Nejvyšší soud zamítl dovolání exsoudce Nováka a právníka Douchy. Podmínky tak platí

Bývalý chomutovský soudce Ivan Novák a právník Josef Doucha neuspěli s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Směřovalo proti rozsudku, který někdejšímu soudci za pokus o zneužití pravomoci a advokátovi za nápomoc přinesl podmínečné tresty. Oba dostali rok vězení se stejně dlouhým odkladem. Nejvyšší soud v dané věci dovolání odmítl, uvedl bez dalších podrobností mluvčí Okresního soudu v Karlových Varech Dalibor Čermák.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý chomutovský soudce Ivan Novák (vpravo) a právník Josef Doucha neuspěli s dovoláním k Nejvyššímu soudu

Bývalý chomutovský soudce Ivan Novák (vpravo) a právník Josef Doucha neuspěli s dovoláním k Nejvyššímu soudu | Foto: Slavomír Kubeš | Zdroj: ČTK

Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil. Karlovarský okresní soud se kauzou zabýval jako první instance.

Obžaloba soudce Nováka: Za 80 tisíc dostal milionáře z vězení, úplatek si převzal s policií v patách

Číst článek

Doucha se podle obžaloby obrátil na Nováka a poté spolupracovali ve snaze o předčasné propuštění Douchova klienta, podnikatele Tomáše Maliny, z výkonu trestu. Byl ve vězení za zpronevěru a podvod při obchodu s palivy.

Státní zastupitelství předpokládalo, že dohoda zahrnovala také úplatek 80 000 korun pro Nováka. Podle pravomocného verdiktu, potvrzeného Krajským soudem v Plzni, se však korupce přímo neprokázala. Oba obžalovaní od počátku vinu popírali.

Pravomocné odsouzení pro soudce znamená, že přestává splňovat jednu ze základních podmínek výkonu soudcovské funkce, tedy bezúhonnost. Novák musel svléknout talár, v registru justičních činitelů momentálně nefiguruje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme