„Mít poslední klapku po deseti letech, to jsem ještě nezažil.“ Petr Vachler dotočil film o hledání smyslu života

„Mít poslední klapku po deseti letech, to jsem ještě nezažil.“ Petr Vachler dotočil film o hledání smyslu života
Z natáčení | VAC
„Teď všichni udělejte krok dozadu!“ zazní pokyn režiséra multižánrového snímku a všem v zorném poli kamery to zní takřka symbolicky. Sešli se tu proto, aby uzavřeli své filmové hledání tajemství a smyslu života a mohli ho dopřát také divákům a divačkám. „Z mého pohledu je to ta nejzajímavější věc, kterou jsem točila, a mě samotnou to velmi obohatilo. Tohle není běžný film, trošku jsme vybočili a já jsem ráda, že jsem mohla být součástí,“ říká herečka Andrea Růžičková po dotočení posledního záběru.
Tajemství a smysl života
z poslední klapky – Andrea Růžičková a Josef Polášek | VAC
„Minimálně je unikátní, že po těch deseti letech točíme dotáčku,“ glosuje herec Jan Budař. „Jsem zvědavý, jak ten film, který v mnohém vybočuje, přijmou diváci. Protože ve mně, kdykoli na něj narazím, se sepne ten čas, který jsem mu věnoval, a jsem za to rád,“ dodal.
Vladimír Javorský v poklidu popíjející svůj čaj s rozvahou sobě vlastní říká:
„Jako mít poslední klapku po deseti letech, to jsem ještě nezažil. A ani nikdo z mých kolegů. Myslím, že je to film, který překračuje hranici a nabízí jiný pohled na všechno, co jsme už viděli. A člověk se jiným pohledem učí,“ dodává známý herec a překvapivě též hudebník, jemuž loni vyšlo debutové album Ještě je, které je nominováno na Ceny Anděl v kategorii folk.
Potřebuje lidstvo doktora, nebo hrobníka? Ve filmu Tajemství a smysl života promluví světoví myslitelé
Filmy19. 10. 2022
Potřebuje lidstvo doktora, nebo hrobníka? Ve filmu Tajemství a smysl života promluví světoví myslitelé
Částečně hraný, animovaný i dokumentární film Tajemství a smysl života se věnuje našim krátkodobým svodům, osobním peripetiím, skutečným radostem i věcem mezi nebem a zemí. Uvede vedle sebe světové filosofy, vědce a duchovní osobnosti (Deepak Chopra, Don Miguel Ruiz, Erich von Däniken, Raymond Moody) společně s herci, herečkami a jedním svérázným čmelákem.
Ideální podobu čmeláka-průvodce Vachler hledal celý rok, a nakonec mu dal i svou mimiku. Rozsáhlý tým v současnosti postprodukčně upravuje film, který bude mít v českých kinech premiéru 23. listopadu letošního roku.
Tajemství a smysl života: 2. teaser trailer | VAC - Vachler Art Company

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.