MZ chce podle komunikačního plánu Akčního plánu NOPL ČR 2030 spolupracovat s odbornou i laickou veřejností maximálně efektivně a s využitím moderních komunikačních prostředků. Foto: Flickr

Komunikační plán Akčního plánu implementace NOPL ČR 2030 cílí na sociální sítě 

Ministerstvo zdravotnictví představilo zatím první ze čtyř připravovaných tříletých Akčních plánů, které jsou součástí Národního onkologického plánu České republiky 2030. S prvním Akčním plánem se pojí také plán komunikační, který má nastavit rámec spolupráce mezi zapojenými aktéry. Ministerstvo si klade za cíl dostatečně informovat odbornou i širokou veřejnost o cílech, plánech a výstupech Akčního plánu. K šíření informací chce využívat primárně svoje webové stránky, ale také sociální sítě. 

Ministerstvo zdravotnictví chce v rámci komunikačního plánu spolupracovat s cílovými skupinami, kam patří Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, dále pak jednotlivé kraje, zdravotní pojišťovny, vzdělávací instituce, odborné společnosti ČLS JEP, pacientské organizace a odborná i laická veřejnost. Realizaci komunikačního plánu má na starost koordinátor NOPL ČR 2030 ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a Národní radou pro implementaci (NRI). 

V rámci komunikačního plánu proběhne v letošním roce Kulatý stůl pořádaný Ministerstvem zdravotnictví. Setkání, které se bude týkat důvodů vzniku Národního onkologického plánu, jeho cílů do budoucna a očekávaných výstupů, by se měly účastnit všechny cílové skupiny. Ministerstvo zdravotnictví chce také aktivně oslovovat širokou veřejnost na sociálních sítích či pořádáním veřejných akcí. 

První Akční plán obsahuje návrhy projektů, které by měly posilovat pozitivní motivaci lidí ke změně životního stylu, zvýšení zdravotní gramotnosti a také zesílení efektivity včasného záchytu nádorů. Přípravu dalšího z akčních plánů chce ministerstvo vypracovat v roce 2024.

Nela Slivková