Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejbohatší Američanka začínala jako modelka, manžela našla při rande naslepo

Po smrti manžela Davida v roce 2019 zdědila skoro polovinu gigantického podniku jménem Koch Industries. S majetkem dosahujícím 59 miliard dolarů je Julia Kochová podle časopisu Forbes nejbohatší ženou Spojených států a třetí nejbohatší na světě. Manželé byli prostřednictvím své nadace po léta známi filantropií, již podporovali vědu, výzkum i umění. V posledních letech však vdova na darech výrazně ubrala.
Julia Kochová na 11. slavnostním jarním plesu centra pro výzkum rakoviny...

Julia Kochová na 11. slavnostním jarním plesu centra pro výzkum rakoviny Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) v New Yorku (22. května 2018) | foto: Profimedia.cz

Gigant Koch Industries momentálně zaměstnává 120 tisíc lidí po celém světě. V čele společnosti nadále stojí Charles Koch, Davidův bratr, s nímž společně kdysi od otce převzali podnikání a vybudovali jednu z největších firem na světě. Konglomerát prostupuje celou škálu odvětví, působí v petrochemickém, chemickém i energetickém průmyslu.

Julia sama se však ve vedení podniku příliš neangažuje. Jak tvrdí její webové stránky, raději svůj čas tráví filantropií. S manželem darovali na vědu a výzkum prostřednictvím nadace David H. Koch Foundation již nejméně 200 milionů dolarů (4,5 mld. korun).

Julia Kochová nyní v daňových dokladech figuruje jako ředitelka, prezidentka, tajemnice a pokladní nadace. Poslední léta jsou však trochu odlišná. V letech 2018 až 2021, za něž jsou k dispozici poslední záznamy, darovala méně než 4 miliony dolarů. Od Davidovy smrti fond nadace nezískal žádné další příjmy a jeho hodnota se neustále snižuje z více než 95 milionů dolarů na konci roku 2009. Při posledním zúčtování bylo na jejím účtu pouhých 7,1 milionu dolarů.

Jedním z mála darů, které v poslední době poskytla, tak byl milion dolarů (22,3 milionu korun) univerzitě Duke v Durhamu v Severní Karolíně. Tu totiž navštěvuje její nejstarší syn. Nadace se také podle informací médií v roce 2018 zbavila svého tajemníka a pokladníka.

Minulý týden vědecké centrum Cox Science Center & Aquarium v Palm Beach na Floridě oznámilo, že nadace Davida Kocha věnovala pět milionů dolarů na vybudování fontány u vchodu do objektu. Je možné, že to byl jeden z posledních dobročinných aktů. Kompletní záznamy z roku 2022 bohužel nejsou k dispozici.

Kdo je Julia Kochová

Julia Margaret Flesherová se narodila v roce 1962 do podnikatelské rodiny. Její rodiče tehdy vlastnili obchod s nábytkem, následně založili prodejnu s oblečením, kde si poprvé přičichla k módě. Ta se stala její vášní. Už ve svých devatenácti letech se Julia rozhodla na vlastní pěst odstěhovat do města, které nikdy nespí – New Yorku. Tam zkusila štěstí jako modelka a módní návrhářka.

Koch Industries

Bratři Charles a David Kochovi zbohatli působením v oblasti chemického, petrochemického a energetického průmyslu.

Jejich konglomerátu firem Koch Industries položil již ve 40. letech minulého století jejich otec Fred Koch.

V současnosti má firma roční příjem 110 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) je druhou největší soukromě vlastněnou společností ve Spojených státech.

Dlouhých devět let pracovala v newyorském módním salonu, jehož majitel vždy tvrdil, že Julia disponuje vytříbeným vkusem a vždy dokáže dobře poradit. Také proto ji s sebou rád brával na své obchodní schůzky. Jednou mimo jiné také do Bílého domu, kde měla pomáhat s šatníkem tehdejší první dámy Nancy Reaganové.

Do kruhu jejích známých se tou dobou dostal i David Koch, zástupce ředitele firmy Koch Industries. Muž byl znám svým bouřlivým osobním životem, k němuž patřily i časté opulentními večírky. Když měla Julia jednou sjednané rande naslepo, netušila, že se setká právě s ním. „Potřásli jsme si rukou a já řekla, že jsem moc ráda, že jsem ho poznala. Teď zaručeně vím, že s ním příště už nikam jít nechci,“ vzpomíná Julia na svůj první dojem z budoucího muže v rozhovoru pro New York Times z roku 1998.

O šest měsíců později na sebe náhodou narazili znovu. K jejímu velkému znechucení se jí David představil podruhé, jako kdyby se vůbec neznali. Svou chybu pak dědic Koch Industries napravil tak, že ji vzal na tenisový turnaj US Open. Julia nadcházející období randění s Davidem podle jejich přátel nenesla moc dobře, ale byla prý trpělivá. David s divokými večírky nejenže nepřestal, ale vždy se obklopován typem žen, které se matce běžně domů nevodí ukázat.

Čerstvý džus pro manžela

Pár se vzal v roce 1996, to bylo Davidovi šestapadesát let. Jeho nevěsta byla o dvaadvacet let mladší. Novopečená paní Kochová se téměř okamžitě stala členkou newyorské smetánky. Díky jmění Davidovy rodiny přišla k luxusním bytům na Manhattanu, britském Southamptonu i americkém Aspenu. Manželé si zároveň pronajímali i nemovitosti na Palm Beach.

Julia od té doby už nikdy nepracovala, plně se vžila do role paní Kochové. V rozhovoru pro New York Times jednou popisovala, jak manželovi každé ráno nalévá čerstvě vymačkaný pomerančový džus.

Zemřel americký miliardář David Koch, byl 11. nejbohatším mužem světa

Její manžel David Koch zemřel v roce 2019 ve věku 79 let, prohrál v boji s rakovinou prostaty. Vdova v posledních dvou letech investovala do třech nových sídel v hodnotě 170 milionu dolarů (3,8 mld korun) a pustila se do renovace svého současného domu, na kterém utratila 40 milionu dolarů, v přepočtu necelých 900 milionů korun. K dnešnímu dni je dvacátým nejbohatším člověkem planety.

„Jestli její nadace bude fungovat i v budoucnu, se teprve uvidí,“ říká profesorka na univerzitě v Seattlu a odbornice na ženskou filantropii Elizabeth Daleová. Podle ní nic nebrání tomu, aby ji Julia nemohla oživit nebo začít něco dělat sama. „Ale pokud jde o to, čeho jsou všichni svědci během několika posledních let, myslím, že je přesnější říci, že by vše spíše mohlo skončit,“ uzavírá Daleová.

3. září 2021 v 2:49, příspěvek archivován: 12. ledna 2023 v 13:46
Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

EU schválila reformu trhu s elektřinou, nové předpisy více chrání spotřebitele

21. května 2024

Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem nových norem...

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Topná sezona byla rekordně krátká. Dodávky tepla klesly o desetinu

21. května 2024  13:05

Letošní topná sezona v Česku byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let. Tuzemské teplárny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....