The Capitals: Bulharskou kancelář unijního žalobce opouštějí zaměstnanci

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


SOFIE

Bulharskou kancelář unijního žalobce opouštějí zaměstnanci. Řada zaměstnanců Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) v Sofii, který pracuje na případech finančních podvodů v Bulharsku, končí.

Zatím rezignovali dva z devíti žalobců, vrátí se pracovat pro bulharskou justici. Třetina zaměstnanců pak v současné době usiluje o místo v Eurojustu, píše bulharské médium Sega. Dalších pět žalobců se přihlásilo do výběrových řízení na místa v bulharském státním zastupitelství, které EU kritizovala za nedostatečný boj s korupcí v nejvyšších patrech.

Z kanceláře EPPO v Sofii odešli i někteří zástupci žalobců a téměř všichni administrativní pracovníci. Právě ti měli podle zdrojů EURACTIV.bg informovat vrchní žalobkyni EU Lauru Kövesiovou o nesrovnalostech v bulharské pobočce nového evropského úřadu.

„Rezignace jsou osobního charakteru, proto je EPPO nemůže komentovat,“ sdělila  bulharské redakci EURACTIV unijní kancelář EPPO.

Komentář samotné vrchní žalobkyně Kövesiové k problémům v Bulharsku a dalších členských zemích EU se očekává při příležitosti zveřejnění výroční zprávy EPPO na začátku března.

Žalobci bulharské kanceláře pracují na případech v kompetenci EPPO, tedy na zločinech proti finančním zájmům EU a přeshraničních daňových podvodech.

Bulharská kancelář zatím dosáhla pouze jednoho podmíněného trestu v řízení proti zaměstnanci tamního zemědělského fondu, který spravuje unijní agrární dotace. Jedná se o případ iniciovaný bulharským státním zastupitelstvím, který byl následně předán na unijní úroveň EPPO.

Problémy se zaměstnanci se objevily už při výběru žalobců pro bulharskou kancelář EPPO. Po prvním kole kolegium EPPO schválilo pouze 4 z 10 kandidátů navržených Bulharskem. Poté se jejich počet zvýšil na devět. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


VÍDEŇ

Rakousko by se nemělo schovávat za neutralitu, říká místopředseda europarlamentu. Rakousko by mělo zaujmout proaktivnější přístup v otázkách zahraniční a obranné politiky EU a neschovávat se za historicky neutrální přístup ke konfliktům. Myslí si to rakouský místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas (EPP). Sdělil to serveru EURACTIV v úterý po podpisu otevřeného dopisu vládě.

Karas, který je členem vládní konzervativní strany ÖVP, je mezi 90 signatáři dopisu vyzývajícího rakouskou vládu, aby přehodnotila svou bezpečnostní politiku a přizpůsobila se nové realitě války na Ukrajině. Podle dopisu jsou současný rakouský postoj k bezpečnosti a některé rakouské ústavní předpisy „zastaralé“.

„Nepotřebujeme novou debatu o neutralitě, nesmíme se ale za neutralitu schovávat,“ řekl Karas pro EURACTIV. (Chiara Swaton | EURACTIV.de)


BRATISLAVA

Slovensko prohloubí obrannou spolupráci s Británií. Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer a jeho britský protějšek James Cleverly v úterý v Londýně podepsali společnou deklaraci o bližší vojenské a ekonomické spolupráci. Obě země budou pokračovat v dodávkách vojenské a humanitární pomoci Ukrajině a prohloubí obrannou spolupráci. Spolupracovat budou také v boji s dezinformacemi a škodlivou kybernetickou aktivitou. V tiskové zprávě to uvedla britská vláda. (Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)


ŘÍM

Meloniová navštívila Kyjev. Italská premiérka Giorgia Meloniová v úterý odjela do Kyjeva, aby dala najevo podporu Ukrajině ze strany italské vlády a pokusila se „napravit škody“ po proruských výrocích jejích vládních kolegů –⁠ bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a ministra dopravy Mattea Salviniho.

Před schůzkou s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským navštívila italská premiérka Buču a Irpiň – města, který symbolizují ruskou agresi na Ukrajině. Během návštěvy Meloniová nabídla místním úřadům v Irpini dva generátory z dodávky 52 přístrojů v hodnotě 660 000 eur, které Itálie Ukrajině darovala spolu s 45 nákladními auty. (Federica Pascale | EURACTIV.it)


BUDAPEŠŤ

Maďarský parlament bude jednat o přihlášce Finska a Švédska do NATO. Po měsících vyčkávání bude mít maďarský parlament na programu diskusi o členství Finska a Švédska v NATO. Poslanci by o podpoře vstupu skandinávských zemí do Aliance měli rozhodnout 1. března. Pro Telex to potvrdil maďarský poslanec za stranu středu Momentum Dávid Bedő. Maďarsko je poslední zemí EU, která se ke členství Finska a Švédska zatím oficiálně nevyslovila. (Charles Szumski a Telex | EURACTIV.com)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář