Čeští bikemaratonští solitéři. Extrém Bike Most

V pěti článcích se s dlouhodobými českými pořadateli maratonů podíváme na to, co je motivuje, těší, ale i trápí. Po Králi Šumavy, Sudetech, Malevilu a Šele je na řadě Most...

Autor: Bob Damek
Foto: Jan Němec
Čeští bikemaratonští solitéři. Extrém Bike Most

 

Bikemaratonská sezona se blíží, a tak se podívejme na domácí českou XCM scénu. Vedle dvou velkých seriálů závodů horských kol pro širokou veřejnost (Kolo pro život a Prima Cup), z nichž jeden je i Českým pohárem XCM, existují tradiční klasické bikemaratony. Ty mají v Čechách dlouhou historii a vznikaly spontánně, jakmile se objevila horská kola v naší zemi.

Tenkrát všichni bikeři jezdili všechny disciplíny. Okruhové cross country, sjezd, závody do vrchu i bikemaratony. Tyto závody mnohdy organizovali nadšenci jiných sportovních odvětví. Podobně jako běžkařskou Jizerskou 50 organizovali horolezci, tak bikemaratony na horských kolech také začali pořádat milovníci hor. Horská kola si tak našla rychle velkou oblibu a zejména bikemaratony se staly fenoménem horské cyklistiky. U nás i v alpských zemích se na start stavěly i tisícovky nadšených bikerů. 

Až následně se UCI a ČSC začaly snažit získat vliv a stanovit pravidla této disciplíny. Začal se pořádat národní, kontinentální a světový šampionát v bikemaratonu. V posledních letech ale došlo ke změnám, které vedly k stávající situaci, kdy prakticky žádný legendární bikemaraton v Česku není součástí Českého poháru XCM a staly se jakýmisi solitéry na domácí scéně. Obdobně tomu je i s nově vzniklým Světovým pohárem XCM, který tvoří čtyři závody bez historie a všechny legendární bikemaratony zůstaly mimo nově ustanovený “světák”. Zda nové trendy budou horskou cyklistiku spojovat, nebo rozdělovat, ukáže čas.

S několika otázkami jsme oslovili pořadatele vybrané “pětky” závodů, které v českém bikovém rybníčku působí více než dvacet let a které nejsou ani v Českém poháru XCM, ani v seriálu Kolo pro život, a přesto patří mezi tradiční a velmi populární závody. 

Na naše otázky odpověděli pořadatelé bikemaratonských závodů Šela, Most, Malevil, Král Šumavy a Sudety. Před několika dny jsme zveřejnili odpovědi pořadatelů Krále ŠumavyRallye SudetyMalevil Cupu a Šela Marathonu. V závěrečném pátém díle se podíváme do Mostu. Na závod, který se tak trochu vymyká zavedeným maratonským pořádkům. Odpovídali současní šéforganizátoři Ondřej Málek a Tomáš Trunschka.


 
EXTREM BIKE MOST

13. května 2023, Most

www.extrembikemost.cz

 

1. Kolikátý ročník pořádáte a co nového chystáte?
Letošní ročník je celkově 22. ročník s tím že 20. předchozích ročníků bylo organizováno Jardou Hrubým a jeho týmem kolem KL Most. Od loňska jsme to převzali my, samozřejmě s podporou původních organizátorů. Letošní novinkou je kategorie Gravel Bike na trase 55 km.

2. Jste zastánci zachování tradiční trasy a nebo trasu každoročně měníte?
Původní trasa je velmi zajímavá a náročná, proto spíše upravujeme různé části trati, které si myslíme že mohou být lepší. V loňském ročníku jsme se zaměřili na eliminaci částí trati po asfaltu. Jinak známé a oblíbené sjezdy a výjezdy máme zájem zachovat.

3. Co považujete za důležité při specifikaci pojmu bikemaraton?
Určitě by měla být zachována nějaká minimální délka a minimální čas strávený na trati závodu. Co se týká délky, tak je mostecký maraton asi opravdu na minimu, ale vzhledem k náročnosti trati je to možná akorát. Důležitou charakteristikou maratonu je podle nás také zachování malého počtu opakovaných kol, v nejlepším případě připravit trať pouze na jedno kolo.

4. Popište parametry a charakter své tratě, a čím je Váš závod vyjímečný a zajímavý pro účastníky.
Trať Extrem Biku by měla být už podle názvu extrémní. Charakterem je trať velmi členitá s množstvím krátkých výjezdů a sjezdy. Především sjezdy by se daly charakterizovat jako technicky náročnější, nejeden pořadatel si to od závoďáků vyslechne. Velkou výhodou a také zajímavostí naší tratě je, že je v podstatě celá "namotaná" v lesích a kopcích přímo přiléhající k městu Mostu. Jede se například na Hrad Hněvín a protože město Most má historii jakou má, tak také část trati kopíruje hranu hnědouhelného dolu. V letošním ročníku je opět připravena trať Extrem 62 km, Hobby trať 35 km a nově trať pro Gravel Bike, která bude v podstatě dvakrát Hobby trať celkem by to mělo být 55 km.


Dlouholetý závodník, reprezentant ČR a nyní ředitel Extrém Bike Most Tomáš Trunschka

5. Co říkáte na Světový pohár XCM?
Zpovídat jsem musel Tomáše Trunschku, protože já jako cyklista amatér si nedovolím odpovídat. Podle Toma má světový pohár XCM výhody i nevýhody. Výhodou je určitě zviditelnění této kategorie a pohár dává šanci k úspěchu také méně známým závodníkům než je tomu v kategorii XCO. Nebezpečí při vzniku stále více kategorií světového poháru by mohlo být rozmělnění závodníků a tím úplný zánik některé z kategorií.

6. Uvažujete nad větší akcí spojující více disciplín jak to chce UCI?
Představa je to moc hezká. Díky tomu že provozujeme i endurové traily v Krušných horách tak si dovolím tvrdit že i tratě různých kategorií by jsme byli schopni připravit. Ale tato myšlenka naráží na to, že jsme spolek dobrovolníků a taková akce by potřebovala daleko větší zajištění finanční a personální. V současnosti dostáváme podporu na mostecký maraton hlavně od města Most, k takové akci kterou popisuji by se musel najít další partner nebo partneři. Ale nejde asi jen o finance, důležité je říct, že v současné chvíli máme na trati mosteckého maratonu kolem 120 nadšenců, milovníků cyklistiky a rodinných příslušníků, kteří to dělají čistě dobrovolně za svačinu a tričko.

7. Proč nejste v Českém poháru XCM?
Letos jsme se rozhodli se do seriálu Českého poháru nepřihlásit. Je to hlavně mé rozhodnutí, které jsem udělal na základě počtu startujících s body v Českém poháru v loňském ročníku, nebylo jich mnoho. Proto si myslím, že náš dá se říct už tradiční závod, bude dál vyhledávaný i bez zapojení do Českého poháru XCM.

8. Máte nějakou spolupráci s jinými XCM v Čechách a zahraničí?
V tuto chvíli ne. Ale musím říct že se mi líbí představa nějaké přeshraniční spolupráce. Jsme velmi blízko německým hranicím tak se to nabízí. Ale je to zatím jen taková myšlenka.


To, co dělá z Mostu výjimečný závod, jsou singly...

9. Jaký význam má pro vás zapsání do UCI kalendáře?
Uvažoval jsem o tom jako o možné alternativě k Českému poháru XCM. Nicméně v tuto chvíli s přihlédnutím k rozpočtu závodu a k tomu že jako pořadatelé začínáme bych tuto možnost ještě odsunul. Líbí se mi myšlenka mezinárodní účasti, ale zatím náklady na zapsání do kalendáře UCI se mi do rozpočtu závodu nevejdou.

10. Jste pro samostatné závody pro muže a ženy, tak jak je tomu v ostatních cyklistických disciplínách?
V rámci našeho maratonu o tom neuvažujeme i s přihlédnutím k profesionální úrovni naší akce. Samozřejmě v případě např. Světového poháru to ani v dnešní době jinak nejde pokud chceme porovnávat výsledky jednotlivců bez jakékoliv chtěné i nechtěné podpory.

11. Jaké mediální výstupy o svém závodě používáte ( foto, videozáznam ke stažení , stream vysílání, sociální sítě, tisk a časopisy apod.)?
Pro tvorbu mediálních výstupů využíváme regionální fotografy a nahrávací studio. Fotografové jsou přítomni jak na trati, tak na startu a v cíli. V loňském roce byl použit k pořízení videozáznamu poprvé dron a moc se to povedlo. Loňský ročník byl také k dispozici ve formě on-line streamu na sociální síti.

Přečteno - 5416x Tagy: extrém bike most maratony2023
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPražská padesátka slaví jubileum, v září se pojede už po 25.
    Pražská padesátka slaví jubileum, v září se pojede už po 25.
  2. Ostatní závodyZ Lidlu až do Andorry
    Z Lidlu až do Andorry
  3. Světový pohárMaratonce čeká ve Finale Ligure další díl SP, spojí se s enduristy
    Maratonce čeká ve Finale Ligure další díl SP, spojí se s enduristy
  4. Ostatní závodyKrál Šumavy slavil jubileum, gratulantů bylo téměř 14 stovek
    Král Šumavy slavil jubileum, gratulantů bylo téměř 14 stovek
  5. Ostatní závodyLa Leyenda Del Caribe – biková výzva v karibském ráji
    La Leyenda Del Caribe – biková výzva v karibském ráji
  6. Ostatní závody400 Ultra 2023 – do třetice všeho dobrého. Startovalo 135 odvážlivců
    400 Ultra 2023 – do třetice všeho dobrého. Startovalo 135 odvážlivců

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Aleš Procházka - vloženo: 24.02.2023 v 19:25:36

    Je super, že závod v Mostě pokračuje. Bobe, aby to bylo objektivní shrnutí, slušelo by se vyzpovídat heště pořadatele Drásala. Protože Drásal a Sudety byly inspirací vzniku Šely....

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744