 110 metrů překážek na mistrovství světa v Římě 1987 | Foto: BILDBYRÅN | Zdroj: Reuters

Desetinásobný americký šampion Foster byl hvězdou disciplíny od konce 70. až do začátku 90. let.

Je příjemné bojovat ve 37 letech s těmi nejlepšími, říká překážkář Svoboda před světovým šampionátem

Číst článek

Závod na 110 metrů překážek ovládl jako jediný v historii na třech světových šampionátech po sobě – v Helsinkách 1983, Římě 1987 a Tokiu 1991. Ve stejném roce se stal i halovým mistrem světa na 60 metrů překážek a na této trati byl dříve i světovým rekordmanem.

Na olympijských hrách v Los Angeles 1984 prohrál o tři setiny s krajanem a pozdějším světovým rekordmanem Rogerem Kingdomem. O dva roky později ovládl Foster v Moskvě Hry dobré vůle.

Jeho osobní rekord měl hodnotu 13,03 sekundy a dosáhl jej na mítinku v Curychu v roce 1981 v závodě, v němž jeho další slavný krajan Renaldo Nehemiah jako první pokořil třináctisekundovou hranici (12,93). V roce 1998 byl Foster uveden do americké atletické Síně slávy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme