Dnes Sobota - oblacno 6°C
Zítra Neděle - oblacno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 3 schválila rozpočet na letošní rok, investice budou 742 milionů korun
Radnice Prahy 3 na Havlíčkově náměstí. Foto: archiv

Praha 3 schválila rozpočet na letošní rok, investice budou 742 milionů korun

Zastupitelstvo Prahy 3 schválilo rozpočet na rok 2023. Městská část plánuje investice do rekonstrukce domů a bytů, výsadby stromořadí, přípravu obřího projektu Domu tance či opravy „podchodu hrůzy“ pod panelovým kolosem v Kubelíkově ulici. Investice mají dosáhnout asi 742 milionů korun, tedy zhruba o čtvrt miliardy více než loňský rok.  

Plánované výdaje třetí městské části na letošní rok tvoří z 55 procent ty kapitálové, tedy především investice. Zbylých 45 procent jsou běžné výdaje, které se týkají například vzdělávání, kultury nebo sociálních služeb. Provozní rozpočet navrhuje běžné výdaje ve výši 613 milionů a běžné příjmy ve výši 618 milionů korun. „Chod radnice díky tomu nebude dofinancováván z investičních peněz,“, reaguje starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). 

„Kdybych měl vybrat dvě nejdůležitější investice, tak za prvé to bude studie k výsadbám stromořadí na dolním Žižkově. Cílem je, aby se na Trojku dostaly stromy tam, kde nikdy nebyly a jsou nejvíce potřeba. Vedle toho je zásadní revitalizace panelových domů, které si to opravdu zaslouží,“ řekl radní Jan Bartko (Piráti), který má rozpočet městské části ve své gesci. 

Právě revitalizace panelového domu v Táboritské vyjde radniční kasu letos na nejvíc peněz, úpravy by měly spolknout 228 milionů korun. Jedná se například o zateplení fasády i střechy, výměnu oken, ale i celkové investice do veřejného prostoru, kde denně nakupuje či prochází tisíce lidí. 

Další masivní investicí budou rozsáhlé úpravy sousedního obřího panelového domu v Kubelíkově ulici, náklady na revitalizaci včetně „podchodu hrůzy“ by měly tento rok dosáhnout 110 milionů korun. 

Do třetice se letos bude opravovat bytový dům Husinecká 9. V plánu je komplexní rekonstrukce včetně stavebních úprav jednotlivých bytových jednotek tak, aby byl zajištěn bezbariérový přístup. Letos se zde utratí 40 milionů korun. 

K velkým projektům se řadí i proměna Tachovského náměstí, letos půjde do revitalizace téměř 60 milionů a práce se téměř dokončí, nebo také rekonstrukce garáží pod objektem vnitrobloku Vinohradská 114 a 116 s plánovanými výdaji v tomto roce ve výši 100 milionů korun. 

Projektů, které v roce 2023 začnou či realizují, je ale mnohem víc. Zmíněná Husinecká, ale i Krásova, Biskupcova, Na Hlídce, Za žižkovskou vozovnou a další ulice postupně dostanou nová stromořadí. Počítá se s opravami parků a hřišť. 

Za 15 milionů korun Praha 3 začne s první etapou revitalizace parku Židovské pece. Postupně se obnoví cesty a posílí biodiverzita, což bude hradit i developer vedlejšího bytového komplexu. Za 3,5 milionu se připravuje projektová dokumentace obnovy náměstí Jiřího z Lobkovic, 6 milionů korun městská část vyčlenila na přípravu dokumentace nového domu sociálních služeb v ulici Pod Lipami. 

„Některé z investic jsme částečně začali realizovat již minulý rok. Díky v podstatě stejnému složení Rady, jako v posledních čtyřech letech, tak můžeme s koaličními partnery realizovat projekty přesahující jedno volební období. Vzhledem k celkovému nedostatku financí jsme totiž museli mnoho projektů rozdělit do několika let, a některé dočasně pozastavit” podotkl radní Bartko.   

Finance míří i do mateřských škol, například v Koněvově, ve Vozové nebo na náměstí Jiřího z Lobkovic. ZŠ Jeseniova zase získá nástavbu družiny, pro sousední pozemek také vzniká projektová dokumentace k nové školce. 

Rekonstrukce zázemí a tribun stadionu Viktoria Žižkov si letos vezme 12 milionů korun, 115 tisíc pak první kroky výběrových řízení na Dům tance v Husitské, na který radnice získala historicky největší investiční dotaci z Ministerstva kultury ve výši 188 milionů korun.


Autor: Hla

Tragická nehoda na železnici

18. dubna 2024 ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

18. dubna 2024 ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru