Ostřetínský kostel bude díky veřejné sbírce možná zase slyšet

Ostřetín je malá obec nedaleko Holic. Ve znaku má kosatec sibiřský a ve svém katastru nejvyšší místo na Pardubicku, takzvané Věžiště, kde v minulosti stála dřevěná lovecká tvrz. „Původně to byla lovecká tvrz a byla propojená podzemními chodbami na lázně Javůrka, které fungovaly až do roku 1900,“ popisuje starosta Ostřetína Miloš Vlasák.

„Dál je tady krásná vyhlídka Vinice, ta je 325 metrů nad mořem, je odtud krásný výhled na Polabí nebo také na Železné hory,“ vysvětluje dále Vlasák.

U Ostřetína se také odehrála v roce 1758 bitva pruských a rakouských vojáků v rámci sedmileté války. Historické prameny příliš podrobností nezachycují. Jisté je ale to, že k bitvě došlo 12. a 13. července roku 1758, když ustupující pruské vojsko od Olomouce narazilo na to rakouské.

„U Holic se jim údajně postavilo 5 pluků a dělostřelectvo, takže určitě několik tisíc vojáků, možná i desítky tisíc,“ popisuje bývalý novinář a fanoušek vojenské historie Petr Doubrava. Dále vysvětluje, že došlo k noční bitvě, Ostřetín z velké části vyhořel, včetně dřevěného kostela, a stejně jako každá válka to s sebou neslo takové věci jako rabování a nemoci.

Dostane kostel zase hlas?

Obyvatelé se však poměrně rychle začali skládat na nový kostel, který byl vysvěcen roku 1781 a v obci stojí dodnes. V průběhu druhé světové války z něj ale byly odvezeny zvony, které na místo už nikdo nevrátil. A tak je momentálně vypsaná veřejná sbírka, která má za cíl ostřetínský kostel znovu rozeznít a zvony do věže vrátit.

Milan Voříšek při soutěži kotlíkových gulášů

Starosta Miloš Vlasák to vidí nadějně: „Už se vybralo zhruba půl milionu korun, což by na nové zvony stačilo před covidem, teď potřebujeme ještě zhruba 200 tisíc navíc. Sbírku bychom chtěli nechat otevřenou ještě asi rok.“

V Ostřetíně také vzpomínají na tři rodáky, kteří se stali letci britského královského letectva RAF. Pamětní desku na radnici tak mají Oldřich Tošovský, František Schejbal a Jaroslav Vlachý, který se jako jediný z této trojice po válce vrátil domů.

O společensko-kulturní vyžití se v Ostřetíně stará především vysocký sbor dobrovolných hasičů. Mezi dvě nejvýznamnější akce patří Vysocký crossový půlmaraton a soutěž ve vaření kotlíkových gulášů. „Půlmaraton se letos bude konat už po jedenácté, je to vždy poslední sobotu v dubnu, guláše pak vaříme den před Posvícením, tedy první sobotu v září,“ říká starosta SDH Milan Voříšek.

Ostřetín ještě před dvěma měsíci nejvíc trápila obrovská dopravní zátěž, protože silnice I/35 byla hlavním tahem z Hradce Králové do Olomouce a projelo po ní až 20 tisíc aut denně. Dnes, po otevření dalšího úseku dálnice D35, je situace o poznání klidnější. A Ostřetín a jeho okolí opět stojí za výlet.

Spustit audio

Související