Hlavní obsah

Předseda Francouzské fotbalové federace rezignoval. Čelí podezření ze šikany a sexuálního obtěžování

Předseda Francouzské fotbalové federace Noël Le Graët, který je podezřelý ze sexuálního obtěžování a šikany, rezignoval na funkci. Oznámila to dnes federace. Jednaosmdesátiletého funkcionáře už v lednu výkonný výbor na mimořádném zasedání suspendoval. V čele federace ho dočasně nahradil místopředseda Philippe Diallo.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Předseda Francouzské fotbalové federace Noël Le Graët rezignoval na funkci.

Článek

Le Graëta obvinila z dlouholetého sexuálního obtěžování hráčská agentka Sonia Souidová. V lednovém rozhovoru pro deník L'Équipe uvedla, že jí opakovaně dělal neslušné návrhy v letech 2013 až 2017. Pařížské státní zastupitelství ho následně začalo vyšetřovat.

Podobné obvinění vůči Le Graëtovi se objevilo již dříve. Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová loni nařídila vládní audit poté, co média přišla s informacemi, že zaměstnanci svazu čelili zastrašování, vyhrožování a sexuálnímu obtěžování i ze strany předsedy.

Začátkem tohoto měsíce vyšetřování dospělo k závěru, že Le Graët již není způsobilý k řízení a reprezentaci sportu ve Francii a upozornilo na jeho nevhodné chování k ženám. Le Graët jakoukoli vinu odmítl.

V čele svazu byl od roku 2011, jeho mandát měl vypršet na konci příštího roku. Terčem kritiky byl i kvůli nedávným neuctivým výrokům o Zinédinu Zidanovi. Krátce před odstoupením se dohodl na prodloužení smlouvy s reprezentačním trenérem Didierem Deschampsem do roku 2026.

Související témata: