Zjistila jsem, proč mám tak vysoký účet za vodu. To byste neřekli, mohl za to záchod. Stačily 3 minuty a šetřím tisíce

Každý den v dnešní době hledáme způsoby jak ušetřit. Kvůli vysokým cenám elektřiny jsme se snažili hledat úspory právě v této oblasti, trochu stranou zájmu však zůstaly i možnosti, jak ušetřit na spotřebě vody.

Zbytečné plýtvání vodou

Vodu máme v našich končinách takřka na každém roku. Pitnou vodu máme v kuchyních, koupelnách i na toaletách, najdeme ji kdekoli ve veřejných budovách i obchodech.

Zvykli jsme si na ni jako na něco samozřejmého tak moc, že jí často zbytečně plýtváme. A to není ani ekologické, ani úsporné.

Pozor na toaletu

Toalety, obzvlášť ty starší, často používají k jednomu splachování zbytečně mnoho vody. Při opakovaném používání se potom množství zbytečně vyplýtvané vody načítá a ročně jde do vysokých čísel.

Pokud si pořizujete novou toaletu, vybírejte takovou, kde máte dvě splachovadla – pro menší a větší množství vody. Nemáte-li tuto možnost, můžete si u některých toalet, hlavně u těch s klasickou nádržkou, upravit množství vody, které se do nádržky napouští, a tím snížit spotřebu vody využívané ke splachování.

Pozor si dávejte hlavně na protékající toaletu – denně tak totiž mohou protéct až stovky litrů zbytečně.

Foto: Shutterstock

Rychlé sprchování

Pokud chcete šetřit vodou, doporučuje se spíše sprchovat než si napouštět vanu. To však neplatí, pokud trávíte ve sprše dlouhé desítky minut. Jestli chcete vodou šetřit, měli byste trávit pod tekoucí vodou opravdu jen nutný čas. Zkuste si nastavit stopky a zjistit, jak dlouhou dobu opravdu ve sprše trávíte a jestli by nebylo možné ji zkrátit.

Klasickou radou je potom zastavovat proud vody během čištění zubů nebo třeba během holení. Nemusí přece téct zbytečně.

Šetření na domácích spotřebičích

Snažíte-li se šetřit s vodou, rozhodně se na mytí nádobí vyplatí používat myčku spíše než ruční mytí. Je však dobré – stejně jako u pračky – dodržovat některá základní pravidla. Myčku a pračku byste měli vždy spouštět až tehdy, když jsou plně naplněné (ovšem ne přeplněné, pak dochází k nekvalitnímu umytí/vyprání). Je-li to možné, využívejte EKO a zkrácené programy.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zvoník
Zvoník
1 rok

Šetřit vodou se dá i tak, že když žije člověk sám, utáhne roháček k napouštění rezervoáru toalety na takovou minimální napouštěcí úroveň, že nádržka se napouští třeba 1/2 hodiny nebo i hodinu, kdy vodoměr takový nízký průtok nezaregistruje, protože norma průtoku vodoměrem má své minimální hodnoty průtoku vody. Tedy, když stáhnete přítok napouštění nádržky pod toto minimum (lze vysledovat na vodoměru při škrcení), tak se napouštěná voda nezapočítá, pokud jinde v bytě není odběr studené vody. A budete se divit, je toho docela hodně! Na splachování je totiž nejvyšší spotřeba pitné vody!

Pavel
Pavel
1 rok

Ano vodou se má šetřit To nám už připomínali na základní škole kdy voda byla skoro zadarmo.Ale kdo může za dnešní přemrštěné ceny vody?Vládní garnitury které vodní hospodářství patřící Česku prodaly jak pytel brambor Francouzům a ti si z toho udělali výhodný byznys.