Dnes Pondělí - zatazeno 21°C
Zítra Úterý - obcasny-dest 15°C
Pondělí 6. 5. 2024
Svátek má Radoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Knižní tipy

Stefania Auci: Pád sicilských lvů

Zářivý lesk a úpadek poslední generace neobyčejné rodiny, která změnila Sicílii. Závěrečný díl Ságy rodu Floriů sleduje osudy posledních „sicilských lvů“ Ignazia juniora a jeho bratra Vincenza.  Píše se rok 1891. Po předčasné smrti svého otce se vlády nad impériem Casa Florio ujímá mladičký Ignazio. Syn jedné z nejbohatších rodin Itálie si až do té doby užíval života zlaté mládeže a byl zvyklý peníze jen rozhazovat, nikoli rozmnožovat. Snaží se sice dostát svému závazku, ale postrádá mnohé z otcova i dědova obchodního ducha, z jejich předvídavosti i nasazení.

Vyprávění se soustředí na vztah Ignazia juniora s manželkou Frankou, emblematickou figurou palermské lepší společnosti v secesních kulisách počátku 20. století. Frančině kráse, eleganci, šarmu a důvtipu se obdivovali významní státníci i slavní umělci té doby, mimo jiné Giacomo Puccini, Gabriele d’Annunzio či Enrico Caruso. Navenek pohádkový život donny Franky je však v soukromí plný tragických událostí, ztrát, zklamání a nevděku. Nevděčnou tvář ukáže Floriům i samo Palermo, město, které za svůj rozvoj a lesk vděčí právě jim, jejich odvaze a vizím, jejich mecenášským projektům.

Floriovi se vždy pouštěli novými směry, hostili přední evropské osobnosti a Palermo doslova otevřeli světu. Nekorunované vládce Sicílie postihne nezadržitelný pád ze společenského výsluní, tragické rodinné události i těžká doba. Co ale navždy zůstává, je jejich nesmazatelná stopa v historii Sicílie.

Stefania Auci (1974) se narodila v Trapani, vystudovala právo v Palermu, kde žije a kde pracuje jako učitelka dětí se speciálními potřebami. Dlouhou dobu psala pro různé literární blogy a její texty vycházely jen elektronicky.

Poprvé na sebe výrazněji upozornila v roce 2010 povídkovou sbírkou nazvanou anglicky Hidden in the Dark. Následovaly romantické novely Fiore di Scozi (Skotský kvítek) a La Rosa Bianca (Bílá růže), historický román Florence, a především pak v roce 2019 mezinárodní bestseller Sicilští lvi: Sága rodu Floriů, založený na skutečných osudech významné sicilské rodiny. Jeho pokračování vychází v českém překladu ve dvou svazcích: Lvi na výsluní (jaro 2022) a Pád sicilských lvů (zima 2023). Podle rodinné ságy Sicilští lvi natáčí společnost Disney+ televizní seriál v režii Paola Genoveseho.

pad-sicilskych-lvu



Autor: Alo

Wendy Behary: Odzbrojte narcistu

Dnes v 15:11

Jistě jste se někdy setkali s člověkem, který se chová arogantně, bez pochopení druhých, nebo neustále dává najevo, že je ta nejlepší superhvězda na světě. Tyto projevy se vyskytují u lidí s narcistickou poruchou osobnosti a je velmi složité s nimi vycházet. 

Bývalý fotbalový profesionál, osobitý bavič Petr Švancara v knize Já su já

Dnes ve 14:29

O svém životě po skončení fotbalové kariéry, ke které se v historkách s ní spojených samozřejmě často vrací, se se čtenáři s vtipem dělí fotbalista a bavič Petr Švancara v nové knize Já su já XYZ (449 Kč). Napsal ji společně s novinářem Tomášem Klementem a nad jejími stránkami se určitě dobře...

Knižní tip: Krajina roztavených zvonů od Jana Štiftera

Včera ve 12:19

Krajina roztavených zvonů (nakl. Vyšehrad). Sedm generací jedné rodiny v sedmi příbězích, knížka, která nemá obsah, ale rodokmen – tak by se dalo charakterizovat poslední dílo Jana Štiftera, které zachycuje příběh jedné mužské linie od počátku 19. do konce 21. století, tedy do blízké...

Michal Hrdlička, Agáta Pilátová, David Kolouch: Děti v ohrožení

4. května 2024 ve 13:50

Krize, se kterými se potýká moderní společnost, silně vnímají i naše děti. Jaké faktory hrají roli v dramatickém zhoršení jejich psychického stavu?

Labuť a lovec. Jiří Březina, jak ho neznáte

4. května 2024 v 11:54

Oceňovaný autor Jiří Březina opustil svoje dosavadní detektivní hájemství a v románu Labuť a lovec (nakladatelství Vyšehrad, 349 Kč) se vydal hluboko do minulosti a do jiného žánru. Jeho mytologií prostoupený příběh se odehrává v období mezolitu a přináší velmi autentický pohled na život lidí té...

Eva Obůrková: Hravý průvodce Brnem

3. května 2024 v 16:41

Průvodce jak Brno! 19 hravě ilustrovaných výletů pro malé i velké.

Jitka Klett: Oblečená životem

3. května 2024 v 08:58

V Ikaru vychází také skutečný životní příběh módní návrhářky a držitelky Oscara ve světě módy Jitky Klett, majitelky dvou úspěšných módních značek. V její knize Oblečená životem najdete odpovědi na otázky spojené s různými módními tématy a nahlédnete i do zákulisí módního byznysu, v němž není...

Historicko-faktologický akční román Pavla Černého Morávkova zpověď aneb Věřím v Boha a ve své pistole

2. května 2024 v 16:18

Příběh známého odbojáře Václava Morávka, úhlavního nepřítele pražského Gestapa a jednoho z vůbec nehledanějších mužů Němci obsazené Evropy, zachycený ve strhujícím vyprávění.

Jan Sokol: Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů

1. května 2024 ve 12:45

Kniha má svůj základ v přednáškách, které autor pronesl na Pedagogické a Filosofické fakultě Karlovy univerzity. V rozšířené knižní podobě (první vydání 1994) připojil další, dosud nepublikované texty, které postupně přepracovával a doplňoval.

Výlety po Česku? Turistická značka od Marka Šálka právě vychází

1. května 2024 v 06:09

Turistická značka , která právě vychází v nakladatelství nastole, je průvodcem pro všechny, kteří mají rádi toulky českou přírodou, hledají tipy na originální trasy a chtějí se i dozvědět víc o českém fenoménu, který nemá ve světě obdoby. Marek Šálek čtenáře seznamuje s fascinující historií...

Elena Collins: Strom čarodějnic

30. dubna 2024 v 10:50

Přítomnost: Když se Seleně rozpadne vztah a spolu s ním i sny o budoucnosti, zatouží malířka z Manchesteru po dovolené. Chata Trnka jako by vypadla z pohlednice a zdá se být tím pravým místem, kde Selena zapomene na všechny své problémy.

Helter Skelter: Skutečný příběh Mansonovy vraždící sekty

30. dubna 2024 v 10:36

V létě 1969 vyděsila celou Ameriku série brutálních, zdánlivě náhodných vražd spáchaných během dvou nocí v Los Angeles. Mezi oběťmi byla mimo jiné slavná herečka (a její nenarozené dítě), módní kadeřník a stylista, dědička kávového impéria či spořádaní středostavovští manželé. Knihu Helter...

František Kotleta: Perunova krev I

29. dubna 2024 v 09:31

První část nového dvoudílného románu Františka Kotlety, tvůrce dnes už legendárního Bratrstva krve.

Liba Cunnings: Himálajské ozvěny

27. dubna 2024 v 16:38

Himálaj. Zvláštní svět podivuhodné, podmanivé krásy, kde na vrcholech osmitisícových štítů snad skutečně leží klíče od nebeských bran. 

Další články
Nahoru