Národní filmové muzeum doplní expozici o film ve virtuální realitě

foto Národní filmové muzeum (NaFilm), 14. ledna 2019.

Praha - První český film natočený ve virtuální realitě budou moci lidé vidět s použitím speciálních brýlí v Národním filmovém muzeu NaFilM. Autobiografický film Tmání režiséra Ondřeje Moravce dává prostřednictvím nového média divákům možnost nahlédnout, co se odehrává v hlavě člověka, který se vyrovnává se svými vnitřními démony. NaFilM otevře novou instalaci s projekcí filmu 17. března. ČTK to sdělila kurátorka a zakladatelka muzea Adéla Mrázová.

Tmání tematicky doplní v muzeum část věnovanou českému animovanému filmu. Dílo současných mladých tvůrců v čele s animátorkou Bárou Annou Stejskalovou poukazuje na mezinárodní úspěchy nastupující generace autorů animovaných filmů, kteří i přes využití nových technologií navazují na tradici české animace.

"Pro Tmání jsme se rozhodli vytvořit zážitkovou instalaci, která stejně jako celé naše muzeum v sobě spojuje analogová a digitální média. Prožitek vznikající ve virtuálním světě za pomocí nejnovější technologie virtuální reality bude dotvářen v jedinečném prostoru založeném na hmatových vjemech," uvedla Mrázová.

Filmové muzeum NaFilM využívá technologie virtuální reality i ve své stálé expozici, kde návštěvníkům umožňuje zprostředkovat zážitek diváků ze sledování raných filmů před více než sto lety. Poukazuje i na počátky konceptu virtuální reality, které sahají do roku 1904.

"Uvedením Tmání chceme poukázat na to, že historii i současnost filmu nelze oddělovat, jedná se o dynamické médium, které se neustále vyvíjí a proměňuje," doplnil kurátor muzea a filmový historik Jakub Jiřiště.

Tmání je autobiografický animovaný film, který využívá virtuální realitu k zobrazení autentických zážitků mladého člověka s depresí. Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, v němž může hlavnímu hrdinovi podat pomocnou ruku i využít léčebnou sílu svého hlasu. Stejně tak budou mít návštěvníci možnost se dotknout okolní instalace.

Snímek režiséra Ondřeje Moravce a výtvarnice Báry Anny Stejskalové byl ve světové premiéře uveden na festivalu v Benátkách v sekci věnované filmům ve virtuální realitě. Zároveň se jedná o první český film vytvořený pro toto médium, který byl podpořen Státním fondem kinematografie a je aktuálně nominován na Českého lva.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď