Dnes Čtvrtek - jasno 11°C
Zítra Pátek - oblacno 15°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Modřanský Prior půjde k zemi, má ho nahradit polyfunkční dům
Prior a okolní zástavba pohledem z ulice Československého exilu. Foto: Jan Puci

Modřanský Prior půjde k zemi, má ho nahradit polyfunkční dům

Na jednání zastupitelstva Prahy 12 ve středu byla schválena koncesní smlouva na Prior. Současný obchodní dům z konce osmdesátých let, který byl postaven ve stylu brutalismu, nahradí nový objekt, ve kterém bude supermarket, obchody, kanceláře a městské byty. Informovala o tom Petra Svobodová z odboru komunikace modřanské radnice. S demolicí dominanty Sofijského náměstí nesouhlasí opoziční Piráti. Podle nich bude jeden z posledních Priorů nahrazen katalogovou bytovkou.

Podle schváleného postupu postaví polyfunkční dům do majetku Prahy 12 vybraný koncesionář, společnost BAK stavební společnost. Koncesionář bude mít právo si po splnění podmínek část pozemku odkoupit a následně prodat komerční jednotky a byty třetím osobám. Celková čistá podlahová plocha bude 18 400 metrů čtverečních (bez parkovacích ploch, pozn. aut.).

Městská část obdrží každý rok pachtovné, které bude po dostavbě budovy minimálně 10 milionů. Koncesní smlouva bude na 50 let. Po skončení této doby Praha 12 polyfunkční objekt zdarma převezme. Podle Svobodové bude v domě supermarket, k tomu dvě parta obchodních jednotek, jedno patro pro kanceláře a čtyři patra městských bytů. 

Podle opozičních Pirátů se má jednat o naddimenzovanou bytovku o zhruba dvou stech bytech. „Sídliště v tomto místě neunese stovky dalších obyvatel. I občané vyjádřili názor, že takto zásadní místo v centru čtvrti nemá tvořit bytovka, ale nadále pouze dům se službami a obchody. Navíc, ačkoli bude dům vlastněn Prahou 12, byty nebudou klasicky obecní s dostupným nájmem. Nájem bude komerční,” uvedl zastupitel a bývalý starosta Praha 12 Jan Adamec, proč Piráti nepodpořili koncesní smlouvu ve stávající podobě.

Strana podle něj souhlasí s plánem budovu revitalizovat pomocí takzvané koncese, jsou však proti výraznému nepoměru bytů proti ostatním službám. Navrhovali proto urbanistickou studii okolí Sofijského náměstí, která by participovala s občany, výběr nového koncesionáře by proběhl až na základě výsledků této urbanistické studie. 

Současné vedení Prahy 12 si za zvoleným postupem stojí. Městská část podle něj nemá peníze na rekonstrukci objektu, a proto se rozhodla pro spolupráci a v rámci PPP projektu (Public–Private Partnership, pozn. aut.) najít partnera.

„Těší mě, že se po třech letech práce podařilo koncesní řízení posunout až k podpisu koncesní smlouvy. Proběhla řada jednání se zájemci o koncesi, bylo potřeba důkladně připravit smlouvy, obchodní a finanční model a také případné kompenzace v případě jakéhokoliv selhání. Věřím, že po dostavbě radnice Prahy 12 se bude jednat o další úspěšný projekt Prahy 12,“ dodává 1. místostarosta Prahy 12 Petr Šula (TOP 09), který má koncesní řízení ve své kompetenci. 

Loňské volby v Praze 12 vyhrála koalice Společně po Prahu 12 (ODS a TOP 09), která získala čtvrtinu všech odevzdaných hlasů. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu to znamenalo zisk devíti mandátů. Druhé ANO má také devět mandátů. Třetí Piráti mají o mandát méně.

Do zastupitelstva se dostala ještě Praha 12 sobě se čtyřmi mandáty, Změna pro Prahu 12 se třemi a Občané Dvanáctky (sdružení nezávislých kandidátů s podporou KSČM) se dvěma mandáty.    

Koalici vytvořily ODS, TOP 09 a hnutí ANO, v zastupitelstvu mají těsnou většinu osmnácti mandátů. V minulém volebním období v Praze 12 vládla koalice Pirátů, ODS, TOP 09 a Zelených.


Autor: Jan Puci

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Další články
Nahoru