Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemná vzpomínka dcery, vyznání Stracha: Slavní oplakávají Juraje Jakubiska (†84)

/
  • Dcera Janette Jakubisková vzpomíná na svého otce rozevlátou fotkou z pláže.
    Aktualizováno - 25. února 2023 ● 14:10
    25. února 2023 ● 06:49

    "Fellini východu". Takovou přezdívkou byl častován slovenský režisér Juraj Jakubisko, který zemřel krátce před páteční půlnocí ve věku 84 let. Přestože zpráva přišla uprostřed noci, slavní kolegové i přátelé okamžitě zareagovali. 

  • 1.

    Janette Jakubisková, dcera

    O smrti režiséra velkofilmu Bathory nebo populární pohádky Perinbaba informovala dcera Janette Jakubisková, která na svém facebookovém profilu zveřejnila fotografii svého otce v létě na pláži, s roztaženýma rukama, azurovým nebem i mořem a vlajícími vlasy. 

  • 2.

    Magda Vášáryová

    „Je velmi smutné, že tato generace odchází. Juraj se sám tomu velmi bránil, vždyť měl i nové srdce,“ smutní po slavném režisérovi slovenská herečka Magda Vašáryová. Ačkoli režisér působil jako laskavý, byl prý na place velmi náročný. „Proto jsem se zařekla, že už s ním nikdy točit nebudu. A taky jsem to dodržela,“ řekla pro Českou televizi Vašáryová, která s ním natočila filmy Vtáčkovia, siroty a blázni a Zbehovia a pútníci.

  • 3.

    Jiří Strach, režisér

    "Zemřel Juraj Jakubisko. Filmař, umělec a člověk, kterému nikdo z nás nesahá ani po kotníky. Kéž mu v nebi oplatí jen dobrým," napsal Jiří Strach na twitter. 

  • 4.

    Daniel Herman, exministr kultury

    Rovnou pod Strachův tweet ještě v noci zareagoval exministr kultury Daniel Herman, který napsal strohé, ale výstižné: "R. I. P."

  • 5.

    Jan Kadeřábek, režisér a kameraman

    Režisér dokumentárních filmů, kameraman a hlavně kolega Jan Kadeřábek Jakubiskovi poděkoval za všechny společně strávené roky. 

  • 6.

    Ministerstvo kultury ČR

  • 7.

    Kateřina Žbirková

    Slova smutku, ale i díků zveřejnila také oficiální stránka zpěváka Mekyho Žbirky, která zůstala aktivní i po jeho smrti a spravuje ji Mirova žena Katka. 

     

  • 8.

    Markéta Hrubešová

    Zpráva o skonu režiséra zarmoutila i herečku Markétu Hrubešovou."Děkuji za to, že jsem mohla s tímto renesančním a naprosto skvělým člověkem, osobností, Panem režisérem, spolupracovat," napsala na sociální síti, kde zveřejnila snímek z filmu Sedím na konári a je mi dobre.

     

  • 9.

    Aleš Cibulka

    "Odešel pan režisér Juraj Jakubisko," napsal na sociální síť moderátor Aleš Cibulka a přiložil snímek z vánočního dílu jeho pořadu Sejdeme se na Cibulce z roku 2015.

     

  • 10.

    Honza Musil

    Reřisérovo úmrtí zarmoutilo i moderátora Honzu Musila. "Dnešní den začínáme smutně. Zemřel Juraj Jakubisko. Umělecké nebe otevřelo svou bránu a ten vstup, ať proběhne velkolepě. Spousta hezkého tu zůstává pro další generace. Děkujeme," napsal ke snímku Juraje Jakubiska.

     

  • 11.

    Dagmar Havlová

    Smrt Juraje Jakubiska zasáhla i někdejší první dámu Dagmar Havlovou."Odešel jeden z největších filmových režisérských mágů současnosti. S Jurajem jsem natočila na přelomu 90 let film Lepší je být zdravý a bohatý, ako chudobný a chorý," napsala a prozradila, že režisérem byla fascinována.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem Videohub

    Fotogalerie
    24 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

donypan: Nedávno jsem si znovu pustil film Sedím na konári a je mi dobre a žasnul jsem,jak dokonale poeticky zpracoval chmurný děj filmu.Jeho volba obsadit do hlavní role Bolka Polívku a Odřeje Pavelku byla trefou do černého.

(25. 02. 2023 18:39)

Rooza: Sedím na konári a je mi dobre, nádherný film, herecký koncert Hrubešové, Polívky i Pavelky. Taky Perinbaba a Tisícročná včela, úžasné filmy, vrchol jeho díla. Jeho pozdější tvorba mě bohužel už tolik nezaujala. Každopádně odešel jeden z nejlepších režisérů a takoví už se rodit nebudou. 😔
Upřímnou soustrast rodině.

(25. 02. 2023 12:27)

jajas: A co ta jeho slavná manželka Deana....co srazila chodce na přechodu a zabila ho...ta se nebude do éteru vyjadřovat? Vždycky jí bylo všude plno a teď ticho po pěšině.......

(25. 02. 2023 11:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy