Chomutov hostí finálový turnaj Českého poháru basketbalistek

Přidat na Seznam.cz

Domácí basketbalová sezona v soutěžích žen má před sebou první vrchol. Bude jím finálový turnaj Českého poháru, který se odehraje ve dnech 25. a 26. února v Městské sportovní hale v Chomutově (na snímku). O trofej budou usilovat čtyři družstva, která jsou účastníky tzv. Final Four.

Kromě pořádajícího celku BK Levhartice Chomutov startují týmy SBŠ Ostrava, Žabiny Brno a Slovanka. Po sobotních semifinálových zápasech jsou v neděli na pořadu duely o třetí místo a finále, které určí vítěze elitní pohárové soutěže.

Severočeský Chomutov je znám kvalitní organizací špičkových sportovních akcí. Dokladem toho je i současné pořadatelství prestižního turnaje.

Loni jsme v Chomutově organizovali zápas mužů Česka proti Maďarsku. A jelikož takhle událost měla velký ohlas, tak jsme se na základě toho přihlásili do výběrového řízení pro další akci a bylo nám přiděleno pořadatelství Final 4 Českého poháru žen,“ uvedl Jakub Kadlec, manažer A-týmu žen Chomutova.

V poháru nestartuje nejlepší český ženský klub ZVVZ USK Praha, proto očekáváme, že to bude hodně otevřený turnaj, atraktivní pro fanoušky. Pro Chomutov je to velká výzva. Naše družstvo se tak může v roli domácího celku zúčastnit bojů o pohárovou trofej,“ pochvaloval si Kadlec.

Basketbalistky Chomutova vede trenér Jozef Rešetár, který se pohybuje ve špičkovém sportu dlouhou dobu. Jak jsou s ním spokojeni na severu Čech, k tomu vyjadřuje manažer jasný názor.

Pan Rešetár snad prošel úplně vším a má něco za sebou. Trénoval reprezentace Slovenska, muže i ženy, a to hned několikrát. Byl i ve Slavii Praha, takže o české lize věděl hodně. Chceme využít jeho praxe při skloubení zkušených hráček s mladšími. V kádru máme pět basketbalistek, které vybojovaly s českou reprezentací střbro na mistrovství Evropy do 20 let,“ přibližuje Kadlec přínos a práci zkušeného kouče.

Za Levhartice Chomutov nastupuje i bývalá česká reprezentantka Kateřina Bartoňová. Startovala na olympijských hrách v Londýně v roce 2012. Pochází z Pardubic, ale prošla řadou celků včetně ZVVZ USK Praha, zahraničím včetně Španělska. V podstatě ukončila kariéru, ale znovu se vrátila.

Velkou osobností je i Američanka Najai Pollard.

Začínali jsme bez cizinek, ale usoudili jsme, že jedna by mohla být prospěšná tím, že přinese nové návyky. Pollard předtím hrála v Německu, byla volná. Přemluvili jsme jí, aby šla k nám. V Evropské lize dala v jednom zápase 41 bodů, což je rekord. Skvělou střeleckou formu potvrzuje i v české lize,“ dodal Jakub Kadlec.