Hlavní obsah

Vinaři z Česka získali na soutěži v Texasu 14 velkých zlatých medailí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vinaři z České republiky získali na soutěži Texas International Wine Competition 14 velkých zlatých a 60 zlatých medailí. Jejich vína uspěla v konkurenci 1000 vzorků ze 13 zemí světa.

Článek

Bodovala zejména bílá vína a sekt. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

„USA nejsou členem Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV, proto zde neplatí třicetiprocentní limit pro přiznávání medailí, ale příslušnou medaili získají všechna vína, která dosáhla stanoveného přepočteného bodového limitu. Ocenění ‚double gold‘, tedy velká zlatá, znamená, že se na zlaté medaili shodli všichni čtyři porotci v komisi,“ uvedl Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu Sommelier, který účast moravských vín na soutěži organizoval a soutěže se účastnil také jako porotce.

Po dvou velkých zlatých medailích získala vinařství Miroslav Volařík z Mikulova a Krist z Milotic, jednu medaili pak Chateau Lobkowitz Roudnice, Bohemia Sekt, Vinařství Kosík z Tvrdonic, Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, Vican rodinné vinařství, Vinařství Josef Dufek ze Svatobořic, Vinařství Líbal z Horních Dunajovic, Vinařství Ludwig z Němčiček, Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic a Vinařství Tetur z Velkých Bílovic.

Texaská soutěž je mimořádná tím, že se koná v době rodea v San Antoniu, které navštěvuje každoročně 300 tisíc lidí. Povědomí o vínech z České republiky se tak má šanci rozšířit mezi velkou skupinu lidí. „Měl jsem možnost prezentovat ve VIP centru 20 našich vín. Texas je státem proslaveným červenými víny, proto naše příjemně aromatická bílá sklidila nadšení, jako by přijela na neosedlaném býku, a prezentace skončila dotazy po možnostech dovozu takových vín,“ uvedl Bárta.

Kromě velkých zlatých medailí získala vína z České republiky i 60 zlatých medailí a 37 stříbrných medailí.

Reklama

Doporučované