Dnes Úterý - oblacno 0°C
Zítra Středa - obcasny-dest 4°C
Úterý 23. 4. 2024
Svátek má Vojtěch
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Trigema chce postavit až 1000 nájemních bytů za asi 13 miliard korun
Projekt Lihovar Smíchov. Vizualiazce: Trigema

Trigema chce postavit až 1000 nájemních bytů za asi 13 miliard korun

Investiční a developerská skupina Trigema chce do šesti let postavit 800 až 1000 nájemních bytů. Mezi ně mají například patřit i malé byty v pražských Nových Butovicích v Top Tower, která by se v případě postavení stala se 135 metry nejvyšší budovou v Česku. Předseda představenstva investiční skupiny Marcel Soural novinářům řekl, že odhadovaná výše investice se pohybuje okolo 13 miliard korun.

„Máme střednědobý plán vytvořit fond nájemního bydlení, který by obsahoval 800 až 1000 nájemních bytů, které si postavíme, zainvestujeme a budeme provozovat. Když to půjde dobře, tak bychom toho mohli dosáhnout do roku 2029. Celkově investici odhadujeme na 13 miliard korun," řekl Soural při dnešním dokončení hrubé stavby první etapy projektu Lihovar Smíchov.

Rovněž v Lihovaru Smíchov by měla být asi třetina z 550 plánovaných bytů určena k pronájmům. Pro nájemní bydlení se také aktuálně dokončuje projekt Fragment v Karlíně, který má 140 vybavených bytů a Trigema bude stavět další byty i přímo u stanice metra Invalidovna.

Velkou výstavbu chystá v Nových Butovicích. Budovu Top Tower dělá jako většinu projektů ve spolupráci s umělcem Davidem Černým, který zde vymyslel dílo v podobě obrovského vraku lodi opřeného o věž domu. Návrhu se proto říká „vrakodrap". Má zde jít o nájemní takzvané colivingové bydlení s 270 byty o velikosti 18 až 19 metrů čtverečních, které mají mít kuchyň i šatnu.

„Když chcete v dnešní drahé době docílit toho, aby ve městě na metru byly příznivé nájemní ceny, tak plochu zmenšíte. Lidem chceme dát větší komfort, takže dvě tři patra budovy budou sdílené. Ve větším prostoru bude třeba knihovna, obýváky či posilovna," popsal Soural colivingové bydlení. Inspiraci konceptu převzal z Londýna a architekty pražské stavby tam poslal na pár dní bydlet na zkoušku.

Výška budovy 135 metrů v lokalitě Nových Butovic může v metropoli podle Sourala vyrůst, jelikož je už v pásmu bez zákazu výškových staveb. Soural předpokládá, že by ještě letos podal žádost o stavební povolení a do dvou let by chtěl ideálně začít stavět. Po dokončení by překonala aktuálně nejvyšší budovu Česka, kterou je se 111 metry výšky střechy brněnská AZ Tower.

V Nových Butovicích Trigema navíc po dohodě s dopravním podnikem připravuje revitalizaci vestibulu metra a jeho okolí. „V příštích týdnech bude vyhlášena urbanistická soutěž na celou lokalitu a její budoucnost, takže stavět budeme i ve východní části," dodal Soural.

Dokončit chce Trigema i projekt na sídlišti Kamýk ve Vosátkově ulici v Praze 12, který je aktuálně zablokován. Loni se zde konala demolice a nyní společnost jedná s novým vedením městské části. Soural doufá v dosažení shody a do konce tohoto volebního období dokončení obchodního centra a dvou bytových domů, jednoho s devíti a druhé s 15 nadzemními podlažími.

Mimo Prahu má Trigema nově zkolaudováno 200 bytů v Plzni. Podle Sourala by v budoucnu mohla stavět také v dalších větších městech, zmínil třeba Brno a Hradec Králové.


Autor: ČTK

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Praha 14 uspořádala deváté setkání koordinátorů environmentální výchovy

21. dubna 2024 v 10:03

Praha 14 byla letos již podeváté hostitelem setkání koordinátorů environmentální výchovy v pražských mateřských, základních a středních školách. Na organizaci dubnové akce se vedle městské části i tentokrát podílely dvě stálice: „Ekoškola“ ZŠ Generála Janouška, vedená ředitelkou Jaroslavou...

Při výročí tísňové linky 112 se oceňovalo

21. dubna 2024 v 09:44

Před dvaceti lety, 20. dubna 2004, byl v Praze spuštěn provoz linky 112 v současné moderní podobě. Jedním z důvodů byl i světový šampionát v ledním hokeji, který se tehdy konal v Praze. Moderní technologie tísňové komunikace tak byly uvedeny do ostrého provozu.

Další články
Nahoru