Kluci, holky a prostá touha hrát hokej. Do kin vstupuje film Děti Nagana

21. únor 2023

Snímek navazuje na nejlepší tradice československého a českého dětského filmu. Opus Dana Pánka se směle zařazuje po bok děl takových tvůrců, jako Drahomíra Králová, Karel Smyczek, Vlasta Janečková, Věra Plívová-Šimková, Josef Pinkava či Věra Jordánová. „Škoda, že se takových filmů točí málo. Když můj film zažehne jiskřičku, a filmy pro děti u nás zase začnou vznikat, budu rád,“ vyznává se mladý tvůrce.

Děti Nagana jsou pro něj filmem hodně osobním. Ve scénáři se odráží jeho dětství: život v rodině s matkou a otčímem, dění ve školní třídě, sledování hokejového turnaje v Naganu, hraní hokeje na všech možných i nemožných nehokejových pláccích i první láska. Hodně si tak dal záležet na dobových reáliích devadesátek.

Tamagochi, hokejové kartičky a Bravíčko

„Měli jsme štěstí na zkušeného filmového architekta Jiřího Sternwalda i na zachovalost vesniček kolem Kutné Hory – a to včetně interiérů domů. A samozřejmě jsme si vypomáhali dobovými artefakty – ve filmu se objevují třeba tamagochi, hokejové kartičky nebo Bravíčko. Chtěli jsme využít benefitů, které ta doba nesla. Když jsem psal scénář, měl jsem seznam předmětů, které k mému dětství patřily, a jenom jsem je odškrtával ve scénáři. Samozřejmě jsme je dávkovali tak, aby jejich použití nebylo přehnané,“ dává režisér nahlédnout pod pokličku práce na snímku. Vedle dětské touhy po hokejových úspěších jsou dalšími nosnými tématy jeho filmu násilí v rodinách a neúměrný tlak na sportovce.

Děti Nagana

„Postava, kterou hraje Otakar Brousek, je inspirovaná příběhem švédského hokejového brankáře Tommyho Sala. Ten na olympiádě v Salt Lake City pustil smolný gól a to ho na zbytek života psychicky zničilo,“ vysvětluje Pánek.

Nagano jen v pozadí

Film Děti Nagana není o slavném týmu, který v roce 1998 vyhrál „turnaj století“. Je o partě kluků a holek, kteří prostě chtějí za každou cenu hrát hokej, a několika dospělácích kolem nich. Nagano je jenom někde v pozadí. Kdyby ale naši tehdy nezískali olympijské medaile, byl by nový Pátkův film jiný. „Šlo by o komorní, možná až sociální drama o dospívání kluka v rozvrácené rodině. A byl to určitě náročnější film, než Děti Nagana,“ usmívá se.

Deti Nagana

Spustit audio

Související