ČESKÉ VÍNO OSLNILO TEXAS! 14 MEDAILÍ JE DOMA

ČESKÉ VÍNO OSLNILO TEXAS! 14 MEDAILÍ JE DOMA

28.02.2023 Jana Čiháková

Vinaři z České republiky získali na soutěži Texas International Wine Competition 14 velkých zlatých a 60 zlatých medailí. Jejich vína uspěla v konkurenci 1000 vzorků ze 13 zemí světa. Bodovala zejména bílá vína a sekt. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

"USA nejsou členem Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV, proto zde neplatí třicetiprocentní limit pro přiznávání medailí, ale příslušnou medaili získají všechna vína, která dosáhla stanoveného přepočteného bodového limitu. Ocenění 'double gold', tedy velká zlatá, znamená, že se na zlaté medaili shodli všichni čtyři porotci v komisi," uvedl Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu Sommelier, který účast moravských vín na soutěži organizoval a soutěže se účastnil také jako porotce.

Po dvou velkých zlatých medailích získala vinařství Miroslav Volařík z Mikulova a Krist z Milotic, jednu medaili pak Chateau Lobkowitz Roudnice, Bohemia Sekt, Vinařství Kosík z Tvrdonic, Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, Vican rodinné vinařství, Vinařství Josef Dufek ze Svatobořic, Vinařství Líbal z Horních Dunajovic, Vinařství Ludwig z Němčiček, Vinařství Štěpán Maňák z Žádovic a Vinařství Tetur z Velkých Bílovic.

SNOVÁ ÚČAST

Texaská soutěž je mimořádná tím, že se koná v době rodea v San Antoniu, které navštěvuje každoročně 300 000 lidí. Povědomí o vínech z České republiky se tak má šanci rozšířit mezi velkou skupinu lidí. "Měl jsem možnost prezentovat ve VIP centru 20 našich vín. Texas je státem proslaveným červenými víny, proto naše příjemně aromatická bílá sklidila nadšení, jako by přijela na neosedlaném býku, a prezentace skončila dotazy po možnostech dovozu takových vín," uvedl Bárta.

Kromě velkých zlatých medailí získala vína z České republiky i 60 zlatých medailí a 37 stříbrných medailí.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.