Pomník Sovětské armády má zmizet v bedně pro Putina, přeje si iniciativa

  17:36
Občanská iniciativa Za odstranění pomníku nazvaného Čest a sláva Sovětské armádě v Jiráskových sadech v Litoměřicích v sobotu u tohoto pomníku uspořádala veřejné shromáždění, kterého se zúčastnilo více než 100 lidí. Hlavním cílem iniciativy je, jak uvádí ve svém prohlášení: „odstranit legálně tento okupačně-normalizační symbol, který je ostudou (nejen) Litoměřic.“

V Litoměřicích se konalo shromáždění za odstranění pomníku Čest a sláva Sovětské armádě . (25. února 2023) | foto: Ondřej BičištěMAFRA

„Sochu musí odstranit majitel, tedy město Litoměřice. Naše úloha jako občanské iniciativy je znovu upozornit na to, proč tam tato socha stojí a co je její skutečnou podstatou. Chceme spolupracovat s městem na tom, aby pomník Čest a sláva Sovětské armádě, jehož je socha součástí, odtud zmizel,“ uvedl Zdeněk Paclík, svolavatel shromáždění, na kterém lidé podepisovali petici za odstranění sochy a také byla symbolicky odvezena ve velké bedně s adresou ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pomník vojáka v Jiráskových sadech se do centra pozornosti dostal loni v říjnu, kdy na jeho sokl někdo namaloval dvířka od pračky.

Politý voják stojí na pračce. Litoměřický pomník Rudé armády někdo pomaloval

Za pár dnů někdo jiný sokl přemaloval bílou barvou a připsal omluvu Ukrajincům, kteří bojovali v řadách Rudé armády. Město Litoměřice nechalo nátěry odstranit a k pomníku umístilo vysvětlující cedulku: Socha z roku 1975 připomíná padlé vojáky Rudé armády při osvobození Československa za druhé světové války. Nemalou část těchto obětí tvořili mezi ostatními národy i Ukrajinci. Tento pomník tak připomíná odvahu a hrdinství všech národů, které bojovaly za naše osvobození v řadách Rudé armády.

Právě toto označení vzbudilo nelibost u řady Litoměřičanů, kteří ho považují za zavádějící a mylné. „Že se pomník jmenuje Čest a sláva Sovětské armádě je nezpochybnitelné, protože to je napsáno už v zadávací dokumentaci z roku 1972, dále je to napsáno v kronice města a mnoha dalších dokumentech, které si zájemci mohou pročíst na našem facebooku,“ podotkl Paclík.

Ve svém prohlášení to iniciativa vysvětluje: „Sovětská armáda vznikla v roce 1946 reorganizací a přejmenováním Rudé armády. Socha tedy nemůže v žádném případě odkazovat k událostem v Československu v roce 1945, které provedly spojenecké armády, zejména Rudá armáda a Armáda Spojených států. Komunisté zcela záměrně použili okupační Sovětskou armádu ve jménu pomníku, protože v době vztyčení sochy Sovětská armáda okupovala Československo a komunisté s touto cizí mocí v naší zemi kolaborovali. Pomník oslavuje Sovětskou armádu, která za dobu své existence okupovala řadu zemí a způsobila mnohé ztráty na životech i velké škody materiální. Komunisté v době normalizace v roce 1975 potřebovali místo, kde se bude přísahat věrnost režimu a armádě okupantů.“

O původu pomníku na setkání promluvil bývalý disident Zdeněk Bárta. „V březnu roku 1972 vypsal MNV soutěž na tento pomník s názvem Čest a sláva Sovětské armádě, pomník, který by nahradil před pár lety odstraněný pomník Josipa Džugašviliho – Stalina. Účelem pomníku, jak se pravilo v zadání soutěže, bylo: ,vyjadřovat přesvědčivým způsobem míru přátelství československého a sovětského lidu a vyzdvihnout internacionální jednotu našich národů’,“ vysvětlil Bárta.

Občanská iniciativa dále rozporuje tvrzení radnice, která na stránkách města v říjnu uvedla, že socha je vedena v centrální evidenci válečných hrobů ministerstva obrany. Dokument ministerstva obrany, který iniciativa uveřejnila na svém facebooku, však uvádí, že „pomník nikdy v žádném takovém seznamu uveden nebyl.“

Nástroj nejtužší okupační propagandy

Podle iniciativy pomník vznikl v dobách nejtužší normalizace jako jeden z nástrojů okupační a kolaborantské propagandy, kdy se občané museli, obrazně řečeno, povinně klanět okupační moci Sovětského svazu jako našemu vzoru za každých okolností, jeho armádě jako „osvoboditelce“ od západních civilizačních hodnot a komunistické ideologii vůbec.

„Pomník byl sice odhalen na výročí osvobození v roce 1975, ale pak pravidelně sloužil ke shromažďování při oslavách Vítězného února, v květnu a na výročí říjnové revoluce,“ dodal Paclík.

Na setkání také dorazil starosta Litoměřic Radek Löwy (ANO), k požadavku na odstranění sochy řekl, že část obyvatel si zase přeje sundat z radnice ukrajinskou vlajku. „Je třeba si názory vyslechnout a rozhodnout, jak by se mělo postupovat,“ řekl starosta, který je osobně proti jakémukoli bourání.

Po ruské agresi na Ukrajině odpor proti symbolům ruské armády zesílil. Loni v květnu byl památník Rudé armády v Lounech opakovaně znečištěn psími výkaly. V řadě měst sílí snahy o jejich odstranění. Kontroverzní sochu rudoarmějce se samopalem už například sundali v Přibyslavi. V roce 2017 z památníku vojákům Rudé armády v Malém Březně na Ústecku někdo odstranil tabulku s nápisem a pěticípou hvězdu.