Klub seniorů v Teplicích se přestěhoval do menšího prostoru. Provozovatel nedostal dotace

21. únor 2023 12:54

Teplické Centrum radosti pro seniory má nové prostory. Z ekonomických důvodů opustilo velkou společenskou místnost v domě s pečovatelskou službou v Českobratrské ulici v Teplicích a přemístilo se do jednoho z bytů. Klub nedostal na provoz dotace a uvažoval, že služby seniorského centra omezí a přestěhuje do jídelny.

Sociální pracovnice Lenka Stejskalová a členové klubu seniorů Českobratrská se rozloučili s prostory v přízemí domu s pečovatelskou službou. Teď už v nich sídlí soukromá školka. Centrum se přemístilo o tři patra výš – do rohového bytu.

Klub seniorů provozuje spolek Nový start Teplice za pomoci sponzorů. Do krajské páteřní sítě sociálních služeb se nedostal. „Nebyli jsme zařazeni do páteřní sítě, takže nedostáváme žádnou podporu od státu. Sponzoroval to majitel tohoto objektu, a protože už to sponzoruje dlouho, tak jsme se rozhodli, že už tu sociálně – aktivizační službu odregistrujeme,“ shrnuje Lenka Stejskalová.

Podle ní už tedy spolek nemusí své služby poskytovat zdarma. Terapeutické aktivity proto změnil na volnočasové kroužky s jednorázovým vstupným 50 korun nebo měsíčním poplatkem 100 korun.

Volnočasové aktivity pro seniory v Teplicích poskytuje také spolek Senior Teplice ve svém centru Kanape. Na provoz centra Kanape město letos spolku dalo téměř 800 000 korun.

Jiří Štábl, primátor z hnutí ANO vysvětluje důvody: „Jedná se o prostor v majetku města, to samozřejmě vychází z komunitního plánu města Teplice.“

Zmíněné kluby seniorů dělí sotva 200 metrů.

Spustit audio

Související