Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze. Zdroj: Archiv Blesku

Oslavy Nagana: Odnesený trabant na magistrále, smrt fanouška, Havlová rozdávající čaj nebo pád z orloje

Takovou sportovní euforii Česká republika nezažila. Když ve finálovém utkání na olympijském turnaji v Naganu v neděli 22. února brankář Dominik Hašek vyhodil v závěrečném odpočítávání radostně hokejku a zranil Richarda Šmehlíka z klubka spoluhráčů, kteří se k němu sjížděli k oslavě, vypukly oslavy v ranních hodinách i po celé zemi. V dobových textech ČTK můžete nasát tehdejší atmosféru.

Už je to doma, máme zlato, znělo Václavským náměstím

22.02.1998 11:00:00

V Naganu doháněl k šílenství soupeře z celého světa.V Naganu doháněl k šílenství soupeře z celého světa.|Profimedia

Tisíce Pražanů vyrazily se závěrečnou sirénou, která ukončila hokejové finále v Naganu, oslavovat úspěch českých reprezentantů do ulic metropole. Největší fanoušci sledovali vítězství nad Ruskem na obřích obrazovkách na Staroměstském náměstí, které ještě za tmy téměř beze zbytku zaplnili. Po zápase se rozjásaný dav vydal všemi směry na pochod Prahou, nejčastěji vedly kroky oslavujících na tradiční místo - Václavské náměstí, k soše Svatého Václava.

Přesunula se tam i značná část osazenstva ze Staroměstského náměstí. Do centra mířilo různými dopravními prostředky i pěšky čím dál víc lidí, a když kolem deváté hodiny radovánky gradovaly, střed města zcela zahltili. Obchody zely prázdnotou, prodavačky stály ve dveřích a s úsměvem zdravily jásající. Později raději své podniky zavřely z obavy, že by jejich inventář mohl přijít k úhoně.

Po okruhu kroužily automobily, z jejichž oken visely národní vlajky a vykláněli se rozesmátí fandové. Králem byl ten, kdo měl kabriolet, minimálně střešní okno bylo nutností. "Hašek je jednička", stihl sprejem vyzdobit svůj bílý volkswagen jeden z fanoušků.

Mnozí fanoušci kráčeli s tvářemi bojově pomalovanými, u největších nadšenců se objevila trikolora i ve vlasech. Dlouho se městským strážníkům dařilo hájit Václavovu sochu, ale nakonec podlehli. Jednomu z průbojných fandů se podařilo vylézt na podstavec, kde za mohutného ohlasu rozvinul národní vlajku. Strážcům pořádku se až po chvíli přemlouvání povedlo stáhnout jej zpět na zem.

S přibývajícím časem se prostor „Pod koněm“ stále zahušťoval. „Čechy, Čechy,“ skandovalo se hromadně. Občas k nebi vylétla i rachejtle. Stejně jako po předchozím semifinálovém vítězství nad Kanadou všichni nejčastěji velebili gólmana Dominika Haška a obránce Petra Svobodu, který jedinou brankou finále rozhodl. „Hašek na Hrad“ a „Hašek for president“ vyzývaly dokonce některé transparenty. „Celý svět si nahlas vzlyká, že nemá v brance Dominika,“ vlálo na dalším prostěradle.

Ani dvě hodiny po skončení zápasu se na náměstí nepřestávaly valit stále nové vlny davu lidí. Část z nich přešla od sochy o pár metrů výš k magistrále, kde zprvu jen máváním vlajek zdravili projíždějící řidiče. Čím víc ale zástup sílil, euforie rostla. Za chvíli se fanoušci vmísili mezi vozy stojící na semaforech, zaplavili silnici a zcela zastavili provoz. Policisté zatarasili vjezd na Václavské náměstí, které tak opanovali na dlouhou dobu jen "pěší".

Jen na okamžik se podařilo policistům dnes mezi devátou a desátou hodinou dopolední zprůjezdnit magistrálu před Národním muzeem v Praze. Krátce poté však od myšlenky, že by do dnešního večera mohla být volná, upustili. „Fanoušci se vrhali mezi auta a z hlediska bezpečnosti jsme museli magistrálu uzavřít od Křižovatky Bulhar,“ uvedl jeden z policistů. „Budeme ji moci zase otevřít až se lidé rozejdou, a také až uklidíme nepořádek,“ porozhlédl se po ulicích, na nichž se válely střepy od stovek šampaňských, zmačkané plechovky od piva a další odpadky.

Policie si z oslav velkou hlavu nedělá, neboť se fanoušci zatím chovají slušně, nebyly hlášeny žádné škody, ani žádná zranění. „Jen jeden muž ohlásil na stanici v Krakovské ulici drobné poškození vozidla,“ dodal policista, který prožívá obrovskou euforii také, ale své pocity nemůže ventilovat tak, jako ostatní. „Máme samozřejmě taky obrovskou radost, ale křičet přece nemůžeme,“ dodal s úsměvem.

Na ulicích se objevily také alegorické vozy - jeden z projíždějících automobilů byl na střeše „vyzdoben“ připevněnou záchodovou mísou se zlomenou hokejkou uvnitř. Na jednom z transparentů se objevil známý motiv s nápisem "Vítězný únor 98".

Ke slovu se dostaly i zbytky nespotřebovaných silvestrovských propriet - konfety a především světlice a dělbuchy. K euforii přispěly i vypité láhve šampaňského, piva a jiného alkoholu, stejně jako bubny, trubky a nejrůznější frkačky, které zvukově podmalovaly hektickou oslavu vítězství českých hokejistů.

Ani lidé, kteří si nevybrali pro nedělní ráno sledování přenosu z olympijského finále, nemuseli nutně zůstat ušetřeni informací o výsledku. Cestující v metru zpravil o výhře českých hokejistů hlas z ampliónu a na chvíli se podzemní dráha také rozezněla radostným ohlasem.

Jak už to bývá, spokojení byli restauratéři. Někteří z nich hlásili za dobu finálového utkání tržby zhruba běžné týdenní úrovně. Vedle tradičního piva byli návštěvníci ochotni u vytržení nad průběhem finále a později v euforii z výsledku utrácet i za dražší artikl.

Hokejová horečka zasáhla nejrůznější sociální vrstvy. U Hlavního nádraží shromáždění bezdomovci neodtrhli uši od rozhlasových přijímačů a jadrně komentovali průběh zápasu. Námětem jejich hovorů nebyl jen úspěch Čechů s Rusy, ale zejména se zámořskými týmy, USA a Kanadou.

Na pražském Výstavišti vyhlásila v poslední den 7. ročníku Středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World'98 pořádající agentura Triumf na oslavu zlaté medaile českých hokejistů, že po celý den bude ve střední hale točit zadarmo pivo.

Oslava zlaté olympijské medaile se v centru Prahy dnes protáhla na celý den. Ještě kolem 21:00 hodin bylo na Staroměstském náměstí slyšet rozjařené výkřiky hloučků posilněných alkoholem a mávajících vlajkami zplihlými deštěm.

Teprve v tu dobu se chýlil ke konci úklid střepů a dalších odpadků. Ze Starého Města se rozcházely skupiny metařů a na náměstí dělníci začali rozebírat konstrukce s obřími obrazovkami, na nichž ráno stotisícový dav sledoval přímý přenos.

Pokračování 2 / 28

Hokejisté České republiky roztancovali Staroměstské náměstí

22.02.1998 11:29:00

Roman Hamrlík s Dominikem Haškem na Staroměstském náměstíRoman Hamrlík s Dominikem Haškem na Staroměstském náměstí|Mazáč Pavel / Sport

Zcela zaplněné Stroměstské náměstí v Praze sledovalo na třech velkých obrazovkách instalovaných firmou Coca-cola počínání českých hokejistů ve finále olympijských her v Naganu. Dav lidí sledoval zápas ze začátku převážně v tichosti a bouře oslav zavládla až po vítězné brance Petra Svobody jedenáct minut před koncem.

Již přes noc zaplnili Pražané i Nepražané všechny otevřené restaurace ve středu hlavního města a připravovali se na ranní drama, které odstartovalo čtvrt hodiny před šestou hodinou. Mnozí čekali na Staroměstském náměstí celou noc, aby si zajistili nejlepší místa. Pozdější příchozí pak řešili situaci tím, že vylezli na okna domů a další vyvýšená místa.

Od začátku utkání se ale mezi davem rozhostilo ticho a lidé mohutným aplausem kvitovali jen několik šancí českého týmu, naopak pískot doprovázel rozhodování soudce McCrearyho. V přestávkách se staral o atmosféru spolu s moderátorem Petrem Salavou zpěvák Michal David, který byl na Staroměstské náměstí pozván na přání brankáře Dominika Haška.

Nervózně přešlapávající dav ožil až po brance Petra Svobody, který celé Staroměstské náměstí doslova roztancoval. Objevily se první gejzíry šampaňského a ohňostreje, předznamenávající nadcházející oslavy. Zbývající čas již doprovázel každou akci českého týmu a úspěšné zákroky brankáře Haška obrovský aplaus.

Po odpočítání závěrečných sekund a se závěrečnou sirénou expoldovala obrovská radost a celé Staroměstské náměstí zachvátily proudy šampaňského, jež lidé vystříkali po sobě. Mnozí líbali národní vlajky a v objetí pak zpívali národní hymnu. Poté za rytmu hitů „We are the champions", „Není nutno, aby bylo veselo" a dalších, zpestřenými děkovným telefonátem tenisty Petra Kordy z Antverp, všichni očekávali hlas českého mužstva v Naganu Dominika Haška, který rozvášněnému davu tlumočil moderátor nedělního rána Salava. Na slova nejlepšího českého hokejisty uplynulého roku reagovali lidé hesly „Dominik není člověk, Dominik je bůh“ a „Hašek na hrad“ atd. Nechyběly ani radostné pokřiky „Už je to tady“, „Hoši děkujeme“, „Čechy“ a nový smysl získalo i heslo „Vítězný únor.“

Většina oslavujících lidí pak utvořila dlouhého „hada“, který se proplétal ranní Prahou. Poté se oslavy přenesly na Václavské náměstí, které se v průběhu další hodiny zcela zaplnilo. Toleratně přistupovali k počínání rozvášněných fanoušků také policisté. Malé koloně aut ověšených českými vlajkami a přeplněnými lidmi dokonce proráželo policejní vozidlo cestu, aby mohlo troubení oslavat i na pěší zóně. U jindy v nědělním ránu opuštěných stáncích s občerstvením se tvořily fronty a houfně se skupoval sekt k dalším bouřlivým oslavám.

Pokračování 3 / 28

Manželky hokejistů ani ministr finále turnaje na OH nestihli

22.02.1998 11:32:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze. | Archiv Blesku

Letecký speciál pro české olympioniky se zdržel na mezipřistání v Irkutsku a v Tokiu přistál v době, kdy už nebylo možné stihnout začátek finalového zápasu. Ministr vnitra Cyril Svoboda i manželky a přítelkyně hráčů tak mohli utkání sledovat jen na televizní obrazovce v letištním salónku.

Podrobnosti se od přímých účastníků všichni z paluby speciálu dozvědí až poté, co česká výprava dorazí autobusem na letiště v Naritě.

Pokračování 4 / 28

První začal zlato slavit Hašek

22.02.1998 11:38:00

I po 15 letech zůstává olympijský triumf z Nagana nepřekonaným úspěchem českého hokeje.I po 15 letech zůstává olympijský triumf z Nagana nepřekonaným úspěchem českého hokeje.|Profimedia.cz

Podle světelné tabule zbývalo do konce finálového zápasu ještě třináct sekund, ale Dominik Hašek už oslavoval. Radostně poskakoval před brankou, zatímco jeho spoluhráči se ještě chystali na poslední buly.

„Když odpískali zakázané uvolnění, věděl jsem, že nám zlato už nikdo nevezme. Jednou jsem sice dostal gól osm sekund před koncem při vhazování v soupeřově třetině, ale to se přece nemůže opakovat,“ vysvětlil své počínání. Když se pak k němu hrnuli spoluhráči, vyhodil hokejku tak, že trefil Šmehlíka přímo pod oko. „Teče mu krev, ale na stehy to není, takže mi to snad odpustí,“ doufal gólman.

Po hokejovém turnaji v Naganu by mu hokejisté i fanoušci odpustili cokoli. „Takový gólman se hned tak nenarodí,“ prohlásil Petr Svoboda. „Když máte v brance Haška, tak je vyhráno. Pak už stačí, aby se tam někdo z obránců náhodně trefil...,“ nadsazoval Jaromír Jágr v narážce na to, že pro něj byla branka jako začarovaná a rozhodující góly stříleli obránci.

Mezi prvními gratulanty byl tenista Petr Korda. „Volal mi hned po utkání na mobil z Antverp. Prohrál, ale teď prý mu to vůbec nevadí,“ řekl Hašek. V šatně bouchalo šampaňské a zněl vítězný pokřik jako po každém jiném vyhraném zápase, ale když se hrála hymna byly i nejtvrdší hokejové nátury naměkko.

„Přiznám se, že jsem brečel. To se mi ještě nestalo, ale to asi bude tím, že jsem zatím nevyhrál nic než jednu bronzovou na mistrovství dvacítek. Teď jsme na samé špičce světového hokeje,“ svěřoval se Martin Ručinský. Ani Vladimír Růžička se za dojetí nestyděl: „Děkujeme všem fanouškům, kteří nám věřili. Slyšeli jsme, co se děje doma a je to fantastický pocit. Olympiáda dala lidi u nás dohromady, kéž by to tak zůstalo,“ řekl kapitán mužstva Vladimír Růžička.

„Vídeň byla krásná, ale tohle je ještě lepší,“ jásal Robert Reichel, který byl na mistrovství světa kapitánem zlatého týmu. „Nikdo nemůže říct, že bychom vyhráli nějakou šťastnou náhodou, že by nám přál los, nebo něco podobného. Museli jsme porazit tři nejsilnější týmy světa, nikdo lepší tady nebyl,“ připomněl Reichel.

Jágr prohlásil, že mu to asi dojde až v Praze a že už se těší na Staroměstské náměstí. „V Pittsburghu nás po vítězství ve Stanley Cupu vítalo padesát tisíc lidí, v Praze jsem ještě nic takového nezažil. Jak taky, pokaždé když jsem hrál, to skončilo výbuchem,“ smál se Jágr. Nastřelená tyčka ho vůbec nemrzela. „Tentokrát si myslím, že to pro nás bylo štěstí, že z toho nepadl gól. Asi bychom začali bránit moc brzy a kdo ví, jak by to dopadlo,“ řekl jeden z nejobdivovanějších hráčů turnaje.

Pokračování 5 / 28

Řeka radosti zaplavila po vítězství hokejistů Ústí nad Labem

22.02.1998 11:56:00

Jaromír JágrJaromír Jágr | Profimedia.cz, Reuters

Řeka obrovské radosti zaplavila dnes ráno Ústí nad Labem po vítězství českých hokejistů ve finále olympijského turnaje 1:0 nad Ruskem. Skupinky zejména mladých lidí se začaly scházet na Mírovém náměstí již pár minut po osmé hodině. Kromě hesel oslavujících „naše zlaté hochy", se na náměstí ozývaly dělbuchy, houkající vozidla i lahve otvíraného sektu.

Po deváté hodině se zhruba tisícový dav vydal na pochod Masarykovou třídou. Každým metrem živá lidská řeka nabírala na síle, až hlavní ústeckou komunikaci zcela zaplnila v délce několika stovek metrů. Po desáté hodině se pak začala pomalu rozplývat.

Nejbouřlivější ranní ústecké oslavy se podle dopoledních informací operačního střediska ústeckého okresního policejního ředitelství obešly bez incidentů a škodách na majetku.

Pokračování 6 / 28

Západočeši bouřlivě oslavovali vítězství hokejistů

22.02.1998 12:49:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Salvy z dělbuchů, troubení vyjíždějících aut, bouchání špuntů a nadšené výkřiky se po celé Plzni ozvaly pár vteřin poté, co čeští hokejisté získali v Naganu zlato. Plzeňské náměstí Republiky se do několika minut zaplnilo davy nadšených fanoušků, kteří skandovali oslavné ódy na vítězný hokejový tým. Přitom teklo šampaňské proudem.

Stejně nadšená atmosféra vládla v Karlových Varech, kde se fanouškové zformovali do průvodu, v němž chodili hodiny centrem města. V Rokycanech se davy srotily před domem rodičů obránce Jaroslava Špačka, mávaly vlajkami a křičely: „Jarda je náš!“

Plzeňskými ulicemi včetně okrajových sídlišť projížděly několik hodin kolony troubících aut, z nichž vlály české prapory a vlajky. Z bočních i střešních okének tramvají se vykláněly desítky především mladých lidí, kteří mávali praporky a křičeli. Tramvajová doprava byla na některých místech zablokována, většinou se však fanoušci setkali s pochopením řidičů i cestujících.

Policejní hlídky byly posíleny obzvlášť kolem plzeňského náměstí, které pokryto střepy z lahví šampaňského, bylo ještě v poledne zaplněno hloučky oslavujících. Podle ředitele plzeňské policie Jana Brázdy, který dění na náměstí přihlížel, se oslavy obešly bez incidentů.

Pokračování 7 / 28

Děkan pravoslavné katedrály zasvětil bohoslužbu hokejistům

22.02.1998 14:16:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze. | Archiv Blesku

Ve známé pravoslavné katedrále sv. Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici v Národním památníku obětí heydrichiády se konala bohoslužba zasvěcená českému hokejovému týmu, který získal po výhře nad Ruskem 1:0 zlaté olympijské medaile.

Shromáždění věřící zazpívali olympijským vítězům blahopřání "Mnohá léta". Píseň byla odpovědí na prosebnou modlitbu děkana katedrály: "Šťastný a pokojný život, zdraví, spasení a ve všem zdar uděl Hospodine našim hokejistům a všem obyvatelům České republiky a zachovej je na mnohá léta."

Pokračování 8 / 28

Kolonu automobilů slavících vítězství vedl v Mostě policejní vůz

22.02.1998 17:05:00

1:0! Petr Svoboda se raduje s Milanem Hejdukem ze vstřeleného gólu.1:0! Petr Svoboda se raduje s Milanem Hejdukem ze vstřeleného gólu.|Profimedia.cz

Kolona zhruba stovky vozů vyzdobených vlajkami České republiky vyjela dnes dopoledne do ulic severočeského Mostu, aby oslavila vítězství českých hokejistů na hokejovém turnaji zimních olympijských her v japonském Naganu. Současně se na tamním náměstí shromáždilo několik desítek lidí, kteří mohutným pokřikem a vyvoláváním jmen jednotlivých hokejistů vzdávali českému vítěznému týmu hold.

Veselí v jindy víkendově ospalých mosteckých ulicích skončilo až krátce před jedenáctou hodinou, kdy se jednotliví účastníci začali trousit na oběd. Osamocené skupinky rozveselených fanoušků se však městem toulaly ještě po patnácté hodině odpolední.

„Lidé slavili, byli veselí, ale nikde se to nezvrtlo do nějakých nepřístojností,“ uvedl dnes na dotaz ČTK operační důstojník mostecké městské policie. Strážníci tak podle něj nemuseli při oslavách vítězství nijak zasahovat. Pouze vedení kolony vozů převzal vůz městské policie.

Strážníci v souvislosti s dnešními oslavami olympijského zlata registrovali čtyři drobné dopravní nehody, kdy se řidiči v koloně vozů věnovali více slavení než provozu před sebou. „Byly to pouze takové drobné ťukance s minimální škodou,“ dodal operační důstojník.

Pokračování 9 / 28

Hokejisty čeká v pondělí den plný oslav a přesunů

22.02.1998 18:45:00

Takhle se o vítězství psalo v roce 1998.Takhle se o vítězství psalo v roce 1998.|Archiv Blesku

Přes čtyři hodiny zábavy čeká hokejové fanoušky, kteří v pondělí přijdou v Praze na Staroměstském náměstí přivítat národní mužstvo po návratu z Nagana. "Zlatí" hokejisté by se do centra metropole měli dostavit kolem 18 hodiny. O dvě hodiny dříve přistanou na starém ruzyňském letišti a poté je čeká náročný program. Na radovánky se svými hrdiny budou mít sportovní příznivci jen pár hodin, protože většina hráčů musí vzápětí odletět za oceán, kde je už ve středu čekají další zápasy NHL.

Hned na letišti přivítá výpravu, v které bude i dvojnásobná medailistka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, předseda vlády Josef Tošovský. Nedočkavce, kteří by se chtěli s hokejisty setkat už na letišti, organizátor akce, agentura IMA, od tohoto úmyslu zrazuje. Z Ruzyně se totiž všichni okamžitě vydají třemi autobusy do Dělostřelecké ulice, kde je přijme ve své vile prezident Václav Havel. Po krátké zastávce budou pokračovat v triumfální jízdě Prahou a kolem šesté hodiny odpoledne by měli dorazit do centra.

Slavnostní show, která začne už kolem 15 hodiny, na Staroměstském náměstí bude moderovat herec Martin Dejdar. Jejími aktéry budou mj. zpěvák Michal David, a slavní hokejisté Jiří Holeček, Pavel Richter, Jiří Hrdina a Miloš Holaň. Pořadatelé slibují i jedno překvapení. Vše by mělo být zakončeno ohňostrojem.

Oslavy zakončí bude přibližně v 19:30 tisková konference na Žofíně, kterou bude přímým přenosem přenášet Česká televize.

Pokračování 10 / 28

Hokejoví fanoušci zranili při oslavách v centru Prahy strážníka

22.02.1998 20:09:00

1998. Olympijský triumf na Staroměstském náměstí1998. Olympijský triumf na Staroměstském náměstí|profimedia.cz

Jeden příslušník pražské městské policie byl dnes zraněn během bujarých oslav hokejového vítězství České republiky na olympijských hrách v Naganu, kterých se zúčastnilo několik desítek tisíc lidí. Strážce pořádku utrpěl lehké zranění ve chvíli, kdy se snažil zabránit fanouškům, aby vylezli na sochu Svatého Václava.

Přestože pražská policejní správa posílila hlídky v centru na 160 příslušníků pořádkové a dopravní policie a 50 městských strážníků, neobešly se několik hodin trvající oslavy bez drobných incidentů.

Až na policejní služebně skončila cesta jednoho z fanoušků, který na Senovážném náměstí opilý najížděl vozem na policisty a byl obviněn z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Na místní oddělení v Bartolomějské ulici byl předveden jiný muž, který ve Vodičkově ulici bránil v cestě projíždějícím tramvajím a neuposlechl ani několika výzev policejní hlídky. Další roztržku musela policie řešit v baru Aperitiv v Jungmannově ulici, kde fanoušci nechtěli zaplatit útratu 580 korun.

Pár minut strachu si prožil jeden z řidičů, kterého rozjásaný dav přepadl na ucpané magistrále. Několik mladíků posilněných alkoholem ho v návalu radosti zvedlo i s jeho trabantem do vzduchu a otočilo vůz do protisměru. Na nedalekou služebnu policie v Krakovské ulici se během dopoledne obrátili dva řidiči, kterým fanoušci při průjezdu magistrálou poškodili automobil.

Před pondělním příletem hokejistů připravuje policie několik mimořádných opatření. Podle mluvčího pražské správy Josefa Šulcka bude v případě nutnosti uzavřena magistrála v úseku Bulhar - náměstí I. P. Pavlova. Navíc žádá řidiče, aby se během dne vyhnuli exponovaným místům: okolí ruzyňského letiště, Evropské ulici, Václavskému a Staroměstskému náměstí.

Pokračování 11 / 28

Hokejoví fanoušci v Praze demolovali auta a rozbili výlohu

23.02.1998 11:52:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Hokejoví fanoušci, oslavující nedělní vítězství českého olympijského mužstva, poškodili v Praze tři osobní automobily a rozbili výlohu obchodu ve Školské ulici. Celková škoda byla zatím vyčíslena na 206.000 korun. ČTK o tom dnes informovala pražská policejní správa.

V Žitné ulici fanoušci v neděli kolem 9:00 obklopili vozidlo BMW chrudimského občana a pokoušeli se vůz převrátit. Automobil přitom pokopali a poškrábali. Neznámý pachatel přitom řidiči odcizil ze zadní sedačky aktovku s doklady a dalšími osobními věcmi. Fanoušci způsobili na vozidle škodu 100.000 korun.

Další automobil napadli fanoušci na Václavském náměstí. Vůz Fiat Punto majitele z Jindřichova Hradce pokopali, poškrábali a prokopli mu levé přední dveře. Škoda nebyla dosud vyčíslena.

Kolem 10:00 hodiny oznámil muž z Prahy 5, že fanoušci zaútočili na jeho automobil BMW, stojící na magistrále nedaleko Národního muzea. I tento automobil fanoušci pokopali a způsobili na něm škodu za dalších 100.000 korun.

Fanoušci rozbili také výlohu prodejny ve Školské ulici na Praze 1, čímž způsobili škodu ve výši šesti tisíc korun.

Pokračování 12 / 28

Smoljak:

23.02.1998 13:16:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Z úspěchu českých hokejistů na olympijských hrách se s celým národem radoval i herec a režisér Ladislav Smoljak. Proslulý cimrmanolog přiznal, že výkony národního mužstva sledoval s velkým zaujetím. Nadšen by prý byl i sám Mistr Jára Cimrman, který coby zapálený vlastenec po celý život usilovně snažil o zviditelnění Čech na mapě nenáviděného Rakouska-Uherska.

„Musím říct, že hokej velmi silně prožívám. Nejvíc jsem ho ale prožíval v době, kdy nám vládli komunisté a asi všichni hru chápali jako způsob, jak Rusům oplatit to, co nám provedli. Každý zápas byl jako hrozné drama, dělal jsem kotrmelce a strašlivě přitom křičel,“ vzpomínal Smoljak. „Ta doba už je dávno pryč, ale nastala znovu zvláštní situace. Prožívám zápasy intenzivně jako všichni ostatní, ale nedokáži si odpovědět proč, když už to není jako po roce 1968.“

Horko prý Smoljaka polívalo hlavně během čtvrtfinálového zápasu se Spojenými státy, který byl pro další vývoj klíčový. „Měl jsem pocit, že jakmile se nám podaří vyhrát, tak už nám vlastně nestojí nic v cestě. Bylo to velké drama, ale podařilo se. Pak už jsem byl o moc klidnější,“ spokojeně konstatoval Smoljak. „Samozřejmě jsem byl hrozně napnutý i při finále. V porovnání s předchozími zápasy to ale byla větší pohoda,“ pokračoval. „Myslím, že hráči na tom byli stejně. Bylo znát, že do toho jdou jinak, než předtím. Proti Kanadě se prostě vrhli hlava nehlava, kdežto k finále přistoupili jako profesionálové. S plným nasazením, ale s chladnou hlavou a naprosto perfektním způsobem dotáhli zápas do vítězného konce,“ komentoval hru českého celku šiřitel Cimrmanova odkazu.

Také Smoljaka nadchl duch týmu, který podle něho byl jedním z hlavních nástrojů na cestě k úspěchu. „Vytvořili bezvadnou partu. Moc se mi líbilo, když se hráči během rozstřelů chytili kolem ramen. To nebylo nahrané nebo pokyn od trenéra. Bylo vidět, že to tak spontánně cítili.“

V době, kdy pražskými ulicemi kolovaly desetitisíce lidí a slavili, připravoval se Smoljak v Žižkovském divadle na představení zatím poslední Cimrmanovy hry Švestka. „V duchu Mistrova odkazu si z národního cítění děláme legraci, protože zralý národ má umět dělat si ze sebe legraci. Jen některá nedochůdčata jsou nedůtklivá a hrozně citlivá, pokud jde o to, že se o ně někdo otřel. Rozhodně ale není v rozporu, když člověk cítí národně. Naopak, pokud se něco nám Čechům daří, tak z toho mám hroznou radost,“ dodal Smoljak.

Hokejoví reprezentanti možná lehce posmutní při pohledu do cimrmanovských spisů a dozví se, že první zlatou medaili pro Českou republiku nevybojovali oni ale Cimrman. Získal ji hned na první zimní olympiádě v roce 1924 v Chamonix. Rozumně se nepokoušel nominovat se do československého týmu, který skončil až pátý, ale nepozorovaně se vmísil mezi vítězné Kanaďany coby Jack Cameron.

Pokračování 13 / 28

Muž zemřel v restauraci při oslavách hokejového triumfu

23.02.1998 15:49:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze. | Archiv Blesku

Psychické vypětí a radost z vítězství českých hokejistů na zimních olympijských hrách v Naganu nepřežil v neděli odpoledne padesátiletý muž v restauraci Karel v Karlových Varech-Hůrkách. ČTK to dnes sdělila mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová.

Do lokálu muž přišel ihned po skončení hokejového zápasu a s desítkami dalších hostů mohutně oslavoval olympijský triumf. Asi v 16:30 však znenadání spadl ze židle na podlahu, kde zůstal bezvládně ležet. Přestože mu personál okamžitě poskytl umělé dýchání a masáž srdce, muže nevzkřísil.

Život hokejového fanouška nezachránila ani posádka rychlé záchranné služby během dvacetiminutové resuscitace. Podle přivolané lékařky zemřel muž na selhání srdeční činnosti bez cizího zavinění. Nařídila zdravotní pitvu.

Pokračování 14 / 28

Zaplněné Staroměstské náměstí čeká na příjezd hokejistů

23.02.1998 17:13:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Zcela zaplněné Staroměstské náměstí čeká na přílet „zlatých“ českých hokejistů z olympijských her v Naganu. Na třech obrovských obrazovkách sledují příchozí (podobně jako v neděli přímý přenos finále proti Rusku) sestřihy z úspěšného působení českých hokejistů. Na zprávu o tom, že výprava přistane na starém letišti v Ruzyni se zpožděním až v 19:15, shromážděný dav reagoval skandováním „My počkáme, my počkáme“.

Skupinky lidí, kteří své doplňky k oblečení ladili do českých národních barev, s pomalovanými obličeji a s vlajkami v rukou mířily na Staroměstské náměstí již od rána. Kolem poledne stála před tribunou, kam má autobus s hokejisty přijet, asi tisícovka lidí. Před šestnáctou hodinou již bylo prostranství zcela zaplněné.

Zvuk různých houkaček a skandování je slyšet i na jiných místech v centru Prahy. Zájem o příjezd hokejové výpravy je mimořádný. Ti šťastnější, na něž se místo kolem Husova pomníku dostalo, poslouchají reprodukovanou hudbu a sledují záběry z hokejového olympijského turnaje.

Vítězné mužstvo přijelo podpořit mnoho přespolních. Ráno a dopoledne byly vlakové a autobusové spoje plnější než jiná pondělí. Státní vlajky, šály a dresy na nádražích byly neklamnou známkou toho, že venkov chce využít příležitosti spatřit na vlastní oči hvězdy z NHL. Při poslední podobné šanci jim připravily zklamání v podobě fiaska ve Světovém poháru. Na české půdě tehdy sehrála česká reprezentace jediný zápas se Švédskem, v němž podlehla 0:3. Čerstvý úspěch z Nagana vše zahladil.

Na návaly nepražských návštěvníků není zařízen střed Prahy a někteří hokejoví příznivci, neznalí poměrů, zřejmě na své fanouškovství doplatí. V centru metropole, v přilehlých ulicích kolem Staroměstského náměstí, stojí desítky vozů na místech se zakázaným či vyhrazeným parkováním s koly opatřenými „botičkami“. Poznávací značky okresů Karlovy Vary, Mělník, Louny, Ústí nad Orlicí, Náchod a další napovídají, že v touze setkat se s úspěšnými hokejisty někteří dojíždějící motoristé neodhadli situaci.

Pražská i regionální rádia zařazují do svého vysílání relace s průběžnými a aktuálními informacemi o dění na letišti i Staroměstském náměstí. Česká televize zařadila do programu mimořádně ještě jedno olympijské studio, v němž diváci mohou mimo jiné rovněž sledovat pravidelné živé vstupy z obou míst a dozvídají se, jak daleko od Ruzyně je zhruba letadlo s českými hokejisty.

Pokračování 15 / 28

Na sto tisíc fanoušků čeká na příjezd zlatých hokejistů z Nagana

23.02.1998 19:15:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Na sto tisíc fanoušků z celé České republiky slaví již druhý den v centru Prahy historické zlato českých hokejistů na "turnaji století" na olympiádě v japonském Naganu. Staroměstské náměstí, kam mají své příznivce přijet hokejoví hrdinové pozdravit, se vpodvečer zcela zaplnilo a policie musela dokonce uzavřít některé přilehlé ulice.

Fanoušci však na své idoly čekají již půl dne také na pražském ruzyňském letišti, kam přijel reprezentantům poblahopřát předseda vlády Josef Tošovský, i v blízkosti pražské rezidence prezidenta Václava Havla, který hokejisty s dalšími úspěšnými olympioniky přivítá těsně po příletu.

Václavské náměstí si dnes „v malém“ zopakovalo bouřlivé oslavy, které propukly v neděli ráno po závěrečném hvizdu finálového zápasu. I dnes fandové pomalováni národními barvami s českými vlajkami v rukou nezapomněli vzývat hvězdy českého hokeje v čele s brankářem Dominikem Haškem.

Pražská policie dnešní průběh oslav zatím hodnotí jako normální, přesto však musela řešit několik případů. Jeden opilý fanoušek byl zadržen, když vyhrožoval prodavačce se zbraní v ruce, dalším třem připnuli policisté na ruce želízka za vloupání do automobilu, které je v posledních hodinách v okolí Staroměstského náměstí velmi časté.

Očekávaný přílet hokejistů doprovázela v Praze výjimečná bezpečnostní a dopravní opatření. Pražský magistrát vyčlenil k zabezpečení „hokejového šílenství“ 150 policistů, v pohotovosti je hasičský vůz a vozy záchranné služby. K pohodlí davu fanoušků přispívají i hygienická zařízení, umístěná na náměstí. Dopravní podnik posílil kvůli hokejistům některé linky hromadné dopravy. Na historický zisk zlatého kovu okamžitě zareagovala také pošta v Praze 6 v Kafkově ulici, která listovní zásilky frankovala štočkem, na němž je zobrazen hokejista vedle olympijských kruhů a text „Zlato - 22.února 1998 – Nagano“.

Pokračování 16 / 28

Hokejisté přistáli v Ruzyni, v centru Prahy je čeká 100.000 lidí

23.02.1998 20:03:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Krátce před sedmou hodinou, přesně v 18:57, přistál na pražském ruzyňském letišti speciál s výpravou českých hokejistů, který je spolu s běžkyní Kateřinou Neumannovou a biatlonistou Ivanem Masaříkem přepravil z Nagana. Jako první z olympijských vítězů vystoupil z letadla kapitán Vladimír Růžička a hned za ním Jaromír Jágr. Až mezi posledními sešel po schůdkách trenér Ivan Hlinka.

Přestože se přílet hokejistů zpozdil o několik hodin, očekávaly hráče před letištní budovou asi pět tisíc fanoušků, kteří navzdory pečlivým přípravám policie prolomili bariéru a vtrhli na plochu. „Je to něco senzačního," nemohl atmosféře uvěřit obránce Jaroslav Špaček. "Už se těším na Staroměstské náměstí. Musíme si ten úspěch vychutnat, protože něco takového už nezažiji.“

Členy mužstva pozdravil hned u letadla předseda vlády Josef Tošovský. V krátkém rozhovoru s brankářem Dominikem Haškem si oba posteskli, že se v minulých dnech příliš nevyspali. „Dneska to ale určitě nedoženete,“ podotkl premiér k Haškově stížnosti, že je unaven po dlouhém letu.

Oblečeni do národních krojů uvítali tým, v kterém chyběl střelec vítězného gólu ve finále Petr Svoboda, tradičním českým způsobem, chlebem a solí, herci divadla Ypsilon Martin Dejdar a Miroslav Vladyka. Dejdar si odnesl výslužku v podobě dresu jednoho z hráčů. „Ani nevím čí je, podívám se až doma,“ hřál si pod bundou cennou trofej.

Únava z náročného turnaje i z letu byla na hráčích patrná, ale radost u většiny z nich převažovala. „Co mě teď čeká, ještě nevím. Ale bude to super,“ pronesl benjamínek mužstva Milan Hejduk. Robert Lang v objetí s Richarem Šmehlíkem pouze skandovali: „Češi vy jste jedničky“. Roman Hamrlík prohlašoval: „Nechtějte vědět, co v letadle bylo,“ a s úsměvem odešel. Vedle stojící David Moravec byl sdílnější jen o něco málo: „Bavili jsme se a hodně.“

Zkušený obránce František Kučera prohlásil, že teprve na přistávací ploše si uvědomil, čeho v Naganu dosáhli: „Od předání zlatých medailí to bylo jako sen. Teď jsem ale procitl.“ Spokojenost a radost vyzařovala i z očí Jiřího Dopity. „Let byl sice strašný, ale s tou medailí se to dalo vydržet.“ Až na chvostu vystoupil z letadla trenér Ivan Hlinka. „Nemám co říci. Všechno je totiž zbytečné,“ řekl pouze a pospíchal, aby stihl projev premiéra Tošovského.

„Letadlo je trochu zdemolované,“ smál se Vladimír Růžička, když měl popsat strastiplnou cestu. První dojmy poté, co opět vkročil na českou půdu, popsal jako perfektní. „Jsem rád, že to lidé takhle prožívají. Jsme šťastní, že se nám to povedlo.“

Dominik Hašek jako většina pasažérů osm nebo deset hodin „tak nějak prokoukal a prospal“. O dalším dění v letounu jen řekl: „Potom jsme to trošku rozjeli, rozhodně jsme se bavili.“ Bylo však vidět, jak si oddechl, že se opět může volně pohybovat. „Jsme rádi, že jsme tady, atmosféra je parádní. Mám radost, že se můžeme podělit o naši radost s lidmi.“

Na tisíc lidí očekávalo české reprezentanty také před vilou prezidenta Václava Havla v Dělostřelecké ulici více než tisíc lidí. Většina jich čekala před domem již několik hodin a prezidentova manželka Dagmar Havlová jim s úsměvem nosila z domova teplý čaj.

Vyzbrojeni fotoaparáty, vlajkami, transparenty a trubkami, vyčkávali příjezd novodobých hrdinů a využívali přitom doslova každého místečka, které pro ně před prezidentovou vilou vyhradila policie. Plot před prezidentovou vilou zdobil transparent s nápisem „Hašek porazil se Švejkem Rakousko, ale my s Haškem celý svět“.

Po přijetí u Václava Havla budou hokejisté pokračovat v jízdě Prahou, která skončí na zcela zaplněném Staroměstském náměstí, kde na přílet „zlatých“ českých hokejistů čeká od brzkých odpoledních hodin více než sto tisíc lidí. Na místo slavného setkání proudily skupinky lidí od samého rána a na třech obrovských obrazovkách mají davy možnost sledovat (podobně jako v neděli přímý přenos finále proti Rusku) sestřihy z úspěšného působení v Naganu.

Pokračování 17 / 28

Letadlo s hokejisty bylo plné zlata a radosti

23.02.1998 20:46:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze. | Archiv Blesku

Třiadvacet zlatých medailí hokejistů a stříbro a bronz běžkyně Kateřiny Neumannové přivezl dnes večer letecký speciál z Nagana. Od okamžiku, kdy česká výprava opustila olympijskou vesnici, uplynulo přesně 28 hodin, během nichž několikrát spontánně vytryskla nespoutaná radost.

Trenér Slavomír Lener přišel o svůj knír již v autobuse cestou na tokijské letiště. Nevěřil totiž, že jeho tým může získat medaili, a sázku prohrál. Na palubě se zpívalo, znovu ožívaly klíčové okamžiky posledních dnů a posádka měla co dělat, aby alespoň při mezipřistáních v Irkutsku a Jekatěrinburgu udržela slavné pasažéry na sedadlech. Těsně před příletem do Prahy si hráči oblékli dresy a na plochu letiště vystupovali s pokřikem "My to zlato stejně vyhráli!".

Pokračování 18 / 28

Za čtyři roky budeme slavit zas, ozývá se na náměstí

23.02.1998 21:12:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Přes pět hodin dokázali skalní příznivci čekat na zlaté hokejisty. „Cestou ke zlatu museli vydržet mnohem více než my,“ prohlásil jeden fanoušek a otřepal se zimou. Českou výpravu přijel vítat z Kamenického Šenova u Nového Boru, vzdáleného sto kilometrů od Prahy. Průběžně mával malou vlajkou a litoval, že tu větší nechal doma. „Když jsme tady byli před dvěma roky po mistrovství světa ve Vídni, hrozně nás potom z mávání bolely ruce,“ dodal na vysvětlenou.

Úsměvy na všechny strany rozdával sedmnáctiletý Jiří Halada z Prahy. „Byl jsem tu včera, dneska jsem tu zas. Vzal jsem si ráno hašlerku a už mám zase hlas,“ zarecitoval.

„Až sem přijedou, to bude konec světa“, nemohl se dočkat jeho kamarád. V tom se na obrazovce objevily tváře jejich hrdinů. „Dominátor - likvidátor - Hašek,“ křičel spolu s celým náměstím. Vycházku strávila u sochy Jana Husa i skupinka vojáků Hradní stráže. Vlajku sice neměli, ale hrdě ukazovali na čepici, na níž byla malá vlaječka přišitá. „Ať už jsou tady,“ ozývalo se ze všech stran.

Umělohmotné láhve, které pořadatelé rozhazovali do davu, vítali lidé s obrovskou radostí. Ti, kteří stáli až na krajích a nedostalo se na ně, s lítostí v hlase křičeli: "Kdyby to házel Honza Železný, dostalo by se i na nás." Všichni vyvolávali jména hokejistů a věřili, že takový svátek neprožívají naposledy. „Doufám, že za čtyři roky se tady opět sejdeme. Musíme jim dokázat, že jsme nevyhráli náhodou.“

„Jsme tady už od neděle, musíme přivítat naše kluky ze Vsetína, je to tady super,“ ozývalo se ze skupinky oblečené v dresech extraligového mistra.

Naproti tomu mladý pár z Kladna vzdal svou účast při oslavách hned po svém příjezdu na Staroměstské náměstí. „To je hrozný, není tady nic vidět. Jedeme se na to podívat radši zase domů,“ uvedl dvacetiletý mladík.

„Musíme klukům poděkovat, jak za nás v Naganu bojovali. Hlavně Dominátorovi,“ říkal rozesmátý dvanáctiletý školák Petr. Jeho bratr připojil: „Je tady skvělá atmosféra. Čekali bychom na ně třeba i do rána.“

Oslavami hokejistů nežilo pouze Staroměstské náměstí a přilehlé ulice, ale celé centrum Prahy. Davy čekající na české reprezentanty se přelívaly i na Václavské náměstí, kde už slavil každý po svém.

Někteří dávali svou radost najevo skandováním hesel a máváním vlajek, na jiných byla patrná únava z dlouhého čekání a alkoholu. Jeden z fanoušků, zjevně na konci svých sil, již dokázal pouze sedět na lavičce uprostřed Václavského náměstí a vytrvale bubnovat na buben, bez jakéhokoli rytmu.

Ulicemi také projížděla troubící auta, která na pohled vezla víc pasažérů, než na kolik byla stavěna.

Pokračování 19 / 28

Autobusy s hokejisty se prodíraly davy k Havlově vile

23.02.1998 21:15:00

Čeští hokejisté zachyceni bezprostředně poté, co se stali šampiony v Naganu!Čeští hokejisté zachyceni bezprostředně poté, co se stali šampiony v Naganu! | Sport

Davy lemující cestu z ruzyňského letiště do rezidence prezidenta Václava Havla se téměř hodinu prodíraly autobusy s českými hokejisty a dalšími úspěšnými olympioniky, kteří se dnes večer vrátili z olympiády v japonském Naganu.

Policisté z Prahy 6 ČTK sdělili, že tak velký nápor fanoušků neočekávali a snažili se „citlivě“ zajistit průjezd autobusů. Nebyli však schopni uvést přesný počet policistů, kteří byli k zajištění průjezdu kolony vyhrazeni. Do akce se prý zapojili i mimopražští policisté.

Vítězové hokejového olympijského turnaje se po přijetí u Havla přesunou na Staroměstské náměstí, kde na ně už půl dne čeká přes 100.000 trpělivých fanoušků.

Pokračování 20 / 28

Fanoušci hokejisty vítali transparentem: „Vítejte doma, bohové!

23.02.1998 21:19:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Pravý mumraj nastal poté, co hokejisté přišli před letištní halu. Zvláště když fanoušci na ně museli čekat a po dlouhou dobu je ven dokonce vyvolávali. Pokřik „pusťte je ven“ se ozýval snad ze všech pěti tisíc hrdel. Nad hlavou se poprvé objevily až dosud ukryté transparenty, z nich nejvíce hráče zaujal ten s nápisem „Vítejte doma, bohové.“

Stejně jako z letadla vystoupil nejdříve kapitán Vladimír Růžička, ale největší ohlas vzbudil příchod Dominika Haška. Někteří hráči ukryli hlavu do dlaní, protože až tady si skutečně uvědomili, jak moc na ně lidé čekali. A nestyděli se za slzy dojetí.

Hamrlík s Langem se jako první vydali k „děkovačce“ podél kovových bariér. Tím odstartovali davové šílenství, které policisté okomentovali odevzdanými slovy. "A je vy malováno, teď už to tu můžeme zabalit," prohlásil jeden z nich rezignovaně.

Stovky fanoušků se dostaly až do bezprostřední blízkosti svých idolů, což některé dívky a slečny přivádělo k hysterickým záchvatům. Potom již začali hráči a ostatní členové výpravy nastupovat do připravených autobusů, kterými se teprve patnáct minut po dvacáté hodině vydali směrem ke střešovické rezidenci prezidenta Václava Havla. Cesta se však díky obrovskému množství diváků, kteří sledovali cestu celé kolony do centra Prahy, nečekaně protáhla.

Pokračování 21 / 28

Hasiči přesvědčují hokejové fanoušky, aby opustili střechy

23.02.1998 21:44:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

K opuštění střech na Staroměstském náměstí a v okolních ulicích se snaží hokejové fanoušky přesvědčit příslušníci hasičského sboru a pražské městské policie. Staroměstské náměstí je již několik hodin zcela zaplněno a někteří odvážlivci chtěli shlédnou příjezd držitelů zlaté medaile z hokejového turnaje na zimní olympiádě v Naganu alespoň z ptačí perspektivy.

Pracovník operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru pro ČTK uvedl, že kromě ústní domluvy nemají s policisty v podstatě žádnou jinou možnost, jak vítězstvím poblázněné hokejové příznivce odradit z horolezeckých výkonů na střechách. „Stahování lidí ze střech je při přeplněnosti náměstí v podstatě nemyslitelné," uvedl hasič.

Podle poslední zprávy mluvčího pražské policejní správy Josefa Šulceka se zatím policisté na Staroměstském náměstí nesetkali s vážnějšími problémy. Podobně jako odpoledne museli řešit především případy vloupání do zaparkovaných aut v okolí náměstí. Moderátoři oslavy také za pomoci mikrofonu vyhledávali několik dětí, které se v obrovském davu zatoulaly.

Těžší chvilky však policistům přivodili fanoušci, kteří s kolonou vozů s vítěznými olympioniky běželi z ruzyňského letiště až k vile prezidenta Václava Havla. Autobusy se podle Šulcka pohybovaly pouze patnáctikilometrovou rychlostí a u Havlovy rezidence na ně čekalo přes tisíc lidí.

Pokračování 22 / 28

Koukal děkoval fanouškům za ohleduplnost

23.02.1998 21:48:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Oslavy příletu hokejových olympijských vítězů v centru Prahy se zatím obešly bez vážnějších zranění. Miluše Pižlová z pražské Záchranné služby ČTK řekla, že zdravotníci zatím provedli desítky ošetření, přesné číslo se však nedá odhadnout. „Jedeme na 150 procent," prohlásila Pižlová.

Vozy záchranné služby podle ní celé odpoledne a večer odvážely ze Staroměstského náměstí a okolí fanoušky, které při bujarých oslavách postihla nevolnost, nebo ty, jež skandování v davu odnesli drobnými zraněními. „Stačíme všechno odvážet,“ ujistila Pižlová s tím, že všechny záchranné vozy mohly dosud mezi zástupy rozvášněných fanoušků projet.

Za relativní ukázněnost poděkoval přítomným masám také pražský primátor Jan Koukal. „Jsem všem vděčný, že jsou k sobě ohleduplní. To je v těchto okamžicích strašně důležité. Nálada je výborná a všichni se těšíme na to, až přijedou," uvedl Koukal krátce předtím, než hokejisté dorazili.

Připojil i malou omluvu: „Ještě neumíme zorganizovat akci pro 120.000 lidí.“ Koukal poté přiznal, že v nočních hodinách ve své kanceláři sledoval hokej, zvláště pak ráno, kdy už také musel myslet na práci. „Rád lyžuji, takže jsem sledoval také lyžování. Přiznávám, že jsem se ale nejvíc věnoval hokeji.“

Pokračování 23 / 28

Havel poděkoval hokejistům, že přivezli domů dobrou náladu

23.02.1998 22:32:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Prezident Václav Havel dnes večer na zahradě své vily poděkoval hokejovým reprezentantům za to, že díky nim v zemi zavládla a ještě několik dní bude vládnout dobrá nálada. Na výraz díku předal hokejistům prezident jako vůbec prvním lidem v zemi pamětní medaile.

Boje o olympijský úspěch a následné oslavy zlaté medaile hokejistů zcela změnily atmosféru v zemi. „Nikdy jsem neviděl tolik státních vlajek, jako v těchto dnech. Lidé se chovají slušně k sobě navzájem a dokonce i ke mě, jako k představiteli jejich státu,“ poznamenal prezident trochu chvějícím se hlasem, protože musel na hokejisty čekat asi hodinu venku.

Vzhledem ke své předchozí nemoci se ale čas od času ukrýval v teple své vily. „Děkuji vám za to, že jste toto všechno vyvolali svým skvělým výkonem,“ dodal Havel a nabídl hokejistům, na něž v té chvíli před vilou čekalo více než tisíc lidí, skleničku slivovice Jelínek anebo bílého Chardonay ročník 96.

Za medaile přišel prezidentovi jako první poděkovat kapitán mužstva Vladimír Růžička a k němu se brzy připojil hrdina olympiády brankář Dominik Hašek. Prezident se s Haškem vrátil k jejich nedělnímu telefonickému rozhovoru. Havel přitom zažertoval, že když už za něj slavný brankář nepřevezme místo na Hradě, je alespoň rád, že ho může uvítat u sebe doma.

Zvlášť si prezident připil s dvojnásobnou medailistkou z Nagana lyžařkou Kateřinou Neumannovou.

Po zhruba čtvrthodinové návštěvě na zahradě prezidentovy vily se hokejisté vrátili do autobusu a dav je vyprovodil na jejich cestě směrem ke Staroměstskému náměstí.

Pokračování 24 / 28

Sta tisíce fanoušků přivítali hokejisty pokřikem: Už je to tady!

23.02.1998 22:42:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Čtvrt hodiny po deváté hodině se stotisícový dav fanoušků na Staroměstském náměstí konečně dočkal. Autobus pomalu přijížděl Pařížskou ulicí do náruče fanoušků křičících: „Už je to tady!" Ohňostroj, nespočet vlajek a otevřené láhve šampaňského vítaly zlaté hrdiny v hlavním městě a za obrovského aplausu je doprovodili z autobusu na jeviště.

Jako první předstoupil před dav na připravené pódium Milan Hnilička, po něm kráčel po schodech František Kučera a největší potlesk si příznivci schovali samozřejmě pro Dominika Haška. Až jako poslední se objevil zásluhou nejvyššího čísla 97 kapitán Vladimír Růžička, kterého doprovázel syn. Všichni hokejisté obdrželi od primátora Jana Koukala pamětní zvon.

„To je 'strašné', něco takového jsem ještě nezažil,“ kroutil hlavou Pavel Patera. Podle Jaromíra Jágra přejetí překonalo vše, co doposud zažil. „Nelze to ani srovnat s výhrou Stanleyova poháru. Před tolika lidmi jsem ještě nikdy nestál,“ tvrdil útočník Pittsburghu. „Je to absolutně největší zážitek v mém dosavadním životě.“

Při nástupu na pódium rozezpívala celé Staroměstské náměstí píseň „Není nutno, aby bylo veselo...“ z pohádky Tři veteráni, k nebi se vznášely desítky balónků národních barev a ty symbolizovaly lehkost bytí všech zúčastněných. Po nové hokejové hymně v podání Michala Davida si všichni zazpívali společně s operním zpěvákem Vratislavem Křížem a symbolicky jeho japonskou kolegyní Mičijo Kejko i českou hymnu.

V půl jedenácté hokejisté spolu s dvojnásobnou medailistkou Kateřinou Neumannovou aplaudující náměstí opustili a vydali se na Žofín, kde se zúčastní tiskové konference.

Pokračování 25 / 28

Ještě pozdě v noci čekali fanoušci na hokejisty před Žofínem

23.02.1998 23:30:00

Je dobojováno! Češi jsou ve finále. Také hrdinou zápasu proti Kanadě se stal brankář Dominik Hašek.Je dobojováno! Češi jsou ve finále. Také hrdinou zápasu proti Kanadě se stal brankář Dominik Hašek.|Profimedia.cz

Opojení hokejových fanoušků nebralo konce ani pozdě v noci a zhruba tisícovka nejvěrnějších se přesunula po skončení show ze Staroměstského náměstí k Žofínu, kam měli hráči přijet na tiskovou konferenci. Všudypřítomní vlajkonoši utvořili před vjezdem na vltavský ostrov kordon, kterým se musela všechna okolojedoucí vozidla prodrat. Hlasitým pokřikováním „Zatrub, zatrub“ si vynucovali od každého řidiče zvukovou kulisu.

Protože se program na Staroměstském náměstí nečekaně protáhl, krátili si čekající fandové před Žofínem chvíli tradičním pokřikem z hokejových stadiónů „Tři, dva, jedna, gól!“ Největší aplaus přítomných sklidila projíždějící škodovka čerstvě vyvedená v českých národních barvách. Směrem k Žofínu mířili také lidé se psi na vodítku jakoby na obvyklou večerní procházku, ale pomalované tváře je prozrazovaly.

„To snad není možné, oni je snad oživují Na Františku,“ odhadoval totální vyčerpání jeden z netrpělivých fanoušků. Krátce po jedenácté hodině tři autobusy s hokejisty skutečně dorazily. Ještě předtím policisté uzavřeli nábřeží směrem od Národního divadla a rozmístili na silnici zábrany. Nakonec však stejně museli držet dav lidí stranou od autobusů vlastními těly.

„Jestli se ty lidi stočí sem, tak raději uteču,“ varoval jeden z ochránců pořádku. Z prvního autobusu, z místa vedle řidiče kynul fanouškům lahví šampaňského Jaromír Jágr. Triumfální vjezd doprovodili příznivci skandováním „Už jsou tady“ a pak přešli na chodník blíž k řece a pohledem provázeli hráče, kteří vcházeli do Žofína.

Pokračování 26 / 28

Policisté na Václavském náměstí se jen usmívali

23.02.1998 23:46:00

Hrdinové slaví! Čeští hokejisté se po vítězném finále přikryli českou vlajkou.Hrdinové slaví! Čeští hokejisté se po vítězném finále přikryli českou vlajkou.|Profimedia.cz

Policisté na Václavském náměstí, kudy táhl hlavní proud fanoušků ze setkání s olympijským hokejovým mužstvem na Staroměstském náměstí, se na drobné prohřešky proti rušení nočního klidu a opilství dívali s chápavým úsměvem.

„Dneska asi musíme být trochu shovívavější, navíc nějaké těžké prohřešky se nedějí. Lidé tudy většinou již jdou na metro,“ řekl zpravodaji ČTK policista, který jen s největším úsilím odmítal plechovky piva, jež mu vehementně nabízeli hned dva fanoušci zároveň.

V okolí stejně jako v neděli stříkalo šampaňské a pod sochou svatého Václava někdo intenzivně roztáčel požární sirénu. Opodál se několik mladíků pokoušelo rozvinout prezidentskou standardu z dob socialismu. Mezi davy mladých lidí a výrostků, jež se skandováním ujišťovali, že jsme všichni Češi, nescházeli ani vojáci základní služby, kteří k oslavám využili své vycházky. „Tohle byla bomba. Vycházku máme až do rána a budeme slavit,“ řekl jeden z vojáků s tváří pomalovanou v národních barvách.

Jedinými, kdo se na oslavy dívali rozpačitě byli pracovníci komunálních služeb, kteří měli kolem 22:00 začít Václavské náměstí uklízet. V té době totiž byly všechny stánky s občerstvením v obležení a zákazníci si s odpadky velké starosti nedělali.

Pro zajištění bezpečnosti fanoušků byla na Václavském náměstí uzavřena doprava a automobily mohli pouze projíždět Jindřišskou ulicí a po magistrále pod Národním muzeem. Provoz ve stanici metra nebyl omezen, ale davy cestujících zde dokázaly zaplnit nástupiště do posledního místa.

Pokračování 27 / 28

Po oslavě hokejového zlata je v centru Prahy opět co uklízet

24.02.1998 0:11:00

Takhle se o vítězství psalo v roce 1998.Takhle se o vítězství psalo v roce 1998.|Archiv Blesku

Po pondělní bouřlivé oslavě příletu hokejistů, držitelů zlatých medailí a dalších úspěšných českých reprezentantů z olympiády v Naganu je v centru Prahy opět co uklízet. Dlažba Staroměstského i Václavského náměstí a přilehlých ulic je stejně jako v neděli plná střepů, konfet, papírů a dalších památek na více než 100.000 hokejových fanoušků, kteří se přišli se sportovci podělit o jejich zážitky z historického úspěchu na "turnaji století."

Příletem hokejistů dnes Praha žila celý den. Fanoušci prokázali značnou trpělivost při čekání na oslavné přivítaní na Staroměstském náměstí, protože vládní speciál dosedl na ruzyňském letišti s tříhodinovým zpoždění. Hned na letišti přivítal úspěšné reprezentanty, většinou maskované do částí japonských krojů, premiér Josef Tošovský.

Davy fanoušků však nečekaly jen na jednotlivých zastávkách spanilé jízdy olympijských vítězů, ale jaly se v běhu doprovázet své hrdiny i po cestě z letiště k vile prezidenta Václava Havla. Kolona autobusů se tak musela pohybovat "hlemýždí" patnáctikilometrovou rychlostí. Prezident pak poděkoval rozjařeným hokejistům za to, že díky nim v zemi zavládla a ještě několik dní bude vládnout dobrá nálada.

Nejdůležitější část oslav čekala na hokejisty na Staroměstském náměstí. Někteří nedočkaví fanoušci vylezli i na střechy domů a do korun stromů, odkud se je hasiči a policisté pokoušeli domlouváním sundat. Jeden z fanoušků odnesl svůj pokus „dobýt" vrcholky staroměstského orloje zlomeninou ruky.

Policisté s ledovým klidem celý den oznamovali, že situace je „v normálu." Rozchodu stotisícového davu po odjezdu hokejistů na tiskovou konferenci asistoval i herec Martin Dejdar, který pomáhal dávat dohromady „roztržené“ skupinky mimopražských fanoušků. Ještě dlouho po skončení programu na Staroměstském náměstí z pódia vyřizoval vzkazy typu: „Láďa z Tachova neví, odkud mu jede autobus, a prosí kamarády, aby si pro něj přišli“ nebo „Adam má přijít k soše svatého Václava“.

Za celý den ošetřili zdravotníci pražské záchranné služby přes 55 zraněných lidí, kteří měli nejčastěji drobná poranění či se jim v davu udělalo nevolno. Čtyři fanoušci museli nedobrovolně ukončit oslavy, protože je zdravotníci převezli ve velmi podnapilém stavu na záchytnou stanici.

Oslavy olympijského hokejového zlata zabezpečovalo v Praze 450 pražských policistů, 150 policistů z krajů, především z Kladna, Plzně a Českých Budějovic a 180 strážníků. Policisté na Václavském náměstí, kudy táhl hlavní proud fanoušků ze setkání s olympijským hokejovým mužstvem na Staroměstském náměstí, se na drobné prohřešky proti rušení nočního klidu a opilství dívali s chápavým úsměvem.

„Dneska asi musíme být trochu shovívavější, navíc nějaké těžké prohřešky se nedějí. Lidé tudy většinou již jdou na metro,“ řekl ČTK policista, který jen s největším úsilím odmítal plechovky piva, jež mu vehementně nabízeli hned dva fanoušci.

Pokračování 28 / 28

Oslavy návratu hokejistů v Praze bez větších potíží

24.02.1998 13:16:00

Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.Oslavy vítězství pokračovaly i v Praze.|Archiv Blesku

Bez výrazných potíží se podle pražské policie obešly pondělní oslavy návratu vítězného českého hokejového mužstva z japonského Nagana.

Na bezpečnostním opatření provázejícím návrat hokejistů z olympiády se podílelo šest stovek policistů - 450 z Prahy a 150 mimopražských - a 180 strážníků městské policie.

Počet účastníků pondělních oslav policisté odhadují na 140.000, z nichž zhruba 100.000 lidí čekalo na hokejisty na Staroměstském náměstí. Lidé v ulicích se podle Josefa Šulcka z tiskového oddělení pražské policejní správy chovali většinou disciplinovaně.

Přesto policie zaznamenala několik incidentů. Na ruzyňském letišti rozvášněný dav zdemoloval dvě auta. Určité problémy policii působili fanoušci, kteří se pod vlivem alkoholu dostali na Staroměstském náměstí do ráže ještě před příjezdem hokejistů. Několik z nich se dostalo do konfliktu s policisty či strážníky, další muž v restauraci U révy v Dlouhé ulici vyhrožoval personálu pistolí. Policie ho zadržela a obvinila z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Policie zaznamenala i několik vloupání do zaparkovaných aut, přičemž některé zloděje se policii podařilo zadržet. Hlášeno nebylo ani vyšší množství kapesních krádeží a vytloukání výloh obchodů.

Před orlojem podle Šulcka kdosi bodl amerického turistu do zad. Protože však šlo o lehké zranění, byl po ošetření propuštěn. Pachatele se však v davu zjistit nepodařilo. Jistý mladík zkoušel vylézt na orloj, spadl a zlomil si ruku.

Po příjezdu hokejistů na Staroměstské náměstí nastala tlačenice v předních řadách a výsledkem bylo zranění ruky u jedné z přítomných žen a zlomenina bérce jednoho z policistů.