Místo víceúčelového společenského centra mají v Cetorazi na Pelhřimovsku jen oplocenou díru uprostřed obce

27. únor 2023 10:45

V Cetorazi se už v minulém volebním období rozhodli, že si postaví multifunkční kulturní centrum s hospodou. Obec na něj nedostala žádné příspěvky a počítala s tím, že ze svého rozpočtu zaplatí patnáct milionů korun. Kvůli ekonomické krizi ale cena ještě o osm milionů vzrostla. Pak skončila v insolvenci firma, která měla stavbu na starosti. Z ambiciózního projektu tak zbyla jen díra uprostřed vsi.

„Jak je to auto, tak tam je zatáčka a přímo na to narazíte,“ pan Slávek ukazuje cestu k místu, kde je v Cetorazi rozestavěné multifunkční kulturní centrum. Stavbu se sice povedlo zahájit, ale nikdy nebyla dokončena.

Prakticky se podařilo jenom vykopat základy, takže uprostřed vsi je díra v zemi. Na některých místech z ní trčí železné armatury. Celé místo je obehnané plotem, aby tam nikdo nespadl nebo se jinak nezranil.

„Vzhledem k tomu, že při dnešních cenách se náklady zvedly stonásobně, tak někteří občané nesouhlasí s tím, aby se to vystavělo,“ říká nezávislá starostka Monika Zemanová. „Dotace na to nebyla. Zastupitelstvo se rozhodlo, že by se to financoval z vlastních zdrojů,“ dodává starostka.

„Víme, že je potřeba ten společenský život nějakým způsobem udržovat,“ vysvětluje rozhodnutí Monika Zemanová. Stavba se zastavila, protože firma, která ji měla realizovat, skončila v insolvenci.

V Cetorazi proto poprvé v historii uspořádali anketu. Lidem nabídli tři možnosti, jak se zahájeným projektem dál pokračovat.

Budou mít nakonec v Cetorazi pergolu nebo vytoužené multifunkční kulturní centrum s hospodou? Poslechněte si v reportáži.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související