Dnes Pondělí - zatazeno 20°C
Zítra Úterý - polojasno 22°C
Pondělí 3. 6. 2024
Svátek má Tamara
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 5 chce jednat s magistrátem a radnicemi o drogové situaci na Smíchově
Ilustrační foto: archiv MP Praha

Praha 5 chce jednat s magistrátem a radnicemi o drogové situaci na Smíchově

Vedení Prahy 5 chce jednat s magistrátem a okolními městskými částmi o řešení drogové situace na Smíchově. Radnice prosazuje rozprostření služeb pro narkomany rovnoměrně po území metropole. Zároveň na svém území posiluje hlídky v problematických lokalitách, prohlubuje spolupráci s policií a strážníky a zajistila nového terénního pracovníka. Nyní také hledá vhodná místa, kde by zastavovala sanitka poskytující služby narkomanům. Novinářům to dnes řekli starosta Jaroslav Pašmik (Praha 5 Sobě) a místostarostka Monika Shaw Salajová (SEN 21).

„Drogy jsou jeden z velkých problémů, který musíme řešit. Bohužel, když chce někdo v Praze koupit drogy, jede k Andělu. Z krátkodobého hlediska můžeme situaci řešit, ale z dlouhodobého to nedokážeme. Na řešení musíme spolupracovat s magistrátem a starosty okolních městských částí," řekl Pašmik.

Kromě křižovatky Anděl podle starosty patří mezi nejproblematičtější místa okolí Plzeňské, Husovy sady nebo Skalka. Problémem jsou narkomani aplikující si drogy a rovněž množství injekčních stříkaček, které po nich na zemi zůstávají.

Jedním z řešení je podle radnice vznik center pro narkomany v dalších částech Prahy. Síť adiktologických služeb je navržena v magistrátní koncepci protidrogové politiky.

„Jsme v kontaktu s neziskovými organizacemi řešícími drogovou problematiku, ale chybí celopražský systém. Tu zátěž teď nese především Praha 5," řekla Shaw Salajová.

Problémem také je, že ke konci loňského roku skončilo na Praze 5 centrum Progressive. Podle starosty se narkomani ale pouze přesunuli. „Z Mahenovy se přesunuli do Brožíkovy ulice, nic se nezměnilo, problém nezmizel," řekl.

Praha 5 v uplynulých měsících posílila hlídky na problematických místech, kdy vyslala svou ostrahu a rovněž jednala s městskou a státní policií. Zaplatila také nového pracovníka pro organizaci Sananim.

Radnice financuje mobilní centrum pro narkomany v sanitce, která je přistavována ve středu a v pátek. Původně zastavovala na nábřeží. „To se neosvědčilo, takže pro ni teď vytipováváme nová místa," řekl Pašmik. Vznik nového stálého centra radnice nechytá, zaměří se ale na podporu terénní práce.

Na vysokou koncentraci narkomanů a lidí bez domova na svém území si dlouhodobě stěžují zvláště radnice Prahy 1 a 5. V Praze 1 se tito lidé zdržují zejména ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží a v Praze 5 u Anděla.


Autor: ČTK

Vlak srazil člověka u nádraží v Klánovicích

Dnes v 09:20

U vlakové stanice Praha-Klánovice u ulice U trativodu srazil v neděli kolem půl deváté večer vlak člověka, který na místě zemřel. Policisté zjišťují příčinu nehody. Provoz na trati se zcela zastavil zhruba na hodinu, plně obnoven byl kolem půlnoci.

Stovky lidí na kolech projely Prahou v rámci Světové cyklojízdy

Dnes v 08:57

Oslavit jízdní kolo jako udržitelný, praktický a svobodný dopravní prostředek se v neděli 2. června rozhodly stovky lidí – dětí, velvyslanců a velvyslankyň, každodenních městských cyklistů a cyklistek i těch, kteří se jinak do provozu na bicyklu spíše bojí. Světová cyklojízda v režii spolku...

Na zličínském přejezdu srazil vlak muže

Včera v 16:37

Na Zličíně v neděli odpoledne kolem 13:30 hodin srazil vlak na železničním přejezdu muže. Ten utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů. Kvůli nehodě byl provoz na trati mezi Hostivicí a Zličínem na hodinu a půl zastavený a cestující vozila náhradní autobusová doprava. Policisté vyšetřují, proč...

Praha 15: Setkání s veřejností ve vnitrobloku

Včera v 07:42

Setkání s veřejností se koná v pondělí 3. června v 17:30.

Nákladní auto srazilo kolo, cyklista zemřel

1. června 2024 ve 12:53

K tragické dopravní nehodě došlo v pátek dopoledne po desáté hodině na křižovatce ulic Ústecká a K Ládví. Řidič nákladního auta pravděpodobně přehlédl při odbočování cyklistu a srazil ho. Muž, ročník narození 1961, bohužel na místě zemřel. Cyklista zůstal pod vozem zaklíněný, auto ho několik metrů...

Další články
Nahoru