1. března 2023 • 11:25

Adamczyková slaví zlato na MS! Suverénně vyhrála všechny jízdy

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je paráda, Eva Adamczyková je podruhé mistryní světa ve snowboardcrossu! Rok a čtvrt po zlomeninách obou nohou u kotníků ovládla šampionát v gruzínském Bakuriani, kde suverénně vyhrála všechny čtyři jízdy včetně finále a navázala na titul z roku 2019. Je to její první vítězství po vážném úrazu v prosinci 2021.



Snowboardcrossaři měli původně absolvovat ve čtvrtek kvalifikaci a v pátek závod, kvůli nepříznivé předpovědi počasí ale pořadatelé přesunuli celý program na dnešek. A pro olympijskou vítězku z roku 2014 Adamczykovou to byl šťastný den. Ve velkém stylu zvládla ranní osmifinále, které nahradilo kvalifikaci, i následné čtvrtfinále. V semifinále se poprvé utkala s úřadující olympijskou šampionkou Lindsey Jacobellisovou a opět vyhrála, i když s menším náskokem.

V boji o medaile použila osvědčenou strategii, kdy v první zatáčce získala rychlost a vzápětí se dostala do čela. Vypracovala si výrazný náskok před trojicí soupeřek. Dvacetiletá Australanka Josie Baffová ji pak sice stíhala, ale nedohonila. Bronz získala pětinásobná mistryně světa Jacobellisová z USA.

Adamczyková prožila snový návrat na vrcholnou scénu. Ve Světovém poháru byla v této sezoně nejlépe čtvrtá, ale na MS dominovala. „Musela jsem vyhrát, protože jsem změnila příjmení a Eva Adamczyková ještě zlato nemá,“ žertovala při televizním rozhovoru v cíli. „Snažila jsem se užít si to a jet co nejrychleji. Dávala jsem do toho všechno, protože je to vyrovnanější než před čtyřmi lety. Jsem maximálně šťastná,“ dodala trojnásobná medailistka z MS. Vedle dvou titulů má ještě předloňský bronz.

Další čeští reprezentanti Vendula Hopjáková, Radek Houser a Jan Kubičík neuspěli v úvodním kole. Jakub Žerava a Kryštof Choura skončili v osmifinále, kde dojeli shodně čtvrtí.

Už v předkole překvapivě vypadli oba obhájci titulu, Britka Charlotte Bankesová a Španěl Lucas Eguibar. Na trůnu je vystřídali Adamczyková a Rakušan Jakob Dusek, jenž na cílové čáře díky kopnutí prkna porazil Němce Martina Nörla.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Bakuriani (Gruzie):

Snowboardcross:
Muži: 1. Dusek (Rak.), 2. Nörl (Něm.), 3. Visintin (It.), 4. Hämmerle (Rak.), ...25. Žerava a Choura vyřazeni v osmifinále, 33. Houser a Kubičík (všichni ČR) vyřazeni v 1. kole.
Ženy: 1. Adamczyková (ČR), 2. Baffová (Austr.), 3. Jacobellisová (USA), 4. Petitová Lenoirová (Fr.), ...17. Hopjáková (ČR) vyřazena v osmifinále.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud