Matěj Schneider: Pomalý návrat americké antimonopolní tradice a drama u Federální obchodní komise

25. únor 2023

Americká Federální obchodní komise je posledním místem na světě, kde byste čekali drama. Přesně toho se ale dostalo americké veřejnosti v půlce února, když od komise odstoupila republikánka Christine Wilsonová. Svůj odchod oznámila na stránkách Wall Street Journalu a zarámovala ho jako protest proti předsedkyni komise Lině Khanové. 

Khanová je mladá nebojácná antimonopolní expertka a je jednou z nejpovedenějších nominací administrativy Joea Bidena, byť prezidentovi za to nejde přisuzovat veškeré zásluhy. Její jmenování v roce 2021 bylo výsledkem sílící poptávky ve Washintonu DC po robustnější antimonopolní politice, která narostla v uplynulé dekádě.

Čtěte také

Americká silná antimonopolní tradice totiž od 80. let velmi uvadla. Khanová reprezentuje mladou nastupující generaci antimonopolních odborníků, kteří volají po návratu k nekompromisnímu vymáhání zákonů chránící hospodářskou soutěž.

Od nástupu Khanové se do nedávna ospalá Federální obchodní komise proměnila a na efekty jejího asertivního přístupu nebylo nutné dlouho čekat. Už v roce 2021 kleslo množství byznysových mergerů a rozhodnutí Bidenovy administrativy zatočit s v USA přebujelými konkurenčními doložkami je nutné také vnímat jako důsledek antimonopolní vlny, na jejíž špici stojí právě Khanová.

Čtěte také

Ne všichni jsou ale z této obrody nadšení, ale narozdíl od spousty jiných washingtonských témat neleží dělící linie v přístupu k antimonopolní politice mezi republikány a demokraty. Byť jsou to právě demokraté, kteří mají historicky blíž k agresivnějšímu vymáhání antimonopolních zákonů, republikáni mají také svojí vlastní „antitrustovou“ minulost zosobněnou například prezidentem Teddym Rooseveltem, k jehož odkazu se mnozí republikáni začínají znovu ohlížet.

Obě strany ale mají velmi silná probyznysová křídla, kterým představa, že federální orgány korporacím vše neodkývají, úplně nevoní.

Není potřeba plakat

Christine Wilsonová svou rezignaci odůvodnila nesouhlasem s Khanovou, kterou se opakovaně snaží onálepkovat jako „marxistku,“ která „nerespektuje právní stát“ – v nětkerých případech dokonce Khanovou očerňovala z tajení dokumentů týkajících se mergerů i přesto, že předsedkyně naopak zavedla změny, které členům komise přístup k těmto dokumentům zjednodušily.

Čtěte také

„Vpravdě na Wilsonové příliš nezáleží, jen mluví za velký byznys a antitrustový establishment,“ komentoval její dramatický odchod antimonopolní expert Matt Stoller.

Nad odchodem Wilsonové není potřeba plakat. Faktem je, že postupný návrat k funkčnější Federální obchodní komisi se jí nepodaří zastavit už i proto, že touha mnohých Američanů po zkrocení korporátního světa nikam nemizí.

Matěj Schneider

Bude ale zajímavé sledovat, jestli se teď republikáni odváží nominovat na její uvolněné místo někoho, kdo nebude jen ochotným přisluhovačem korporací, nebo jestli zase jednou převáží jejich probyznysové křídlo.

 Autor je publicista

Spustit audio