Hlavní obsah

Duplantis znovu vylepšil tyčkařský rekord, v Clermond-Ferrand přeskočil 622 cm

Armand Duplantis překonal na specializovaném halovém mítinku v Clermond-Ferrand vlastní světový rekord ve skoku o tyči výkonem 622 centimetrů. Třiadvacetiletý Švéd vylepšil absolutní maximum o jeden centimetr. Soutěž žen vyhrála česká reprezentantka Amálie Švábíková skokem přes 466 cm. O šest centimetrů zaostala za svým národním rekordem z nedávného domácího šampionátu v Ostravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Armand Duplantis na archivním snímku.

Článek

Dosavadní Duplantisův rekord platil od loňského světového šampionátu v Eugene, pod střechou měl úřadující olympijský vítěz dosud skočeno 620 cm. Před rokem tímto výkonem vyhrál halové mistrovství světa v Bělehradě.

Ve Francii si dnes nejprve zajistil vítězství v soutěži skokem přes 601 cm a pak si hned nechal nastavit laťku do rekordní výšky. Dvakrát se o historický zápis pokusil neúspěšně, ale napotřetí laťka na stojanech zůstala.

V této sezoně Duplantis atakoval rekord už hned při premiérovém startu v Uppsale, kde překonal 610 cm, poté neuspěl ani v Berlíně (606). Naposledy v Liévine přeskočil 601 cm a nyní přidal už 60. šestimetrový výkon v kariéře. V Clermond-Ferrand připravil o rekord mítinku domácí hvězdu Renauda Lavillenieho, jemuž už v roce 2020 sebral i tehdejší světové maximum (617). Od té doby Duplantis historickým tabulkám neohroženě vládne.

Švábíková překonala jako jediná 466 cm. Podařilo se jí to na první pokus, zatímco na předchozích dvou výškách opravovala, 456 dokonce dvakrát. Zvítězila před domácí Margot Chevrierovou a Švýcarkou Angelicou Moserovou, které překonaly 456 cm.

Reklama