TOPlist

CAT S75 je nerozbitný mobilní tank se satelitní komunikací a 5letou softwarovou podporou

CAT
  • CAT S75 umí posílat SMS i z míst bez mobilního signálu
  • Telefon je prakticky nezničitelný, což se projevuje na obřích rozměrech a hmotnosti

Jedním z prvních smartphonů, který byl na letošním ročníku veletrhu MWC představen, je CAT S75 od společnosti Bullit Group. Jak je u této značky zvykem, jedná se o obrněný odolný telefon, který se nezalekne prachu, vody, a dokonce ani ztráty mobilního signálu – podporuje totiž oboustrannou satelitní komunikaci, s jejíž pomocí budete moci posílat zprávy i na nejvzdálenějších místech naší planety.

cat s75 1

CAT S75 rozhodně není žádný střízlík, má rozměry 171 × 80 × 11,9 mm a váží ohromných 268 gramů. Tyto hodnoty alespoň malinko ospravedlňuje odolnost IP69K, která rozšiřuje běžné krytí IP68 o ochranu proti silnými proudy horké vody. Co se samotného ponoření týče, měl by nový CAT vydržet 35 minut v hloubce 5 metrů. A díky armádní specifikaci MIL-STD-810H ustojí i neobvyklé výkyvy teplot, vibrace, vysokou vlhkost a pády z výšky až 1,8 metru.

Údržba po pobytu ve špinavém nebo prašném prostředí má být velmi snadná – telefon lze umýt vodou a desinfikovat mýdlem nebo alkoholovými ubrousky. Sám o sobě je navíc pokrytý vrstvou obsahující antimikrobiální ionty stříbra.

Přední stranu telefonu vyplňuje 6,6″ displej s rozlišením 1 080 × 2 400 pixelů a obnovovací frekvencí 120 Hz. Kapkovitý výřez nahoře uprostřed okupuje 8Mpx selfie kamerka, na zádech pak najdeme následující trojici fotoaparátů:

  • 50Mpx hlavní se světelností f/1.8
  • 8Mpx širokoúhlý
  • 2Mpx makro

Uvnitř telefonu tiká čipset MediaTek Dimensity 930 (2 × Cortex-A78 a 6 × Cortex-A55) doplněný o 6 GB RAM a 128GB úložiště, které lze rozšířit paměťovou kartou. Čip podporuje sítě 5G, duální Wi-Fi nebo Bluetooth 5.1, ovšem hlavním kouzlem tohoto telefonu je jiný způsob bezdrátové komunikace, a to prostřednictvím satelitů.

Díky integrovanému NTN čipu od MediaTeku lze totiž tento telefon využívat pro obousměrnou komunikaci skrze satelity, a to díky aplikaci Bullitt Satellite Messenger. Ta umí rozesílat textové zprávy i z míst bez mobilního signálu, přičemž příjemci taková zpráva přijde jako běžná SMS. Tato služba je hrazená, nejlevnější plán přijde na 5 eur měsíčně (asi 120 korun včetně DPH). Pro začátek výrobce k telefonu dodává 3měsíční zkušební verzi umožňující poslat až 30 zpráv měsíčně.

plans

Energii telefonu dodává 5000mAh akumulátor, který lze dobíjet maximálním výkonem 15 wattů, podporováno je i bezdrátové nabíjení. Operačním systémem je Android 12, přičemž výrobce slibuje dvě velké aktualizace operačního systému a celkem 5 let bezpečnostních záplat.

Cena a dostupnost

CAT S75 lze již nyní předobjednat o vybraných operátorů, cena pro Evropu je stanovena na 599 eur (asi 14 200 korun).

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku