Zbrojní průkaz si loni udělalo přes 5000 lidí, zájem zvýšila válka na Ukrajině

Češi se po ruské invazi na Ukrajinu začali víc zajímat o zbrojní průkazy. Loni si je podle policejních statistik udělalo přes 5000 lidí. Počet zájemců o zbrojní průkaz začal růst podle ministerstva vnitra loni na jaře. Meziročně přibylo i zbraní. Legálně jich Češi doma mají skoro milion.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraň (ilustrační foto)

Podle policejních statistik si zbrojní průkaz v Česku udělalo přes 5000 lidí | Zdroj: Reuters

Zbrojní průkaz by chtěl získat i Nikolas. „Jen tak chci zkusit něco nového,“ říká. Na zkoušky se připravuje ve střelecké škole na pražském Žižkově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o zvýšeném zájmu o zbrojní průkazy v Česku

„Takže musím otevřít závěr, a radši několikrát, aby mi to ten náboj vždycky hezky vyhodilo ven,“ popisuje manipulaci se zbraní Nikolas.

Majitel školy Martin Fišer potvrzuje, že lidí, kteří chtějí mít legálně zbraň, loni přibylo.

„Teď, jak vypukl ten konflikt (Ruská invaze na Ukrajinu – pozn. red.), tak byl ten zájem fakt obrovský. Ten první víkend, když to vypuklo, tak mi vlastně dvakrát slítly i celé internetové stránky, jak se přetížily objednávkami,“ uvádí Fišer.

Zbrojní průkaz mělo ke konci loňského roku 314 tisíc lidí, je to meziročně o 5000 víc. Čísla ve statistikách začala růst na jaře.

„Zatímco v lednu a únoru byly počty žádostí obdobné jako v minulých letech, od března byl nárůst jasně zřetelný. Válka na Ukrajině a pocit změny bezpečnostní situace v Evropě je tak hlavním důvodem tohoto nárůstu,“ popisuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Sportovní účel i ochrana

Policie vydala loni nejvíc zbrojních průkazů s označením B – ty jsou ke sportovním účelům. Hned po nich měli lidé zájem o skupinu E, tedy o zbrojní průkazy k ochraně života, zdraví a majetku. Mezi majiteli přibylo žen.

Platnost zbrojních průkazů pravděpodobně zůstane desetiletá. Právo mít zbraň bude zaručeno zákonem

Číst článek

„Dlouhodobě je mezi držiteli zbrojních průkazů cca 10 % žen. V roce 2022 ale z celkového počtu nových držitelů zbrojních průkazů bylo 1289 žen,“ doplňuje Krátoška.

Nejvíc lidí se zbrojními průkazy bylo na konci roku ve středních Čechách. Následuje Praha a jižní Morava. Meziroční skok ale až tak vysoký není.

„Když se podíváme 20 let nazpátek na ty stavy, tak se počet držitelů zbrojních průkazů pohybuje mezi 290 a 320 tisíci. Ty nárůsty mezi roky tam můžou být, ale pravděpodobně budou spojené s demografickými změnami ve společnosti,“ říká viceprezident LEX Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Jakub Smetánka.

Loňská vyšší čísla mohla podle něj ovlivnit i pandemická situace v předchozích letech.

Češi si rok od roku pořizují i víc zbraní. Na konci toho loňského jich policisté evidovali skoro 990 tisíc. To je meziročně o 50 tisíc víc.

„Spousta z nich jsou buď sběratelé, lovci, nebo sportovní střelci. Oni prostě v průběhu času si dokupují nové zbraně na nové disciplíny. Ten lovec bude mít třeba kulovnici na vysokou zvěř, a pak zase brokovnici na ptactvo,“ říká viceprezident.

Osvětová kampaň?

Ani Jakub Smetánka, ani majitel střelecké školy Martin Fišer si nemyslí, že bude kvůli vyššímu počtu legálních zbraní přibývat situací s fatálními následky. Česká legislativa je nastavená dobře, tvrdí Fišer.

Obava z ‚vedlejšího efektu‘. Zbraně dodávané Ukrajině by se mohly objevit na černém trhu

Číst článek

„U nás máte, bych řekl, relativně velký výběr, co si všechno můžete pořídit za zbraně. Na druhou stranu jsou na vás kladeny velmi přísné podmínky, co se týče zákona,“ doplňuje.

Ministerstvo vnitra teď podle svého mluvčího Ondřeje Krátošky neuvažuje o osvětové kampani pro ty, kteří mají nově zbrojní průkazy.

„Držitelé zbraní ví, že i drobné porušení zákona o zbraních, případně i jiných právních předpisů může vést ke ztrátě spolehlivosti a k odnětí zbrojního průkazu, tedy oprávnění držet zbraně,“ upozorňuje Krátoška.

Zbrojní průkaz dostanou lidé až po zkouškách – ty mají teoretickou a praktickou část. Žadatelé musí být mimo jiné trestně bezúhonní, a splnit i potřebnou věkovou hranici, která je pro každý typ zbrojního průkazu jiná. Nejnižší je u těch ke sportovním účelům. Získat je za určitých podmínek můžou i patnáctiletí.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme